Vučić odlikovao bivšeg pripadnika KP Dejana Pantića zlatnom medaljom za hrabrost

Srpski predsednik Aleksandar Vučić danas je, na Dan državnosti Republike Srbije, tradicionalno uručio odlikovanja, kako je predviđeno, zaslužnim institucijama i građanima, među kojima se ove godine našao i bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić.

Dejan Pantić danas je odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ za, kako je rečeno na ceremoniji dodele, ispoljenu izvanrednu požrtvovanost i hrabrost pokazanu tokom 18 dana protivpravnog zatočeništva na Jarinju.

U njegovo ime medalju je primio Predrag Pantić, njegov sin.

Dejan Pantić, bio je pripadnik Kosovske policije sve do novembra prošle godine, kada su Srbi napustili kosovske institucije. On je uhapšen je 10. decembra 2022. na prelazu Jarinje, a zbog navodnog „organizovanja napada na prostorije CIK-a na Severu Kosova“ 6. decembra 2022.

Istog dana kada je uhapšen Srbi na Severu podigli su najmanje 14 barikada, a jedan od zahteva za njihovo uklanjanje bio je puštanje Pantića na slobodu, ili makar da mu se odredi kućni pritvor.

Od trenutka hapšenja, pa sve do 28. decembra kada mu je Sud i odredio meru kućnog pritvora, Pantić je boravio u improvizovanom pritvoru u novoizgrađenoj bazi Kosovske policije kod prelaza Jarinje.

Dan nakon donošenja ove mere, Srbi su otpočeli sa uklanjanjem barikada.

Ovo je drugo odlikovanje Srba sa Severa nakon napuštanja kosovskih institucija.

U jeku krize sa tablicama u novembru prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odlikovao i dotadašnjeg prvog policajca regiona Sever Nenada Đurića i bivšeg šefa operative ove službe Aleksandra Filipovića.

Đurić je odlikovan Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena, a Filipović Zlatnim ordenom za hrabrost.

Odlikovanja su usledila nakon suspenzije Đurića, a usled toga što su policajci regiona Sever odlučili da ne sprovode odluku kosovske vlade o preregistraciji vozila na RKS.

Njegovu suspenziju pratilo je masovno napuštanje kosovskih institucija od strane Srba sa Severa Kosova.

Pročitajte još

Vučić odlikuje Grenela: Čovek koji se na svakom mestu zalagao za mir i za to da se čuje glas Srbije

O prošlogodišnjoj krizi na Severu, tablicama i barikadama čitajte na našim tematskim stranicama Tablice i Napuštanje institucija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.