Đuriću i Filipoviću ordeni u Beogradu: Simboli su srpske časti i obraza, imali su samo jednu zemlju, grb i zastavu


Dojučerašnji major i prvi policajac u kosovskoj službi regiona Sever Nenad Đurić odlikovan je danas u Beogradu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena, a takođe sad već bivši šef operative ove službe, kapetan Aleksandar Filipović Zlatnim ordenom za hrabrost. Oni su odlikovani ukazom predsednika Srbije, koji im je i lično na ceremoniji u uživo prenosu i uručio odlikovanja.

Za Đurića je navedeno da se devet godina starao za poštovanje zakona i prava, briselskog sporazuma i bezbednost srpskog naroda na Severu Kosova, pre nego što je prošle nedelje odlukom nekadašnjih pretpostavljenih suspendovan nakon što je javno saopštio da policajci pod njegovom komandom neće uručivati opomene vozačima koji upravljaju vozilima sa KM tablicama.

„Čistog obraza prihvatio je suspenziju i razdužio uniformu i oružje sa porukom čitavom svetu: Ja sam Srbin i ovo je moja zemlja. Nenad Đurić simbol je srpske časti i obraza na Kosovu i Metohiji. Ukazom predsednika Srbije od 8. novembra za natprosečno uzorno i časno obavljanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti, odlikuje se Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena“, obrazloženje je za odlikovanje.

Nenad Đurić je postavljen na mesto komandira za region Sever još 25. juna 2013. nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, i postavio ga je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

„Kapetan Aleksandar Filipović kao šef operativne službe policijskog direktorata Mitrovica Sever časno je i hrabro služio svom narodu na severu Kosova i Metohije. Sa svojim kolegama nije pristao na poniženje Srba, ni da pogne glavu i svom srpskom narodu uručuje protivpravne kazne iz Prištine, već se tome uzdignuta čela suprotstavio. Za iskazanu ličnu hrabrost odlikuje se Zlatnim ordenom za hrabrost“, obrazloženje je za odlikovanje drugog bivšeg pripadnika Kosovske policije.

Vučić: Zbog vaših dela Srbija je na Kosovu a Kosovo u Srbiji

Započevši navodima Ive Andriće, govoreći o kosovskom zavetu i obavezi da budu ljudi, i podsetivši da je sam Đurić u govoru koji je pročitao na mitingu u subotu u Kosovskoj Mitrovici, upravo citirao ove patrijarhove reči, Vučić je kazao da su odlikovani bivši policajci junaci.

„Vi i vaše porodice simbolizujete i život i trajanje i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Zbog vaših dela Srbija je na Kosovu a Kosovo je u Srbiji, ma kako se mnogi svojski trudili da tako ne bude. Vi ste svoju državu poslušali, čak i onda kada se sa njenim odlukama niste slagali. Uradili ste ono što vam je srce želelo i najčasnije se poneli kada ste bili onemogućeni u vršenju svoje dužnosti, jer i tada niste hteli da kršite zakone. Vi braćo branili ste srpski narod, našu kulturu, ali makar to neki i ne razumeli danas, branili ste iskonske vrednosti onakve kakve bi trebalo da budu, a ta evropska vrednost bi morala da bude i poštovanje potpisa na jednom međunarodnom sporazumu. Srbija se svoje reči drži, a svoje potpise ne bruka“.

„Znam Nenade koliko si puta prolazio kroz teška iskušenja, svađao se sa mnogim našim ljudima koji nisu razumeli težinu svoje pozicije, svađao se uvek sa onima u Prištini koji su želeli da ideš protiv svog naroda a to nisi želeo. Znam koliko je bilo teško tvojoj porodici da sluša čiju i kakvu uniformu nosiš iako si uvek i u srcu i u glavi imao samo jednu zemlju, samo jedan grb i samo jednu zastavu“, kazao je Aleksandar Vučić.

Za Filipovića je dodao da je ponosan na srpsku mladost na Kosovu i Metohiji, istakavši: „I ponosan sam Aleksandre na tvoju nepokolebljivost odlučnost, jasnu opredeljenost da uvek i u svakom trenutku budeš na raspolaganju, ne samo srpskom narodu, nego i srpskoj državi“.

Đurić: Priznanja posvećujemo svoj našoj deci na Kosovu i Metohiji

U ime odlikovanih policajaca obratio se Đurić, koji se zahvalio, kako je naveo, u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, sebe i saborca Filipovića.

„Neizmerno vam hvala što danas urezujete najveći ponos u našim bićima i naših porodica, sunarodnika i kolega bez kojih ova priznanja ne bi bila moguća i mi ne bismo bili ono što jesmo. Ona ne bi bila moguća bez podrške naše države Srbije i vas lično gospodine Predsedniče i zato predstavljaju i zalog da nas se potomci neće stideti, već će slediti sada utabane staze koje vode u čisto i iskreno društvo velikih i slavnih. Na kraju želimo da ova priznanja posvetimo ne samo našoj, vec svoj deci na Kosovu i Metohiji, koja su samo željna slobode, igre i mirnog života. Živela srbija!“, poručio je Đurić.

Policajci su izašli sa svojim porodicama i decom, radi fotografisanja sa predsednikom, koje je i Vučić prethodno spomenuo u svom obraćanju.

Dragi Nenade i Aleksandre, vaša mirna i staložena, ipak odlučna akcija, ni protiv koga usmerene, a akcija koja vas je svrstala u red onih običnih junaka o kojima se retko govori, jeste nešto na šta možete da budete ponosni vi ali i Anđela, Lazar i Damjan, i Avram i Gavrilo

Kazao je da su upravo njihove porodice temelj na kojem počiva budućnost i Srba na Kosovu i same Srbije.

„Kada govorimo o Kosovu i Metohiji, nije to samo naš kapric, želja, uobrazilja. To je čak i civilizacijska tekovina. Time štitimo i civilizaciju i međunarodno pravo i Evropu, naravno i svoju Srbiju“, dodao je.

Poručio je još jednom da je mir trajno i čvrsto opredeljenje.

Osim što su odlikovani Đurića i Filipovića sada očekuje nova služba u državnim organima Republike Srbije. Oni, kako je potvrdio srpski predsednik, imaju odličnu budućnost, te će nastaviti da rade svoj policijski posao.

Predsednik uverava istovremeno da ni oko 3,500 hiljada zaposlenih koliko je procenio da su napustili kosovske institucije „neće biti na ulici“.

„Za sve njih smo se pobrinuli. Možda budemo kasnili dan ili dva, ali nigde nećemo duže od mesec dana da kasnimo“, kaže Vučić.

O tome čitajte u posebnoj vesti.

Vučić u naredna dva dana putuje u Pariz zbog situacije na Severu. Na današnjoj ceremoniji imao je poruke za Prišrinu i EU. O tome opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.