Stotine okupljenih na trgu u Prištini zbog ubistva trudnice: Ovo društvo se održava krvlju žena, institucije i sada zakazale

FOTO: Koha

Na gradskom trgu u Prištini nešto posle 18 časova završen je masovni protest na koji su pozvale organizacije Mreža kosovskih žena i Kolektiv za feminističku misao i akciju, a nakon sinoćnjeg ubistva 35-godišnje trudnice ispred Kliničko-bolničkog centra u Prištini. Učesnici su više od dva sata uz uzvike, zvižduke i transparentima marširali od trga do nekoliko institucija, gde su na vratima postavljali glavne poruke sa protesta – ubistvo žena od muškaraca treba da se tretira kao vanredno stanje. Traže ostavke onih koji su i u ovom slučaju zakazali, podsetivši na to da je ovo drugo ubistvo žene od strane supruga za samo nedelju dana, ali i da je ubijena trudnica bila pod zaštitnim nalogom zbog porodičnog nasilja. Kurti nakon protesta: „Ceo lanac neodgovornosti mora da podnese ostavku. Lanac koji treba (ručno) ukloniti“.

Na protestu koji je na trgu počeo danas u 16 časova, a koji je podržala i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova, okupilo se stotine učesnika – pretežno žena.

Protest je obezbeđivala Kosovska policija, prenosi Kallxo.

U rukama su držale transparente sa porukama: „Ženski život je vredan bez obzira da li je majka, sestra ili ćerka!“, „Privatni i javni prostori su nebezbedni za žene!“, „Krvlju žena pišete istoriju Kosova!“, „Premijeru, neprijatelj je patrijarhat“…

Nakon kratkog marširanja centrom Prištine, neprestane zvižduke i uzvike, učesnici protesta su se zaustavili ispred zgrade Kosovske policije, gde su na ulaznim vratima u tu instituciju ispisali grafit: „Ubistvo žena od strane muškaraca treba tretirati kao vanrednu situaciju u zemlji“.

Uz poziv na pravdu i ostavke onih koji su i u ovom slučaju zakazali, isti grafit potom su postavili i na zgradu kosovskog ministarstva pravde, kao i na Tužilački savet Kosova.

Uzvikivanjem parole „Ostavka, ostavka“, učesnici su se uputili i prema zgradi kosovske Vlade, na koju su bacali zapaljiva sredstva.

Zbog reakcije policije na izazivanje požara u jednom delu zgrade ove institucije, protest je tu, uz iste neprestane povike, i završen.

„Ovo je jezivo ubistvo, drugo po redu u poslednjih nedelju dana. Ubila ju je država koja je ostavila bez zaštite. Upucana je i preminula, a bila je pod zaštitnim nalogom. Država je upozorena, ali je ona ipak ubijena. Policija ima krv na rukama. Ovo društvo i ova država se održavaju krvlju žena“, rekao je jedan od učesnika protesta, a prenosi Koha.

Nakon što je protest završen, kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručio je da je odobrio zahteve međuministarske grupe protiv nasilja u porodici.

„Ceo lanac neodgovornosti mora da podnese ostavku. Lanac koji treba (ručno) ukloniti“

Prema tome, izvršiće se: uvid rada policijskih službenika, uključujući i zaštitni nalog, uvid rada službenih lica u Centru za socijalni rad, zatim uvid u rad službenika na ginekološkom odeljenju KBC-a. Sledi hitno izdvajanje iz budžeta za sprovođenje Zakona o elektronskom nadzoru lica kojima je sudskom odlukom ograničeno kretanje, a u slučajevima određivanja zaštitnog naloga izvršiti upad u kuću osumnjičenog.

U dvorištu Ginekološke klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini sinoć je pronađeno beživotno telo 35-godišnje žene. Kurti je iste večeri otkrio da se radi o trudnici koju je navodno ubio suprug, a da je u pitanju ubistvo potvrdila je i Kosovska policija.

Mediji su danas preneli da je za ubistvo H. M. osumnjičen njen suprug Sokolj Haljilji, što je nešto kasnije potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. Ujedno, Kosovska policija zatražila je danas pomoć građana u pronalaženju Haljiljija koji se nalazi u bekstvu.

Haljilji je, kako prenose mediji, prethodno optuživan i osuđivan za dva različita krivična dela – zastrašivanje, i posedovanje oružja bez dozvole za koji mu je izrečena novčana kazna. Ujedno, Tužilaštvo u Uroševcu izdalo je u septembru ove godine nalog za zaštitu H. M, nakon što je Haljiljija prijavila za nasilje u porodici.

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije, te se i kosovski zvaničnici od sinoć listom oglašavaju.

Kosovka ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) kazala je danas u izjavi za medije da će zbog ovog slučaja biti smena i ostavki.

„Onog trenutka kada propust institucije, karika koja je zakazala, bude identifikovana, odgovorno lice će podneti ostavku. Svi mi na pozicijama na kojima se nalazimo imamo odgovornosti u skladu sa zakonima na snazi. Nadležnosti su odvojene, ali garantujem da ako vidimo da je neko podbacio, biće ostavke, biće razrešenja. Ali imajte na umu da su i u prošlim slučajevima tražene ostavke i razrešenja kada tužilaštvo nije uspelo. Nema ostavke, nema otkaza. A ovaj nemar ohrabruje kriminalce, ubice“.

Hadžiju je kazala i da kada bude sprovedena reforma pravosuđa „neće biti tužilaca i sudija koji ne obavljaju svoje dužnosti“.

Danas se po drugi put oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručivši da je nasilje u porodici raširenije na Kosovu nego što „bilo ko zamišlja“, te poručio da je „buđenje društva kasno i kratkotrajno“.

„Protest ili dva sledećeg dana, i: zbogom do sledećeg ubistva. Žene koje su ubijene u porodici su one koje su se oduprle nasilju muža. Žene koje ubijaju su žene koje nisu ćutale. Naše društvo uglavnom ćuti o utapanju tih ženskih glasova od strane muškaraca ubica. Žene (i njihova deca) se bore u svojim privatnim kućama bez neophodne podrške javnosti“, poručio je.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja poručio je da su hapšenje i pravda u vezi sa ovim slučajem hitni, te je, kao i policija, pozvao građane da sarađuju u pronalaženju Haljiljija nazvavši ga dvostrukim ubicom.

„Uveravam vas da su angažovani svi potrebni policijski kapaciteti kako bi ovaj zločinac što pre bio uhapšen i priveden pravdi“, poručio je u objavi na Fejsbuku.

Svećlja je, kako je naveo, tražio od PIK-a da se uključi u slučaj i istraži rad policijskih službenika u celom slučaju, te poručio da će sve mere biti preuzete protiv odgovornih.

Policijski inspektorat Kosova potom je, kako prenose prištinski mediji, pozivajući se na potvrdu ove institucije, otpočeo prikupljanje informacija i postupanju ili nepostupanju policijskih službenika u postupanju u ovom slučaju.

Povezane vesti:

KP traži pomoć u pronalaženju osumnjičenog za ubistvo u PR; Mediji: Reč je o suprugu ubijene trudnice

Ubistvo žene ispred KBC u Prištini; Kurti – u pitanju je trudnica koju je ubio muž; Sutra u Prištini protestPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.