Putin o Donjecku i Lugansku: Pozivamo se na presedan o nezavisnosti Kosova

Putin je istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro seća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“, prenose RIA Novosti.

Predsednik Rusije je rekao da se Rusija i dalje nada da će se postići sporazum sa Ukrajinom, podsetivši da je nedavno u Istanbulu postignut napredak, ali je sve prekinuto kada su se pojavili izveštaji o masovnim ubistvima civila u Buči.

„To što je izneto nije istina, jer ruska vojska nema ništa s tim dešavanjima u Buči, a mi znamo ko je i na koji način napravio tu provokaciju“, rekao je Putin, prenosi Tass.

Istakao je da će se pregovori sa Ukrajinom nastaviti u onlajn formatu i nada se njihovom pozitivnom ishodu.

Govoreći o situaciji u Mariupolju, Putin je kazao da se u gradu više ne vode vojne operacije, a tvrdi da ukrajinski vojnici drže civile kao živi štit u čeličani Azovstal.

Gutereš je ponovio poziv na zajednički rad UN-a i Rusije na uspostavljanju humanitarnih koridora i pružanju pomoći civilima u Ukrajini.

UN su saopštile da je Putin „načelno“ prihvatio učešće UN-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciji civila zarobljenih u industrijskoj lokaciji Azovstal, u ukrajinskoj luci Mariupolj opkoljenoj ruskim snagama.

Dodale su da će o tom pitanju biti nastavljeni razgovori Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova i ruskog ministarstva odbrane.

Fonet/Beta/AFP/DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.