Vučić o Banjskoj i Radoičiću: Pozvaćemo na odgovornost sve koji su činili krivična dela

„On je dostupan, na našoj je teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao“, kazao je večeras srpski predsednik u gostovanju na CNN, upitan o tome da li će Milan Radoičić snositi odgovornost za ono što se dogodilo u Banjskoj. 

„Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela ako se nađu na našoj teritoriji“, rekao je Vučić.

Govoreći o ovom sukobu naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom, u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba, Vučić je i danas poručio da su građani želeli da se zaštite od Kurtijevog režima.

Sa druge strane, još jednom je osudio ubistvo pripadnika Kosovske policije i kazao da ne želi da ga opravdava.

„Srbi su bili hapšeni bez ikakvih optužbi, izbačeni su iz kuća, kuće su im pretrešene, ništa od toga nije bilo u skladu međunarodnim pravom. ZSO nije do sada formirana, još od 2013. Albanski režim u Prištini nije želeo da to sprovede u delo. Ljudi su želeli da se odbrane. Ne možete imati drugačiji pristup u odnosu 1998-1999, jer je dijalog jedini mogući način“, rekao je Vučić.

Izveštaji Vašingtona o gomilanju Vojske nisu u potpunosti tačni

Nakon serije poziva iz Vašingtona, ali i Brisela da se umanji prisustvo Vojske Srbije ka teritoriji Kosova, srpski predsednik kazao je u intervjuu sa Kristijan Amanpur da izveštaji SAD o gomilanju trupa „nisu bili u potpunosti tačni“.

Ponovio je da je u kopnenoj zoni bezbednosti pre godinu dana bilo 14.000 ljudi, a da je u trenutku kada su stigle reakcije sa Zapada bilo 8.400 vojnika.

Danas se tamo nalazi 4.400 što je uobičajen broj ljudstva, kazao je srpski predsednik.

„Uvek smo slušali kada su naši partneri tražili od nas da deeskaliramo situaciju i ovog puta smo to uradili, iako nije bilo nekih razloga za veću brigu“, konstatovao je Vučić.

On podcrtava da Srbiji nisu potrebni nikakvi sukobi i ratovi sa NATO-om.

„Mi želimo veće prisustvo KFOR-a, posebno na Severu Kosova, što će biti jedan od načina da se pomogne bezbednosti i sigurnosti srpskog naroda, posebno na Severu“, kazao je.

Upitan o kretanju srpske Vojske 24. septembra, odnosno dana kada se dogodio sukob između Srba i Kosovske policije u Banjskoj, Vučić kaže da su srpske trupe pratile situaciju.

„Naša vojska prati situaciju na terenu i pomerila je svoje snage na način na koji su verovali da može da bude najkorisniji i imaju sopstvene operacije. Ali ja nisam potpisao čak i neki viši stepen uzbune za našu vojsku. Broj ljudstva nije bio veći ni čak od 60 odsto koji inače postoji na administrativnoj granici. Nije to bio dokaz ničega“, konstovao je Vučić.

Naglašava da je Srbija poslednja zemlja kojoj su bili potrebni sukobi na Kosovu, zbog dinamike celih pregovora.

„Svi su mogli da vide da je Srbija konstruktivni partner, da je pravila brojne ustupke“, kazao je Vučić.

Sa druge strane kaže da Priština „nije radila ništa“, već:

„Oni su na neki način vršili postepeno etničko čišćenje. 10 odsto je manje Srba u odnosu na pre dve godine kada je Kurti došao na vlast“, dodao je Vučić, navodeći i da je uvećan broj napada na Srbe.

O bolu u desnoj ruci

Novinarka CNN-a podsetila je Vučića na njegovu izjavu nakon pregovora u Ohridu – da nije potpisao sporazum jer ga „boli ruka“ i da će ga boleti još četiri godine.

Upitan da li ga i dalje boli ruka ili smatra da će se vratiti na ono na šta poziva EU – razgovorima o normalizacij, Vučič se zahvalio novinarki na „objektivnosti i nikako pristrasnom stavu“, navodeći da je Srbija bila konstruktivna i da su to govorili i međunarodni predstavnici.

Srpski predsednik tvrdi da je činio sve što je rekao prijateljima iz EU i SAD da će učiniti.

„Zato što ja imam naš, srpski ustav, koji moram da poštujem i nisam ništa skrivao u njihovom prisustvu, sve sam rekao u lice i oni su mi poverovali i govorio sam istinu“, kazao je.

Formirajte ZSO, a mi ćemo ispuniti sve što smo obećali

Tvrdi i da su posle Ohrida želeli da se sprovede sve što je dogovoreno, ali da Priština to nije prihvatila.

„Imali ste signal da je to greška sa albanske strane i onda dolazi do ovih incidenata, jer Srbija treba da se okrivi za sve živo. Ako vidite rezultat dvogodišnje vladavine Kurtijevog režima, imate tri Srba koji su ubijeni, jednog Albanca, 10 Srba ranjenih…“, kazao je Vučić.

Ipak, poručuje da je Srbija uvek spremna za pregovore i da je konstruktivna, ali dodaje da su „svi u EU shvatili“ da Priština nije spremna da osnuje ZSO.

„Žele da nastave sa etničkim čišćenjem Srba na Severu Kosova, ali svakako, ja sam uvek dostupan i na raspolaganju sagovornicima iz Evrope i SAD, da razgovaramo o svim pitanjima. Kao što sam rekao – formirajte ZSO, a mi ćemo ispuniti sve što smo obećali“, poručio je Vučić.

Konstatuje da je mir u najboljem interesu Srba i regiona, te da je zbog toga posvećen pregovorima.

Kaže i da je potrebna konstruktivnost kako bi se „prebrodile teškoće“ i kako „ne bi patili ni Srbi, ni Albanci“.

Vučićevo gostovanje na CNN možete pogledati ovde


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.