Svećlja: Na Jarinju uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK na Severu

FOTO: KoSSev

Kosovska policija privela je danas na Jarinju bivšeg policajca koji je ranije bio integrisan u Kosovsku policiju – nakon oglašavanja Petra Petkovića, potvrda o hapšenju stigla je i iz Prištine. Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, tvrdi da je uhapšeni D. P. (u objavi saopšteno puno ime i prezime), navodno organizator napada na prostorije CIK-a na Severu.

„Prema dokazima Kosovske policije, privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na severu zemlje, kada su napadnuti službenici CIK-a i policajci“, naveo je ovaj ministar.

Svećlja precizira da je D. P. optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak.

Osvrnuo se i na nove barikade na Severu Kosova, navodeći da su „ekstremističke grupe s ciljem sprečavanja sprovođenja pravde organizovale blokadu pojedinih puteva u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku“.

Svećlja je pozvao sve građane da očuvaju mir, a posebno one srpske nacionalnosti na Severu „da ne budu deo organizovanih kriminalnih grupa na Severu“.

„Ništa ne može da spreči institucije Republike Kosovo da osiguraju bezbednost građanima bez razlike i da sve prekršioce zakona privedu pravdi“, naveo je Svećlja.

Neposredno nakon što je u javnost puštena tada još uvek nepotvrđena informacija o hapšenju D.P., u Kosovskoj Mitrovici začula se sirena, kada su na magistralnim putevima i postavljene barikade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, dok su zaposleni u više institucija dobili poziv da se odazovu i odu na ove lokacije.

Teška mehanizacija zatvara magistralne pravce u ovim opštinama, a Kosovska policija upravo je potvrdila da je privremeno, iz bezbednosnih razloga, zatvorila i Jarinje.

Preko hiljadu građana okupilo se danas popodne na barikadi kod krsta u Rudaru, među njima bilo je i više osoba koje su sakrivale lice.

Ovo je treće hapšenje za poslednja tri dana na Severu. Prvo je prekjuče uhapšen Srbin koji se tereti za napad na policijsku ekipu koja bila podrška carini u akciji sprečavanja šverca 13. oktobra ove godine, ali je on ove nedelje identifikovan i odmah uhapšen. I dok Kosovska policija navodi da se to dogodilo 9. decembra, kosovski ministar unutrašnjih poslova kaže da se radi o danu ranije. Juče je potvrđeno hapšenje Srbina M.A. (iz Zvečana) na Jarinju zbog „pokušaja teškog ubistva“ policajaca, a danas na Jarinju i D.P. iz Mitrovice.

Hapšenja su inače usledila neposredno nakon što je predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca optužio glavnog tužioca čije ime u emisiji na RTV Dukađini nije hteo da izgovori, da već 15 meseci ne procesuira „obiman predmet koji mu se nalazi na stolu“, a u kojem, kako tvrdi, postoje sva imena navodnih osumnjičenih izvršitelja organizovanog kriminala sa Severa.

Bljerim Isufi je reagovao juče, odbacujući Konjufcine optužbe.

Potvrđujući da je ovo tužilaštvo pokrenulo više krivičnih postupaka za događaje sa Severa, Specijalno tužilaštvo je navelo da je i sam glavni tužilac Isufaj izlazio na teren, ali da „nema obavezu da trubi o svom radu objavljivanjem istražnih radnji koje preduzima za slučajeve pod istragom“.

Što se tiče incidenata za koji se tereti danas uhapšeni bivši policajac D.P., Srbi su početkom ove nedelje pokušali da spreče ulazak članova izbornih komisija, pod policijskom pratnjom, u prostorije koje se nalaze u zgradama pod kontrolom srpskih struktura. I dok je incident u Zubinom Potoku protekao relativno mirno, u Kosovskoj Mitrovici su bačene dve bombe na prostorije OIK, od kojih je jedna eksplodirala a drugu je KFOR kontrolisano uklonio.

Incidenti koji su se prethodnih par dana dogodili na Severu, pretežno u etnički mešovitim sredinama, zvanično je Prištini poslužilo kao povod da se preksinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice rasporede pojačane policijske snage van regiona Sever sa juga.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, je kazao da „deo kriminalaca dolazi iz redova bivših pripadnika Kosovske policije“.

Više od 500 pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti napustilo je ovu instituciju početkom novembra u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, a zbog odluke Prištine o preregistraciji. 

Ni u jednom od ovih slučaja – za ulazak pojačanih policijskih snaga sa juga, kao i za dva hapšenja prethodna dva dana, sirene se nisu oglašavale.

Večeras u 19 časova, javnosti se obraća srpski predsednik, a to je još juče bilo najavljeno. Takođe, ubrzo nakon postavljanja barikada u Prištini je potvrđeno da će kosovska predsednica odložila izbore na Severu za 23. april.

O poslednjim dešavanjima na Severu, čitajte u:

Osmani odložila izbore na Severu za 23. april

Detalji o drugom hapšenju Srbina od sinoć – sumnjiči se za napad na policiju u Rudaru

Reagovao glavni tužilac na Konjufcine optužbe da ne procesuira „debeli dosije o organizovanom kriminalu“

EU zabrinuta zbog bezbednosne situacije na severu Kosova

U Mitrovici ponovo jaka detonacija, policija kaže nije bomba, već pirotehnika

Na Jarinju uhapšen Srbin zbog „teškog ubistva u pokušaju“, Svećlja potvrdio da je juče priveden još jedan Srbin.

Janjić: Sever Kosova može automatski da zapali sukobe u tri zemlje

UNS i DNKiM: Međunarodna policija da pronađe napadače na novinare Kallxo-a

Reakcije iz Prištine u vezi sa Severom: Ranjeni policajac heroj, Beograd prema ruskom priručniku destabiliše

KP: Procenjujemo situaciju, pojačaćemo prisustvo policije na Severu Kosova

Policija povećala prisustvo na Severu, došli su u Bošnjačku, Mikronaselje, kod Tri solitera

Svećlja: Pojačano prisustvo KP na Severu neophodno zbog uzastopnih napada na policiju i građane

Svećlja za RTK: Verujem da će biti privedeni pravdi svi koji su umešani u huliganska dela ili terorističke akte na Severu

Nakon dolaska policajaca sa juga u KM Petković uzvraća da će BG da „razmotri“ povratak do 1.000 srpskih snaga bezbednosti

KP: Večeras kod Srbovca lakše povređen policajac, patrolu napala naoružana lica

Bivši načelnik VBA: Povratak srpske vojske na Kosovo u ovom trenutku nije realan

Dan nakon raspoređivanja policije, u K.Mitrovici uobičajeno: Mirno i napeto

KP: Situacija na Severnu stabilna, ali praćena incidentima

Pred obraćanje predsednika i premijerka najavljuje „moguć“ zahtev Srbije za povratak bezbednosnih snaga na Kosovo

Komandant KFOR-a: Incidenti u Mitrovici zabrinjavajući, ne tolerišemo nasilje

KP demantuje tvrdnje Kancelarije za KiM o incidentu u kancelariji OIK u severnom delu

Kontrolisanom eksplozijom uklonjena neeksplodirana bomba iz kancelarije OIK u Mitrovici

Svećlja za RTK: Verujem da će biti privedeni pravdi svi koji su umešani u huliganske akte ili teroristička dela

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.