Ristuća sa Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Vest je ažurirana

O ovom sastanku se oglasio i KFOR, navodeći takođe da su Ristuća i Mojsilović razgovarali o „bezbednosnoj situaciji na Kosovu“, ali i, kako su naveli, „važnosti efikasne interakcije i kooperacije između komandanta KFOR-a i načelnika Generalštaba Vojske Srbije“.

Komandant KFOR-a podvukao je krhki kontekst, te se ujedno zahvalio generalu Mojsiloviću za njegovu kontinuiranu saradnju.

Ristuća je u Beogradu je takođe održao sastanke sa ambasadorima EU i Kvinte, dok im je domaćin bio italijanski ambasador Luka Gori, naveli su iz ove misije.

„Ambasadori su izrazili zahvalnost za viralni rad KFOR-a na izgradnji sigurnog i bezbednog okruženja i obezbeđivanja slobode kretanja na Kosovu za sve zajednice, na osnovu UN mandata“.

Kasnije tog dana, on se obratio lokalnim medijima, gde je mandat KFOR-a 27 okarakterisao kao istrajno upravljanje krizama, te da su „ničim izazvani napadi na NATO trupe na Severu Kosova, 29. maja, predstavljali najveći trenutak napetosti u poslednjoj deceniji“.

„Samo političko rešenje može doneti nepovratan mir i stabilnost u ovoj obrasti. To je razlog zašto NATO nastavlja u potpunosti da podržava dijalog uz posredovanje EU i druge napore u cilju normalizacije odnosa Prištine i Beograda“, kazao je general-major Ristuća.

Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća, sastao se danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem. Razgovarali su o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

O sastanku između ova dva vojna zvaničnika, izvestilo je srpsko Ministarstvo odbrane, istakavši da je ovo oproštajna poseta Ristuće, s obzirom da će dužnost komandanta KFOR-a predati sledećeg meseca.

Razgovarali su o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i rezultatima saradnje Vojske Srbije i KFOR-a za vreme mandata Anđela Mikelea Ristuće, saopštilo je ovo ministarstvo.

„Uz ocenu da je situacija u pokrajini i dalje nestabilna, istaknuto je da je profesionalna saradnja Vosjke Srbije i KFOR-a na svim nivoima u prethodnom periodu bila u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije krize“, navodi se u saopštenju.

Mojsilović se ujedno zahvalio Ristući na korektnoj saradnji i „ličnom zalaganju za uspostavljanje bezbednog okruženja“ na Kosovu.

Sa druge strane, KFOR se do objavljivanja ove vesti, nije oglašavao o sastanku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.