Rašić: Porodica na prvom mestu, nek’ ja budem vaša meta, ne treba da budu ničija deca


„To da sam ja bio učesnik ili organizator da moj sin zadobije teške telesne povrede, da mu tri zuba budu izbijena, da sam sad išao da mu stavljam privremenu protezu, da mu se sada klate još dva zuba pored ta tri koja su izbijena, da će za dva meseca tek kada se sanira koren zuba, moći da postavi implantate, nek on odgovori na to da li bi pristao da to radi svom detetu“, poručio je na konferenciji za medije Nenad Rašić nakon optužbi Gorana Rakića da je zajedno sa Aljbinom Kurtijem i Radom Trajković pokušao da ispolitizuje jučerašnji incident u Lapljem Selu.

Ako bilo ko od roditelja može da trguje nesrećom svog sina onda to nije roditelj

Političar sa centralnog Kosova, Nenad Rašić, održao je danas konferenciju za štampu u Medija centru u Čaglavici povodom jučerašnje tuče u kojem je učestvovalo više desetina osoba a u kojoj je pretučen njegov sin.

Iako kaže da nije imao namere da slučaj obelodanjuje, te da se obraća javnosti, „zahvaljujući medijima, događaj je postao top priča“, pokrenule su se reakcije, zbog čega je i odlučio da se danas obrati javnosti.

Naglašavajući više puta da ne želi da prejudicira ishod istrage, što je izjavljivao i ranije danas u više navrata za druge medije, poručio je da želi da se slučaj reši što pre, ali i izneo sumnju da slučaj ima političku pozadinu. Zatražio je da istraga bude objektivna, te dodao bi svako ko je kriv trebalo da odgovara.

Rašić je potom izneo svoje viđenje onoga što se juče dogodilo u Lapljem Selu.

Kaže da je njegovog sina koji pohađa četvrti razred Gimnazije na izlazu iz škole zajedno sa njegovim drugovima napala druga grupa koju je činilo između 30 i 50 ljudi.

„Tako je moj sin bio napadnut bokserom i time su mu nanesene povrede u vidu rascepane gornje usne, nepca, polomljena su mu tri zuba i on je imao obilno krvarenje još u ambulanti u Gračanici a posle toga sam ga vozio do Prištine i Kosova Polja zbog sanacije problema sa zubima“, kazao je Rašić.

Kaže da je potom otišao do policijske stanice gde je dao izjavu, ali i da je osim njega bilo više svedoka koji su potvrdili ove navode.

Tužilac je klasifikovao telesne povrede kao teške. Kaže da povrede koje je njegov osamnaestogodišnji sin zadobio juče ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju.

I kad bih imao neprijatelja, a nemam ih ne bih želeo da se to desi, ovo što se desilo je mali užas kroz koji smo prošli.

Potom je i ujedno saopštio šta je prethodilo incidentu.

Novinarskim ekipama je pokazao fotografije objava sa društvenih mreža osobe za koju kaže da je deo grupe koja je učestvovala u tuči, a kojima su saopšteni „planovi koji bi trebalo da se realizuju u ponedeljak“.

Jedna od ovih objava glasila je „ko preživi ponedeljak, pričaće“, a potom je objavljena sledeća „Seča Šiptara“.

„Ovo daje neke predznake, barem meni, da je ovo moglo biti organizovano“, dodao je Rašić.

Izvinivši se javnosti, kaže da je ujedno ista osoba koja je i objavila na društvenim mrežama ove sadržaje, na dan tuče prišla njegovom sinu i rekla „Mamu ti šiptarsku“.

„Osim srednjoškolaca, deo ove grupe bili su stariji momci koji su pre više godina završili školu a koji su bili naoružani bokserima, čekićima i noževima“, poručio je Rašić pozivajući se na izjave svedoka.

Ograđujući se da je moguće da ne bude potpuno objektivan usled toga što govori kao roditelj i teškog emotivnog stanja kroz koje prolazi njegova porodica, i još jednom ponovivši da ne želi da prejudicira, Rašić je ipak izneo sumnju da je reč o organizovanom napadu.

Sumnja i da je je postojao plan da upravo njegov sin bude napadnut, te da tu nema „dečačkih razmirica“.

Podsetio je da se već 15 godina bavi politikom i kaže da se svakodnevno trudi da bude što objektivniji i nepristrasniji. Međutim:

„Nažalost kod naših političara postoji jedan izvor negativne energije koji oni neprekidno usmeravaju prema građanima“.

Nažalost, svedoci smo da su zadnjih pet, šest ili osam godina naše moralne vrednosti totalno okrenute naopačke. Imamo rasturene porodice, decu koja nemaju domaću kulturu, koji idu po uzorima –  ‘što brže da žive, što brža lova’ i tako dođemo do različitih nuspojava kao što je ova danas

Još jednom je apelovao na sve nadležne organe da se slučaj reši što pre:

„Ne  samo zbog mog deteta – Nikole, koji je platio najvišu cenu, nego zbog sve dece – da se ovakve stvari nikada više ne dešavaju“.

