Naručene batine iz Beograda ili dogovorena tuča između srednjoškolaca

Tuča
FOTO: Printscreen

Vest je ažurirana

Osamnaestogodišnji sin srpskog političara sa Kosova Nenada Rašića, pretučen je juče u dvorištu gimnazije u Lapljem Selu. Još od kasnih popodnevnih sati nižu se reakcije, kako zvaničnika u Prištini, Beogradu, tako i međunarodnih predstavnika. Svi su saglasni oko jedne stvari – osuđuju nasilje. Međutim, ne i oko pozadine napada. Dok ga Priština, pojedini opozicioni političari iz srpske zajednice na Kosovu, ali i otac povređenog Nikole vide kao rezultat političkih dešavanja i povezuju ga sa Beogradom i Srpskom listom, Kancelarija za KiM i stranka sa najvećom podrškom Srba na KiM poručuju da je reč o „spinu“ i „zloupotrebi dece u političke svrhe. Ujedno tvrde da nije reč o napadu na Rašićevog sina, već o tuči koja je prethodno bila dogovorena.

Nakon jučerašnjeg incidenta u Lapljem Selu uhapšeno je osam lica kojima je određen 48-časovni pritvor.

Jutros su za RTV Kim govorili roditelji mladića koji su privedeni zbog tuče u Lapljem Selu. Tvrde da je incident izazvao sam Nikola Rašić, te da je ceo slučaj dobio političku konotaciju. VIše o tome u:

Roditelji privedenih mladića: Tuču je izazvao Nikola Rašić

Odmah nakon jučerašnjeg incidenta u Lapljem Selu oglasio se lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti koji je prebijanje Nikole Rašića doveo u vezu sa političkim delovanjem njegovog oca koji, kako je rekao „nije slomljen, niti podvrgnut pritiscima i pretnjama Srbije“

Sličnu poruku sinoć je uputila i v. d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani – rekavši da je reč o „nastavku brojnih pretnji i nezakonitih intervencija Srbije na Kosovu“, sa ciljem da se „zastraše srpski građani“.

Danas, se nižu i nove reakcije iz Prištine.

Poziv nadležnim organima da istraže slučaj i uhapse napadače, uz osudu samog događaja uputio je i lider PDK, Enver Hodžaj.

Kako je dodao, u pitanju je najnoviji slučaj u nizu uznemiravanja srpskih opozicionih ličnosti na Kosovu.

Nasilje je neprihvatljivo, poručio je danas odlazeći kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Prebijanje Nikole Rašića je, kako kaže, neprihvatljiv čin, i kao takav bi trebalo da bude tretiran i istražen od strane nadležnih organa.

„Počinioci ovog dela trebalo bi da se suoče sa snagom zakona“, dodao je Hoti.

Napad osudili i ambasadori

„Vest o napadu na sina Nenada Rašića je bolesna, kakva god bila motivacija. Ovakvo nasilje, bilo fizičko ili verbalno, neprihvatljivo je prema bilo kome, a naročito je šokantno prema mladoj osobi. Tražim od kosovske policije da istraži ovaj incident brzo i pronađe one koji su ga inicirali i učestvovali u ovom incidentu“, poručio je britanski ambasador Nikolas Ebot (Nicholas Abbot) preko društvenih mreža.

„Bezrezervnoj osudi politički motivisane agresije na sina lidera Progresivne demokratske Stranke“ pridružio se danas i italijanski ambasador na Kosovu, Nikola Orlando.

Kako kaže, reč je o napadu na samu demokratiju.

Reagovao je danas i nemački ambasador. Jern Rode. U prvom tvitu, podržao poruku britanskog kolege a u drugom saopštio da organi pravde moraju u potpunosti da istraže slučaj, a da se obe strane uzdrže od zapaljivih govora

Osudu uputio iguman manastira Visoki Dečani

„Ovi ljudi nisu Srbi, već neljudi“, oglasio se rano jutros i iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, dodajući da je potrebno da se zapitamo – „ko manipuliše mladim ljudima, ko premlaćuje neistomišljenike, da li treba opet nekog Olivera neko ponovo da likvidira?(…)“.

„Kada ćemo se već jednom suočiti sa sopstvenim demonima, a ne samo optuživati druge?! Krajnje je vreme za to. Kada će zlikovci prestati da se licemerno pozivaju na srpstvo i veru sa kojima nemaju ništa zajedničko?!“, dodao je.

„Da li učešće u politici na Kosovu postaje pitanje života i smrti“

Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ upitalo je nakon jučerašnjeg incidenta „da li učešće u politici na Kosovu postaje pitanje života i smrti“.

