MALS: Objavljen izveštaj o učinku opština, one sa srpskom većinom ostvarile lošije rezultate

Ministarstvo administracije lokalne samouprave
FOTO: Preuzeto sa Klan Kosova

Tekst je preuzet sa KosovaPress

Kosovsko ministarstvo administracije lokalne samouprave predstavilo je danas Izveštaj o učinku opština za 2020. U izveštaju su prikupljeni podaci o 102 indikatora u 19 oblasti opštinskih nadležnosti sa širokim spektrom pitanja koja pružaju opsežne informacije o trenutnom stanju upravljanja i uslugama opština.

Ukupan prosek u vršenju nadležnosti beleži se po stopi od preko 57%, što je manji procenat u odnosu na 2019. godinu, a usled pandemije. Pružanje usluga i realizovanje funkcija upravljanja ostaje na prosečnom nivou.

Među oblastima nadležnosti bile su javne administrativne usluge, opštinska transparentnost, opštinska odgovornost, primarno zdravstvo, lokalni ekonomski razvoj i drugo. Kao što je pomenuto, u pojedinim oblastima opštine su pokazale bolje rezultate u odnosu na prethodnu 2019. godinu.

Ministar Krasnići je rekao da su od kada su dobili upravni mandat posvećeni jačanju sistema izveštavanja o učinku, kao i povećanju pažnje na verifikaciju podataka i dokumentaciju.

On je naglasio da se prvi put na terenu proveravaju izveštajni podaci iz opština.

„Prvi put se podaci o izveštavanju o učinku iz opština verifikuju na terenu i takođe važna stvar koja u ovom trenutku podiže kvalitet izveštavanja sa željenog na obavezan je zakon zasnovan na učinku i grantovima za učinak. Ovim zakonom će izveštavanje o učinku postati obavezno za svaku opštinu, a grant za učinak će biti redovan izvor predstavljanja opština, na osnovu otvorenog učinka u kofinansiranju sa donatorima“, naglasio je Krasnići.

Krasnići je takođe rekao da su ove godine zajedno sa donatorima stavili na raspolaganje osam miliona evra za opštine koje su uspele da prođu filtere od 102 indikatora i minimalnih kriterijuma.

Direktor Odeljenja za opštinski učinak u MALS, Dielor Gaši, rekao je da je izveštavanje obavljeno u elektronskom sistemu upravljanja opštinskim učinkom gde se nalaze svi referentni dokumenti u vezi sa izveštavanjem.

On je rekao da se u okviru ovog perioda prijavilo 38 opština, sa izuzetkom opštine Severna Mitrovica. Rečeno je da su generalno opštine sa srpskom većinom imale lošije rezultate, prenosi KosovaPress.

„Ukupan prosek u vršenju nadležnosti je 57,06 odsto, odnosno nešto manji procenat u odnosu na 2019. godinu… Neke od aktivnosti koje su planirale opštine nisu mogle da se realizuju zbog restriktivnih mera… U grupi opština koje oslikavaju najmanji procenat učinka su one sa srpskom većinom zbog lošeg izveštavanja, ali i zbog toga što je jedan broj njihovih podataka proglašen nevažećim zbog nedostatka argumentacije i korelacije sa izvornim dokumentima opštine“, rekao je Gaši.

Što se tiče konkretnih oblasti, Gaši je rekao da su u odnosu na prethodnu godinu postignuti bolji rezultati u javnim administrativnim uslugama i opštinskoj transparentnosti zbog objavljivanja odluka i pristupa javnim dokumentima.

Što se tiče specifičnih oblasti, postoje neke oblasti koje su pokazale veće rezultate opština u odnosu na 2019. godinu, reč je o javnim administrativnim službama, gde je u 2020. godini ukupna stopa ostvarenja veća za 3,95 odsto u odnosu na 2019. godinu […] Još jedna važna oblast gde podaci govore o tome da je došlo do povećanja je opštinska transparentnost, u ovoj oblasti je dostigla 77,62% u ukupnim pokazateljima ili 4,69% više nego u 2019. godini“, rekao je on.

Podaci pokazuju da opštine treba da prošire svoje upravljačke kapacitete kako bi unapredile usluge i upravljanje u skladu sa sopstvenim nadležnostima, posebno u oblastima u kojima je ostvaren nizak učinak, kao što su: rodna ravnopravnost, javni prevoz, kanalizacija, parking, lokalni ekonomski razvoj, prostorno planiranje, zdravstvene usluge, javni prostor i infrastruktura.

Gaši je rekao da opštine treba da povećaju fokus na javne konsultacije i sprovođenje preporuka Revizorske kancelarije.

„Opštine treba da povećaju fokus u vezi sa sprovođenjem minimalnih standarda javnih konsultacija. Takođe u onlajn prenosu sednica Skupštine opštine, usvajanje plana integriteta, ohrabrivanje više građana da prisustvuju javnim sastancima i drugi elementi odgovornosti u vezi sa razmatranjem izveštaja revizora, kao što su interni i generalni revizor, razmatranje izveštaja o učinku Skupština opštine i sprovođenje preporuka NAO-a na sveobuhvatan način prosleđujući ih u relevantnim planovima“, nastavio je Gaši.

Krasnići je podvukao da je merenje performansi opština jedan od prioriteta Ministarstva administracije lokalne samouprave, dodajući da oni nastavljaju da koordiniraju aktivnosti sa opštinama na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.