Vučić: Napredak u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, očekujem rezultate

Srpski istražni organi napredovali su u poslednjim nedeljama u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Očekujem da dođu do rezultata – najnovije su informacije o istrazi ubistva najviđenijeg lidera Srba sa KiM-a koje je saopštio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Informacije i očekivanja srpski predsednik javnosti je preneo na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom u Parizu, a u odgovoru na pitanje novinarke Radio Francuske. Ovo je posle šest meseci prva informacija o tome da ima napretka u istrazi atentata, kako je francuska novinarka navela, srpskog opozicionog lidera sa Kosova.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u više navrata je najavljivao da će ubistvo Ivanovića da bude rasvetljeno, kao i informacije iz istrage. Davao je i konkretne rokove kada će izaći sa informacijama u javnost. Do danas se to, ipak, nije dogodilo.

Početkom ovog meseca, bez navođenja roka, naveo je:

„Gotovo sam siguran, ne znam koliko je vremena potrebno, ali sam gotovo siguran da to zlodelo neće biti neotkriveno.“

U javnosti će ostati zapamćene i reči kosovskog predsednika Hašima Tačija da će istina o ubistvu Ivanovića „nekog zaboleti“.

Ni on do danas tu „istinu“ nije izneo u javnost.

„Mi vodimo svoju posebnu istragu i ja ne mogu da vam kažem da je ona u potpunosti završena, jer kao što vidite nema lice koje bi bilo uhapšeno i osumnjičeno za izvršenje tog krivičnog dela. Ali mislim da su naši organi u poslednjim nedeljama napredovali po tom pitanju i ja očekujem da dođemo do rezultata. Ne postoji savršen zločin, postoji i velika nada i potreba da taj zločin bude razrešen,“ kazao je srpski predsednik u delu svog odgovora.

Ponovio je i svoju raniju tvrdnju o satelitskim snimcima i magli:

„Tražili smo od pojedinih inostranih službi satelitske snimke koji bi nam otkrili gde su se sakrili potencijalni atentatori i ubice. Dobili smo odgovor da ti snimci ne mogu da pokažu ništa, zato što je tog dana bila magla.“

„I pored toga, mi smo zamolili da dobijemo te snimke, da se sami uverimo u to. Na žalost, nismo ih dobili,“ dodao je, ne precizirajući o kojoj se to tačno inostranoj službi radi.

Naveo je takođe da je Beograd „sve podatke“ – koje je Priština tražila i koja takođe vodi istragu  – dostavio:

„I spremni smo u svakom trenutku da po tom pitanju sarađujemo, jer je to za nas jedno od ključnih pitanja.“

Juče je obeleženo šest meseci od ubistva Ivanovića. Reagovali su predstavnici međunarodne zajednice, ali reakcija iz zvaničnog Beograda i Prištine, međutim, nije bilo.

Polugodišnji pomen obeležen je u Severnoj Mitrovici, odakle su pristalice GI SDP-a i prijatelji još jednom pitali „Ko je ubio Olivera Ivanovića?“. Polugodišnji pomen prethodno je održan i u Beogradu, na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, gde je Ivanović i sahranjen. Detaljnije čitajte u vestima:

U Beogradu pomen ubijenom Oliveru Ivanoviću: Tišina duga šest meseci

Lebet o ubistvu Ivanovića: Strašna poruka da oni koji nastupaju i govore nezavisno mogu da budu ućutkani

OEBS: Krivci na slobodi i posle pola godine od ubistva Olivera Ivanovića, ovo je veliki test za vladavinu prava na Kosovu

Pola godine od ubistva Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.