„Zar je malo to što se dogodilo Oliveru Ivanoviću, a ovaj slučaj danas koji se dogodio je nastavak te politike“, poručili su juče iz ovog udruženja.

Uz osudu stiže i zahtev Aljbinu Kurtiju i nadležnim organima – da se počinioci zločina nastrožije kazne.

Naručene batine iz Beograda ili zloupotreba dece u političke svrhe

Od juče se nižu reakcije stranaka ispred srpske zajednice na Kosovu. Sve one su osudile jučerašnji incident, ali je jedna od njih – Srpska lista – osudila i, kako su naveli, pokušaje povezivanja jučerašnjeg incidenta sa ovom strankom i zvaničnim Beogradom.

„Kakvo licemerje Srpske liste! Nenada Rašića i mene je juče pred medijima kao ‘izdajnike’ prozvao lično predsednik Srbije Vučić. Danas je Nenadu brutalno pretučen sin na izlasku iz škole, a ja sam obaveštena da mi MUP Srbije ukida obezbeđenje jer nisam ‘više bezbedonosno ugrožena’,“ komentarisala je političarka sa Kosova, Rada Trajković jučerašnje saopštenje Srpske liste koja je osudila napad na Rašićevog sina.

Partija Kosovskih Srba u svom saopštenju sinoć je poručila da su „batine nanete malom Nikoli Rašiću, batine za svu našu decu i njihovu budućnost i te batine nisu dečije, tinejdžerske“.

„To su naručene i mafijaške batine. Naručene iz Beograda i od Srpske liste, a sprovedene preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti“, poručili su.

Kako kažu, „ludilo koje su Beograd i Srpska lista uneli među Srbe na Kosovu, mora da prestane momentalno i bez uslova“.

Zatražili su da se slučaj što pre reši i počinioci privedu pravdi.

Sam Nenad Rašić je juče nakon incidenta u Lapljem Selu izjavio za prištinske medije da je „prihvatio da mora da plati cenu ideologije koju zastupa“, ali i da zaista nije očekivao da će njegov sin „platiti tako neprirodnu cenu“.

Oglasile su se i dve opozicione stranke u Srbiji koje su takođe osudile napad i zatražile da se otkriju nalogodavci.

SSP: Napad bio planiran, SL prethodno kritikovala Rašića

Stranka slobode i pravde jučerašnji incident u Lapljem Selu dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, odnosno navodnim scenariom pripreme njegovog ubistva.

Iz te stranke poručuju da je napad bio planiran, uz apostrofiranje kritika koje je Srpska lista uputila na račun Nenada Rašića da se “dodvoravao Albancima i pokušavao da uništi Srpsku listu”.

Iz SSP tvrde da ti isti koji su ga optuživali, danas beže od ikakve krivice za obeležavanje Rašića kao antisrpske mete i medijskog linča kojem je, kako kažu, do juče bio izložen.

„Poznat obrazac koji smo videli i kod ubistva Olivera Ivanovića“

Pokret Oslobođenje u svom saopštenju poručuje da „kriminalci iz Srpske liste opet haraju“.

„Ovo je već poznat obrazac koji smo videli i kod ubistva Olivera Ivanovića, da nakon učestalih medijskih napada SNS i Srpske liste dolazi do eksalacije nasilja prema ciljanim osobama“, poručio je predsednik ovog pokreta Mlađan Đorđević.

On je podsetio da je samo jedan dan pre napada predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare „prozivao Nenada Rašića“.

„Nasilje je sada otišlo korak dalje, više ne prezaju ni od fizičkih napada na decu“, tvrdi Đorđević

Kaže da je Oslobođenje i pre nedavnih izbora na Kosovu upozoravalo da „kriminalci iz Srpske liste sprovode strahovladu“, kao i da „drže Srbe u pokrajini u strahu“.

„Ti veliki branioci srpskih interesa uništavaju srpske sredine, a onda po direktivi svojih mentora iz SNS idu u Prištinu, sede na kanabetu sa OVK zločincima i rade na ostvarivanju nezavisnog Kosova“, oštro ističe Đorđević.

On je takođe ocenio saopštenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju kojim se izražava zabrinutost zbog napada na Rašićevog sina kao „licemerno“.

U kasnim večernjim satima, a nakon oglašavanja Partije kosovskih Srba, Nenada Rašića, Rade Trajković, ali i poruka koje su stigle iz Prištine, Srpska lista izdala je još jedno saopštenje koje, kao i prethodno, nije dostavljeno KoSSev portalu.

