Vučić: Pokušaću da Bajdena i Berbok u svom govoru podsetim na to kako nije baš slučaj da stoje uz međunarodno pravo

„Ako pažljivo čitate, videćete da je namera bila da se više ukaže na stranu koja je stvarno kriva, ali onda su došli iz devet zemalja koliko sam obavešten, koji su tražili da se to negde uravnoteži. To su zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i one nas smatraju krivim što uopšte postoji problem Kosova, jer mi ne priznajemo nezavisno Kosovo i sada moraju da slušaju nekog malog Vučića koji govori o međunarodnom pravu i da bude potpuno u pravu i da svi znaju da sam potpuno u pravu i onda nije to baš sasvim prijatno“, kazao je u Njujorku novinarima koji ga prate predsednik Srbije.

U Njujorku je u toku 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa više od 140 svetskih lidera i predstavnika država. Među njima su i lideri iz Beograda i Prištine, kao i izaslanici za Zapadni Balkan. Uoči početka zasedanja, kao i danas – u Njujorku su održani brojni izdvojeni sastanci.

Mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima koji su došli osim sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, nabrojao je Aleksandar Vučić svoj zgusnut raspored danas. Očekuje ga još dosta sastanaka, ručak sa liderima Zapadnog Balkana, susret sa turskim predsednikom, sledi razgovor sa kineskim potpredsednikom sutra. Sastaće se i sa evropskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i sa drugima sa kojim, kako predsednik navodi, „mora da se razgovara o situaciji na Kosovu i Metohiji“, ne navodeći i ko je u pitanju.

Inače, Vučić je danas najavio da sredinom oktobra „najjača delegacija ikada“ iz Srbije odlazi u Kinu da potpiše ekonomski ugovor. Baš ova poseta „drastično i dramatično menja odnose, podiže ih na novi nivo“, kaže predsednik. Očekuje potpis brojnih ugovora, a želi i da čuje njihove savete u vezi sa političkom situacijom.

„Naravno, ovo je prilika da iskoristite mesto i to što su svi okupljeni da obavite posao koji biste morali nekoliko meseci da obavljate“, kazao je.

Primetio je da postoje potpuno različita viđenja sveta, ali i to da mu se učinio da je brazilski predsednik danas dobio znatno jači aplauz od predstavnika SAD.

„Da se vidi mala promena raspoloženja kod dela zemlja azijskih i afričkih“, dodaje.

Ipak kod američkog predsednika Bajdena u izlaganju za govornicom UN primetio je da je kao najviše vrednosti čovečanstva, kako navodi, izdvojio teritorijalni integritet, suverenitet, a tek na trećem mestu su ljudska prava, to više puta pozivajući se na povelju i akt UN.

Primetio je Vučić i da je Bajden „više vodio računa o Kini nego ranije“, uočivši i nijanse u konkretnim rečima koje je američki predsednik koristio.

„Nasuprot Engleza i Nemaca koji su čitav stepenik krenuli dalje od Kine“, učinilo mu se da toga u Bajdenovom izlaganju nije bilo.

Nasuprot tome, kada je u pitanju bilo izlaganje o Rusiji tu je američki predsednik bio veoma žestok.

Za govor se priprema i predsednik Vučić. Podešava ga trenutno u odnosu na ono što se iznosi za govornicom.

„Ne znam da li ću u svom govoru, a pokušaću, iz jedne male zemlje dolazim, da podsetim i njega i gospođu Berbok koja je rekla kako Nemačka uvek stoji uz međunarodno pravo i povelju UN, pa da ih podsetim da to baš i nije slučaj“, kaže, dodajući:.

„Pre svega ’99 kada su mimo odluka UN, jednu slabašnu zemlju na Zapadnom Balkanu, 19 najjačih tukli, bombardovali, ubijali njen narod, do toga da i dalje ne priznaju validno pozitivno pravne propise UN, uključujući i rezoluciju 1244. Ali dobro, to su te vrste zamene teza dvoličnosti na koje smo mi Srbi naučili i nema tu za nas ništa novo. Oni, koji su veliki, njima je sve dozvoljeno, mi koji smo mali, bolje da na vreme shvatimo da smo mali. Zato i kažem, ja još nisam shvatio koliko smo mali. Računam, možda me u ovim pridikama i ubede, ali nisam siguran, pa ćemo sada da vidimo kako će te pridike da idu, ali nemojte da se sekirate, svi ti ljudi priliku ne propuste a da mi ne održe čas iz morala, čas iz svega, kako i na koji način bi trebalo da uvedemo sankcije Rusiji“.

A pošto on ima neki uticaj na donošenje odluka u Srbiji, nije sa tim saglasan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.