Vučić o tuči u Lapljem selu: Ne mogu Srbiju da lažima ponižavaju kojekakvi fićifirići

„Ja sam naravno rekao istinu juče. I čekao sam 24 sata i trpeo sam najgore uvrede, laži, besmislice sa pojedinih tajkunskih medija – od mnogih političara koji valjda svakog puta, kad ne znaju šta će, optuže mene. I ćutao sam. A onda kada sam im rekao da to nije imalo nikakve veze o čemu su oni govorili, već tuča dve grupe mladića, unapred zakazana – i ne znam kako su uspeli da okrive samo jednu stranu, pa kako su uspeli da u sve upletu i Srpsku listu, pa da upletu državu i mene, a onda shvatite da je u svemu tome učestvovao vrh albanske samoproglašene države, od Aljbina Kurtija pa nadalje, i onda vidite sa kako neozbiljnim tipovima koji se bave tupavom propagandom, a ne svojim poslovima – to morate da doživite“, kazao je Aleksandar Vučić danas.

U prisustvu patrijarha Porfirija, nakon zajedničkog sastanka o ključnim pitanjima za srpski narod, odgovarao je na pitanja medija, od kojih i na pitanje TV Pink o tome da je i iguman Dečana, arhimandrit Sava Janjić, danas, uz roditelje uhapšenih mladića ranije, potvrdio istinitost tvrdnji o zakazanoj tuči, što je kazao sinoć i Alekandar Vučić, kao i Srpska lista.

Razumeo je predsednik „kad to rade“ i Rada Trajković i Nenad Rašić i svi ovdašnji političari, „koji ništa drugo ne rade, osim što obmanjuju javnost po ceo dan“, i on sa tim nemam nikakav problem

„Imam problem kada se u sve to pojedini strani predstavnici umešaju i kada počnu neskriveno da lažu i da obmanjuju celokupnu svetsku javnost“, kazao je.

„Zato ćemo svakom od tih stranih političara koji misle da je sloboda Srbije zob na tacni koju mogu da pozobaju u svakom trenutku – da je Srbija zemlja koju mogu da ponižavaju i nipodašatavaju, kao što su činili do pre nekoliko godina i koji misle da je Srbija, ne samo vreća za udaranje, nego vreća za udaranje od pozadi kako bismo bili dodatno poniženi – grdno su se prevarili“.

Umesto toga, kaže, Srbija je zemlja ponosnog naroda, sve snažnija i pristiže „ih“ i za godinu dana ih je više stigla nego u poslednjih 10 godina. I tako će da nastavi.

„Kakvi god da smo, svoje ime i ponos da im dajemo samo zato što su u stanju da dobro lažu pojedini od političara – to neće da dočekaju“, navodi.

Kaže i da je bezboroj puta slušao priče – presudiće ti ova ambasada, ona ambasada.

„Nemam nikakav strah od toga“, dodaje, jer je učestvovao u izgradnji takvih objekata da će biti zapamćeni i po 1000 godina.

„I šta god mi neko govorio i radio, to ne možete da izbrišete iz istorije ove zemlje“, naglasio je uz priznanje da je to kazao i patrijarhu.

Odgovor o slučaju u kojem je pretučen Rašićev sin, završio je rečima:

„Da me ponižavaju kojekakvi fićfirići…Ne mene. Mene možete. Ja mogu da se i unizim i da kleknem i da stanem i da hodam i da trčim da sve radim za Srbiju sve što je potrebno, a da vam dozvolim da unižavate Srbiju svojim svakodnevnim lažima, kao što je bila ta o organizovanom linču jednog mladića, pa je to zato što njegov tata priznaje – nezavisno Kosovo, pa je to bolesni Vučić organizovao… E za takve laži dobijaćete uvek adekvatan odgovor a taj adekvatan odgovor je uvek istina, hrabrost, posvećenost u radu i još snažnije i energičnije da borimo za svoju zemlju.

Predsednik je prethodno kazao: „Da pokušamo da razumemo jedni druge, i tamo gde ne mislimo isto, uvek da rešavamo dijalogom i rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a ne da koristimo rečnik – ne daj bože uvreda i napada“.

Šta je patrijarh Porfirije kazao danas
„Ja sam pre svega naglasio g. predsedniku da ja nisam političar. Pre svega, ne zbog toga što naprosto nemam afiniteta za politiku, već zato što mislim da je Crkva saborni organizam koji, ma koliko to bilo teško, možda ponekad i nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otupljuje oštrice, da prevazilazi polarizaciju, a pre svega da propoveda smisao postojanja svakog pojedinca, čoveka, a onda i čitavih naroda, nezavisno od toga kakve su okolnosti“, kazao je patrijarh pre ovih Vučićevih reči.
„I ovom priliko rekao sam ono što je suštna Sabora naše SPC, da ćemo mi činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje a da pri tom to ne bude na uštrb drugih naroda, svesni da isključivo dijalogom, razgovorom, možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrednosti jedni kod drugih, a onda samim tim i stvoriti preduslove za prevazilaženje, možda ponekad čak i iskušenja i nesporazuma kojih na žalost u naše dane ima veoma mnogo“, kazao je, dodajući:
„Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva s jedne strane, a država i državne institucije sa druge strane, činimo sve na položaju našeg naroda, ali naglašavam još jednom, nikako ne na štetu i na uštrb i drugih, nego koliko god je to moguće, na korist svih“.

U izjavi za KoSSev danas, Nenad Rašić, iako i dalje navodi da ne želi da prejudicira tok istrage, tvrdi da ono u šta je siguran jeste to da njegov sin nije bio upoznat sa bilo kakvim zakazivanjem tuče, te da je nemoguće praviti upoređenja o „dve grupe“, jer su ‘jednu grupu“ činili „goloruki srednjoškolci“, a drugu „mladići od kojih su neki završili školu još pre više godina i koji su bili naoružani hladnim oružjem“. Takođe, opovrgao je i ranije Vučičeve navode da u danu kada se dogodila tuča u školi, nije bilo časova i da se nastava odvijala online, te da su deca ispred škole došla zarad tuče.

Pročitajte još:

Osumnjičenima za učešće u tuči u Lapljem Selu određen jednomesečni pritvor

Janjić: Nije se dogodio linč, već je reč o sukobu dve grupe politički suprotstavljenih mladića

Rašić: Moj sin sigurno nije znao da je tuča organizovana, škola je radila u ponedeljak

Trajković: Tuča u L.Selu bila zakazana, ubrzo odluka o pritvoru uhapšenih

Vučić o tuči u Lapljem selu: Imamo sve podatke, dve grupe mladića zakazale tuču, nisu imali nastavu u školi

Rašić: Porodica na prvom mestu, nek’ ja budem vaša meta, ne treba da budu ničija deca

Zatražen pritvor za sedam od osam privedenih zbog tuče u Lapljem Selu

Naručene batine iz Beograda ili dogovorena tuča između srednjoškolaca

Roditelji privedenih mladića: Tuču je izazvao Nikola Rašić

O.Sava: Ovi ljudi nisu Srbi, već neljudi

Pretučen sin Nenada Rašića, uhapšeno 8 osumnjičenihPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.