Vučić o Banjskoj: Hteli su da podele oružje građanima, ništa nije bilo planirano za to veče

„Neću da učestvujem u hajci protiv srpskih momaka. Oni to nisu radili zašto što su teroristi, već zato što je doteralo cara do duvara. Ja to znam, pratim godinu i po dana, niko to ne zna bolje od mene“, kazao je večeras srpski predsednik, govoreći o dešavanjima u Banjskoj. Iako razume Srbe, odnosno da su morali da reaguju zbog „Kurtijevog terora“, ne može da opravda ubistvo policijskog službenika.

Predsednik Srbije je večeras potvrdio da su srpske službe vršile rekonstrukciju onoga što se 24. septembra dogodilo u Banjskoj, kada se naoružana i uniformisana grupa sukobila sa Kosovskom policijom, usled čega je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba.

Govoreći o tome kako je sve počelo, Vučić je u gostovanju na TV Happy kazao da je grupa Srba prvo postavila dva kamiona preko mosta, odnosno barikade, ali i da je između njih navodno postavljen eksploziv da, kako tvrdi, „neko ne bi mogao teškim vozilima da ih odvuče“.

Srpski predsednik je večeras, međutim, po prvi put izneo tvrdnje, da su kamioni postavljeni „da bi oni mogli lakše da prođu ka svojim kućama i da verovatno podele deo naoružanja delu stanovnika, kako bi mogli da se odupru Kurtijevom teroru“.

„Ne mislim da je bilo šta bilo planirano za to veče, sutradan, prekosutra“, rekao je Vučić, ipak, uz navode da „ne tvrdi da je 100 odsto u pravu“.

Naglašava da su nakon postavljanja barikada policijski službenici dobili nalog da ih sklone.

„Naišli su na eksploziv koji je digao u vazduh dvojicu policajaca, od kojih je jedan ranjen a drugi poginuo. Onda je valjda treći otvorio vatru pa i oni na njega, jer su bili tu blizu i nisu uspeli da se sklone od kamiona i tako je sve krenulo“, kazao je Vučić, ponavljajući još jednom da ubistvo službenika nije bilo planirano.

I večeras je kazao da je Priština lagala da je policijski službenik umro u unakrsnoj vatri, navodeći ujedno da su na kraju „morali da priznaju“ šta se zapravo dogodilo.

Iako su iz Kosovske policije prošle nedelje potvrdili da je policijski službenik poginuo usled eksplozije, naveli su da je zapravo reč o mini na daljinsko upravljanje.

Srpski predsednik večeras poručuje da su „gluposti da je policijski službenik ubijen sa 300 metara udaljenosti“.

„Oni to rade jer su izračunali da nije mogao Radoičić da ga likvidira, pa su onda izračunali da je morao da bude 300 metara dalje, jer je on bio negde 300 metara udaljen, da bi to na njega prebacili. To su njihove igre“, kazao je Vučić.

Vučić podseća da su, nakon što je poginuo policajac, došle specijalne jedinice, te ponavlja da je Priština dobila „kard blanš da ljude love kao da nisu ljudi“.

„I zato je važan način na koji su ubijeni i Mijailović i Milenković i mi ćemo na tome insistirati, kao što ćemo uvek držati odgovorne i one koji su krivi za ubistvo policajca, jer to je, na kraju krajeva naš građanin“, poručio je Vučić.

Ponovo je kazao da je barem jedan Srbin „hladnokrvno ubijen“, navodeći da su ubistvo „verovatno naredili Kurti i Svećlja“

„Pa ćemo da vidimo ko će da traži čije izručenje“, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na izjavu navodnog očevica ovog ubistva, a koja je emitovana sinoć na TV Pinku.

„On je svojim očima to video, ne neko ko ima posredna saznanja jer mu je neko nešto rekao… ne ne, on je to video i čuo i to je ono što je važno za nas“, kazao je Vučić, ipak navodeći da se u svetu „niko nije uzbudio oko toga, niti će“.

Srpski predsednik, sa druge strane, kaže da će se u narednim danima saznati da li će on dobiti status zaštićenog svedoka.

Pročitajte još:

Vučić: Radoičić nije slikar, ali je bio uz Srbe; Bogatstvo mu ne znači ako narod nije slobodan

Vučić o Banjskoj i Radoičiću: Pozvaćemo na odgovornost sve koji su činili krivična dela

Ako se nastavi teror – ljudi će krenuti da pakuju stvari na traktore i kamione, nismo daleko od toga


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.