Izrazio je sumnju da su pojedini političari „neodgovornim izjavama“ pogoršali situaciju. Kaže da je uvideo da su učestale poruke pune uvreda, laži, neistina i potencijalnih pretnji.

Upravo zato je, kao mogući uzrok incidenta, tužilaštvu prijavio i izjave nekih od političara, među kojima je i kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Govoreći o Građanskoj inicijativi SPO koju je podržao na ovim izborima, Rašić kaže da je Jevtić, putem društvenih mreža, više puta „pisao na način koji bi mogao da aludira da smo mi izopšteni, etiketirani, ili na bilo koji način nedovoljno dobri predstavnici“.

„Prema tome, zatražio sam da uzrok, tj. motiv bude potražen i na drugim nivoima, ne samo u deci, ne samo u grupacijama, nego u onome što je mnogo bitnije. Uzrok, osnova ili izvor takvog jednog ponašanja koje je bilo samo reflektovano ili je kulminiralo baš na jučerašnji dan“.

Pre incidenta Rašić je još jednom kritikovao srpske lokalne vlasti na Kosovu, kao i vlast u Beogradu, preko onoga što vidi kao uskraćivanje njegovog izbornog prava da slobodno učestvuje u izbornoj trci na Kosovu proteklih osam godina, te da se sada posvetila veća pažnja kada se otvorilo pitanje na koji je način lista Adrijane Hodžić dobila glasove na poslednjim izborima.

Ono što se dogodilo Bošnjacima na izborima – početak je ambicija Srpske liste, poručio je Rašić, na šta mu je odmah odgovorio ministar Dalibor Jevtić sa porukom: „Licemerje i autoprojekcija Rašića na delu! On koji se u kampanji za izbore obraćao Albancima i tražio da glasaju za njega kako bi uništili Srpsku listu, kockar koji se još jednim blefom dodvorava Albancima napadajući Srbe i Srpsku listu“.

Verbalni napadi na Rašića od strane Srpske liste i dela vlasti u Beogradu su učestali i tokom proteklih godina, kao i tokom predizborne kampanje za nedavne izbore, te i u danima nakon njih. Teškim rečima opisuje se kao „izdajnik srpskih interesa“.

Pozvao je sve političare da se uzdrže i da prestanu sa odvajanjem i etiketiranjem jer, kako kaže, to, kako se pokazalo juče, može imati velike posledice.

„I opet ponavljam, ne samo zbog mog sina, nego zbog svih naših sinova i ćerki – da takve stvari trebaju da prestanu. Politički možemo da se ne razumemo, ne slušamo i ne poštujemo, ali porodica je svakom od nas na prvom mestu. Zbog svega toga jedan apel svima njima – nek’ ja budem vaša meta, ne treba da budu ničija deca, kao što neće biti ni vaša moja meta, tako ne treba da budu ničija druga deca meta političara“, poručio je Rašić.

Rašić je priznao da nakon što su poslednji gosti iz njegove kuće otišli, kada je ostao sam sa porodicom, razgovarao sa njima i kazao da je spreman da napusti politiku ukoliko oni smatraju da je njegov posao ugrozio njihove živote.

Porodica ga je, međutim, kako je posvedočio, ohrabrila da nastavi da se bavi politikom. Kako kaže, to će i učiniti.

Pojedini roditelji čija su deca trenutno u pritvoru zbog učestvovanja u tuči optužili su sina Nenada Rašića da je on zapravo izazvao tuču, te da im je potom njegov otac pretio.

Rašić kaže da objave sa društvenih mreža pokazuju ko je kome pretio i izazvao tuču, a da će konačnu ocenu dati istraga.

Kada je on sam u pitanju, kaže da nije tačno da je pretio roditeljima druge dece, već da je sa jednim od njih samo razgovarao.

Rašić je priznao da nakon što su poslednji gosti iz njegove kuće otišli, kada je ostao sam sa porodicom, razgovarao je sa njima i kazao da je spreman da napusti politiku ukoliko oni smatraju da je njegov posao uzrok tome.

Porodica ga je, međutim, kako je posvedočio, ohrabrila da nastavi da se bavi politikom. Kako kaže, to će i učiniti.

O samom incidentu kao i o mnogobrojnim reakcijama koje su potom usledile čitajte u:

Vučić o tuči u Lapljem selu: Imamo sve podatke, dve grupe mladića zakazale tuču, nisu imali nastavu u školi

Zatražen pritvor za sedam od osam privedenih zbog tuče u Lapljem Selu

Naručene batine iz Beograda ili dogovorena tuča između srednjoškolaca

Roditelji privedenih mladića: Tuču je izazvao Nikola Rašić

O.Sava: Ovi ljudi nisu Srbi, već neljudi

Pretučen sin Nenada Rašića, uhapšeno 8 osumnjičenih

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.