Od 27. maja do 6. juna u srpskim sredinama šest pozitivnih slučajeva na koronavirus

Foto: KoSSev

U periodu od 27. maja do 6. juna u srpskim sredinama na KiM, registrovano je šest pozitivnih slučajeva na korona virus.

To je za Radio Kontakt Plus potvrdila specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.

Prema njenim rečima, šest pozitivnih slučajeva registrovano je na severu Kosova – tri u Kosovskoj Mitrovici i isto toliko na teritoriji opštine Leposavić.

„Smanjenje broja pozitivnih lica počinje krajem marta, tako da u aprilu imamo manji broj testiranih i sporadično pozitivnih – jedan do dva slučaja ili nijedan. Od 4. do 27. maja nemamo registrovanih PCR pozitivnih lica. Od 27. maja do 6. juna imamo šest pozitivnih lica“, precizira dr Novaković i dodaje da je u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici do sada testirano ukupno 20.611 lica.

Ističe da je broj preminulih od posledica kovida-19 nepromenjen od poslednjeg izveštavanja – 213.

Testiranje se i dalje vrši ponedeljkom, sredom i petkom.

„Nemamo puno indikacija, to podrazumeva osobe koje imaju simptome. Međutim, veći je procenat ljudi kojima trebaju PCR testovi za dalje lečenje i hospitalizaciju, jer klinike zahtevaju PCR rezultate“, objašnjava dr Novaković.

Iako epidemijska situacija nije zabrinjavajuća, budući da se u poslednje vreme beleži mali broj novoobolelih, upravo ti sporadični slučajevi podsećaju na to da je virus korona ipak još uvek prisutan, ukazuje. S tim u vezi, apeluje na građane da se pridržavaju osnovnih preventivnih mera.

„Najveći rizik su proslave i to će u nekom narednom periodu dati neželjene rezultate. Stanovništvo će se preko leta kretati i po inostranstvu, tako da postoji mogućnost da će doći i do novih importovanih slučajeva“, zaključuje dr Novaković.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.