U pitanju je bila još jedna osuda, ali ne samog incidenta već povezivanja incidenta sa Beogradom i Srpskom listom.

Kako su poručili, svega par sati je bilo dovoljno da građani opštine Gračanica „saznaju pravu istinu“ o tuči u kojoj je povređen Nikola Rašić.

„Zarad istine, svih građana, ali i zbog odgovora onima koji neistinama žele da unesu nemir među Srbe na Кosovu i Metohiji, želimo da obavestimo javnost da je Nikola Rašić povrede zadobio u tuči koja je bila unapred dogovorena i organizovana između dve grupe momaka, a među članovima jedne od tih grupa je bio i Nikola Rašić“, navodi se u saopštenju.

Podcrtali su da tuča nema veze sa politikom i Srpskom listom, „ma koliko se Aljbin Кurti i Nenad Rašić trudili da tako predstave i steknu po koji politički poen, pokušavajući da uprljaju veličanstvenu pobedu srpskog naroda na izborima kroz iskazanu podršku Srpskoj listi“.

Kažu da nisu verovali da je Nenad Rašić „spreman na zloupotrebu sopstvenog deteta radi sticanja jeftinih političkih poena – ali to je već stvar njegove časti i karaktera“.

U isto vreme se oglasila i Kancelarija za KiM, a sa sličnom porukom.

Kažu da su „sinhronizovani i dirigovani pokušaji iz Prištine“ da se napad predstavi „kao vrsta navodnog političkog obračuna sa Nenadom Rašićem, najobičniji spin i zloupotreba dece u političke svrhe“.

Kao i Srpska lista, navode da je Rašićev sin povređen u ranije zakazanoj školskoj tuči, te da su „neutemeljene i lažne optužbe direktan pokušaj da se sakrije istina“.

„Zato je vrhunac licemerja i bezobrazluka Aljbina Кurtija da se jedna takva situacija iskoristi za napad na Srbiju i Srpsku listu, a Nikola Rašić zloupotrebi za političke igre u postizbornom periodu na Кosovu i Metohiji. Lažnim optužbama pokušavaju da kriminalizuju Srpsku listu, a sve zbog ubedljive podrške naroda i uspeha na izborima, koji im se ne prašta“, zaključuje direktor Kancelarije za KiM.

Još jedno saopštenje stiglo je i ovog jutra iz predstavništva Srpske liste. Njega je medijima, ali ponovo ne i KoSSev portalu, uputio lider ove stranke, Goran Rakić.

Rakić nove „pritiske iz Prištine na Srpsku listu i srpski narod“ vidi kao još jedan pokušaj „razbijanja jedinstva, a nakon što je ova stranka osvojila na nedavnim izborima svih deset mandata u kosovskom parlamentu.

Kako kaže, napadi su „orkestrirani i naređeni od strane Aljbina Кurtija, a realizuju se preko njegovih poslušnika, pre svih Rade Trajković i Nenada Rašića”.

Podcrtao je još jednom da je jučerašnji incident rezultat privatnih sukoba mladića koji traje više dana, te da nema nikakve veze sa političkim delovanjem oca povređenog Nikole Rašića.

„Ovo je istina koja je opšte poznata svima u Gračanici, pa i Rašiću i Radi Trajković, ali su oni još jednom pokazali svoje nečoveštvo i u dogovoru sa svojim mentorom Aljbinom Кurtijem zloupotrebili ovaj incident i pokušali da lažima uzdrmaju slogu našeg naroda, a sebi zarade koje mesto pod Кurtijevim skutima prikazujući ovaj incident kao politički”, kaže se u saopštenju predsednika Srpske liste.

Osim što, kako kaže, stvara pritisak na Srbe na Kosovu, na „meti Kurtija i njegovih podrepaša“ je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pozvao je Srbe da ostanu mirni i da ne dozvole da budu isprovocirani.

O samom incidentu kao i o mnogobrojnim reakcijama koje su potom usledile čitajte u:

Vučić o tuči u Lapljem selu: Imamo sve podatke, dve grupe mladića zakazale tuču, nisu imali nastavu u školi

Rašić: Porodica na prvom mestu, nek’ ja budem vaša meta, ne treba da budu ničija deca

Zatražen pritvor za sedam od osam privedenih zbog tuče u Lapljem Selu

Roditelji privedenih mladića: Tuču je izazvao Nikola Rašić

O.Sava: Ovi ljudi nisu Srbi, već neljudi

Pretučen sin Nenada Rašića, uhapšeno 8 osumnjičenih

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.