Vučić: Srbi na KiM pod snažnim udarom – hoće da ih oteraju ili nateraju da se pomire sa nezavisnošću

Nema šta dobro da očekujemo po pitanju Kosova i Metohije, tvrdi srpski predsednik. Kaže da je nekada bilo „stvarnog dijaloga“, ali da on ne postoji od dolaska Kurtija na vlast. Govoreći o međunarodnim odnosima, Vučić je poručio da će štititi interese Srbije, te da ga baš briga i za Amerikance i za Ruse, „pa makar i na svetu ostao sam“. Ipak, danas nije hteo da odgovori na pitanje o izjavi ruskog predsednika u vezi sa Kosovom, već je najavio da će o tome, kao i pitanju sankcija govoriti nakon sastanka sa nemačkim kancelarom.

Po pitanju Kosova i Metohije mi nemamo šta dobro da očekujemo, tvrdi predsednik Srbije.

Kaže da ima ogromnu strepnju i veliki strah zbog „neodgovornosti mnogih na Zapadu“.

„Manje me zanima neodgovornost, neozbiljnost, ponekad i skaradnost Aljbina Kurtija, već neodgovornost i neozbiljnost onih koji podržavaju takvu politiku“, kazao je Vučić.

Situacija na Kosovu je ocenjuje, ne tako daleko od dramatične.

„Svakog dana je naš narod na KiM, a naročito na Severu pod posebnim obaveštajnim, ekonomskim, političkim i svakim drugim udarom iz dana u dan sve snažnijim. Mnogi misle da iskoriste priliku da situaciju u Ukrajini nadomeste velikim uspesima na KiM-u tako što će ili Srbe skloniti ili proterati ili naterati da prihvate ono što je nemoguće da se prihvati“, ocenio je Vučić.

Nekada je bilo stvarnog dijaloga, sa Kurtijem ga nema

Na pitanje novinara o najavljenom sastanku sa Kurtijem u Berlinu 4. maja, Vučić kaže da nema šta dobro da se očekuje od ovih razgovora, jer razgovora, na žalost, nema;

„Ne našom željom i voljom, već željom onih kojima ne pada ni na pamet da razgovaraju o tome kako će da ispune nešto što su potpisali pre deset godina, baš ih briga, niko ih ne tera. A ti isti koji ih ne teraju na to u stanju su nas da teraju i maltretiraju od tablica do svega drugog – što je potpuno sporedna stvar u Briselskom sporazumu, odnosno aneksima Briselskog sporazuma“, tvrdi Vučić.

Da nas teraju po svaku cenu, do najtežih mogućih pretnji, a ovo neće ni da pomenu, ili će da daju pilatovsko saopštenje – ‘ da da, mi smo opredeljeni da se govori o tome’. A govoriće se nikada

Kaže da se sve svodi na pokušaje da se „završi posao“, tj. da „na jedan ili drugi način Srbe sa Kosova ili proteraju ili nateraju da se pomire sa nezavisnošću Kosova i sa druge strane da Srbija prizna nezavisnost Kosova“.

„I u svim tim tobož razgovorima u kojima nema razgovora, u kojima oni naređuju a mi moramo da čujemo, a posle toga, razumljivo, zbog našeg Ustava i naše pozicije to ne možemo da ispunjavamo – veliki sam skeptik po tom pitanju, iako sam, kao što znate, uvek bio veliki podržavalac dijaloga, ali stvarnog dijaloga“, kazao je Vučić.

Tvrdi da je nekada bilo „stvarnog dijaloga, ali i da „danas sa Kurtijem taj stvarni dijalog uopšte ne postoji“.

„A to da nam naređuju šta ćemo i kako ćemo da radimo, to je davno prošlo vreme. Ne moram čak ni da slušam, da budem iskren. Ali da je to dobra situacija za nas, nije“, dodao je Vučić.

O sastanku sa Šolcom: Nećemo da promenimo njihov stav o Kosovu i sankcijama

Govoreći o predstojećem sastanku sa nemačkim kancelarom koji je takođe zakazan za 4. maj, kaže da očekuje „da ga sasluša“ i da čuje „sve primedbe na ponašanje Srbije“, jer je Nemačka prvi spoljno trgovinski partner Srbije.

Kaže da nema prevelikih očekivanja od ovog sastanka, ali da ipak očekuje da će imati priliku da iznese stav Srbije i da će Olaf Šolc želeti to da čuje.

„Da li ćemo mi time da promenimo deo nemačkog stava oko Kosova – nećemo sigurno. Da li ćemo da promenimo deo njihovog stava oko sankcija – sasvim je izvesno da nećemo“, poručio je Vučić.

Vučić o tekstu senatora: To nikakve veze nije imalo sa sankcijama

Vučić nije hteo danas da prokomentariše izjavu ruskog predsednika koji je uporedio Kosovo i Donjecku i Lugansku Republiku, odnosno kazao da su one postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Kaže da će o tome da govori 6. maja, odnosno pri povratku iz Berlina.

Na pitanje o sve češćim nezvaničnim navodima o tome da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, predsednik Srbije je takođe najavio da će o tome detaljnije da se izjasni 6. maja.

„Sve što mogu da vam kažem je da je Srbija donela svoje zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost. Nemam snage da se obazirem na svakodnevne tvrdnje jednih, drugih političara… Naša politika mora biti politika odgovornosti, razvoja Srbije, politika koja će da gleda u svakom trenutku šta su interesi naše zemlje“, poručio je Vučić.

Kaže da je Srbija do sada štitila svoje interese, a „o nagađanjima kada će i da li će neko da uvodi sankcije“, tvrdi da ne može da govori.

Prokomentarisao je i navode američkog senatora, Krisa Marfija (Chris Murphy), koji je nakon završetka posete zapadnom Balkanu objavio tekst o ovom putovanju.

Vučić je demantovao medijske navode o tome da se deo teksta u kojem stoji da je on rekao Marfiju „nazovi me za 60 dana“, odnosi na uvođenje sankcija Rusiji.

„Govorili smo o sasvim drugoj temi i ja verujem da ćete takvu izjavu dobiti i od predstavnika američke ambasade koji su bili prisutni, a pretpostavljam i ministarstva spoljnih poslova Srbije“.

Kaže da je Marfi „vrlo precizno preneo“ ono što mu je rekao.

„To nikakve veze nije imalo sa sankcijama, ama baš nikakve veze. Niti je u tom delu bilo o sankcijama, ticalo se jednog specifičnog i posebnog projekta. Meni ne pada na pamet da se pravdam i vama, niti bilo kome drugom“, poručio je predsednik novinaru N1.

Baš me briga i za Amerikance i za Ruse, donosiću odluke u skladu sa interesima Srbije

Još jednom ponavlja da će voditi računa o interesima Srbije.

„Ja sam predsednik Republike Srbije i donosiću odluke u skladu sa interesima Srbije. Baš me briga i za zapadne i za istočne ambasade. Baš me briga i za Amerikance i za Ruse i za sve ostale. Donosiću odluke u skladu sa interesima Srbije. Makar sam na svetu ostalo, izabran sam i ovih pet godina ću tako da donosim odluke u korist Srbije i njenih građana“, poručio je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.