Vučić: Ne pada mi na pamet da priznam nezavisnost Kosova, najteži pritisci na Srbiju od 17. decembra

Predsedniku Srbije ne pada na pamet da prihvati bilo nezavisnost Kosova, bilo ulazak Kosova u UN. Očekuje najteže pritiske i to već od 17. decembra kada u Beograd budu stigli visoki izaslanici iz SAD, Nemačke, Francuske i Brisela.

Aleksandar Vučić se upravo obratio javnosti, potvrdivši da će Srbija uskoro po prvi put posle 23 godine uputiti zahtev komandantu KFOR-a za povratak određenog broja vojno-policijskog osoblja na Kosovo. Pozvao se na neispunjene delove rezolucije UN SB 1244 i Vojno-tehnički sporazum, ali je naglasio da unapred zna da će odgovor biti negativan.

Srbija je već poslala pismo za pet država EU koje ne priznaju Kosovo, jer će Kosovo uskoro i zvanično potvrditi da je poslalo kandidaturu za članstvo u EU.

Vučić je na konferenciji govorio i o hapšenjima Srba prethodna tri dana, barikadama koje su danas postavljene nakon što je na Jarinju uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić, te o zapleni 42.000 litara vina porodici Petrović iz Velike Hoče.

Za novinare je pripremio detaljan fajl sa fotografijama, kako navodi, albanskih specijalaca sa „prstima na obaraču“, u Velikoj Hoči, ali i na Severu, popisa incidenata u kojima su Srbi predstavljeni žrtve, ali i izjava Aljbina Kurtija za koje navodi da su dokaz kršenja sporazuma.

U delu obraćanja govorio je i o neformiranoj Zajednici opština sa srpskom većinom.

Podsetio je na prethodni period, pre dolaska Kurtija na vlast kada je 4. aprila 2018. Kosovo dobilo mandat da Upravljački tim započne sa pisanjem statuta o ZSO. Potpisi su nekadašnje funkcionerke Srpske liste, tadašnje koordinatorke Upravljačkog tima Vinke Radosavljević o tome da je završen rad na sastavljanju Statuta ZSO. Podsetio je i na pismo Upravljačkog tima Miroslavu Lajčaku koje je potpisala sadašnja poslanica SNS u Skupštini Srbije, a tadašnja, kako kaže menadžerka koordinatorka Upravljačkog tima Danijela Vujačić, koja je 18. aprila te iste 2018. godine obavestila šta je sve urađeno da bi se formirala ZSO.

Kosovski premijer Aljbin Kurti juče je zahtev Srbije za formiranje ZSO nazvao „detinjastim“, te dodao da, ako Srbija želi ZSO, prvo treba da prizna nezavisnost Kosova.

„Ne možete postavljati detinjaste zahteve u dijalogu, a Beograd to radi. To znači da želim ovo za sebe, a ne gledam šta ti želiš. Morate zamisliti šta će se desiti ako se ista stvar dogodi i vama. To uvek treba tako predstavljati, jer je to još jedan način da se malo duže razradi reciprocitet kao zdrav princip dobrosusedskih odnosa”, kazao je.

„Sada ulazimo u 2023. godinu a oni kažu da su to naše detinjaste igrarije. Ali zato svakoga dana traže od Srba da se vrate u kosovske institucije što je sve zasnovano na poštovanju Briselskog sporazuma“, dodao je Vučić.

Za boravak Srba u tim istim institucijama je rekao da je to zapravo posledica poštovanja Briselskog sporazuma i da su ga Srbi poštovali 10 godina.

„Ispunjavali svoje obaveze, jednu jedinu koju su Albanci imali i on sada kaže – detinjaste želje, možete da dobijete to ako ćete da priznate Kosovo“, naveo je Vučić.

Potvrdio je da će Srbija da bude izložena pritisku – ili da prizna Kosovo, ili da dopusti ulazak Kosova u UN, ali Vučić poručuje:

„Samo želim da kažem – nisam toliko glup koliko izgledam i neću to prihvatiti i ne pada mi napamet. Moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu. Ne budu li hteli to, biću izložen, ne ja, nego cela Srbija žestokim pritiscima spolja, ne samo hibridnom ratu, kojem smo bili izloženi do sada, već do sada najvećim i najtežim pritiscima i to mogu da očekujem već od 17. kada budu zajednički predstavnici Nemačke, Francuske, SAD i Brisela budu u Beogradu – kada mi budu objasnili kako i na koji način mi moramo da se ponašamo i ukoliko se ne budemo ponašali, šta će da budu posledice“.

Šta je Vučić kazao još večeras, s obzirom na to da je obraćanje u toku, čitajte u:

Srbija po prvi put posle 23 godine upućuje zahtev KFOR-u za povratak srpske vojske i policije na KiM

Vučić: Pantić u bazi specijalne jedinice KP u Leposaviću – „Pravi terorizam, nosio namirnice kući“

O trenutnoj situaciji na Severu i barikadama čitajte u:

KP: „Kriminalne grupe“ pucale na policajce kod Gazivoda pa oni uzvratili, nema informacija o povređenima

Kosovska policija privremeno zatvorila Jarinje i Brnjak

Svećlja: Na Jarinju uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK na Severu

Barikade u Rudaru, uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK

Na Jarinju uhapšen Srbin zbog „teškog ubistva u pokušaju“, Svećlja potvrdio da je juče priveden još jedan Srbin.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.