Pola godine od ubistva Olivera Ivanovića

Danas se navršava tačno šest meseci od ubistva Olivera Ivanovića. Posle pomena u Beogradu, njegovi saradnici, članovi porodice i prijatelji zapaliće sveće u Kosovskoj Mitrovici upravo na mestu gde je 16. januara nešto posle 8 časova nepoznato lice usmrtilo Ivanovića sa šest hitaca iz vatrenog oružja. iz Građanske inicijative „Srbija demokratija pravda“ posle šestomesečne istrage o kojoj u javnosti nema nikakvih detalja, navode da se stvara utisak da se ništa ne pomera sa početka. Ponavljaće, pitanje – „Ko je ubio Olivera Ivanovića?“ – sve dok, kako ističu – ne dobiju odgovor.

„Poslednja informacija je bila da su istražni organi Beograda i istražni organi Prištine imali sastanak, ali ni o tome nema detalja u javnosti. Ostaje da verujemo da su razmenili sve potrebne informacije i potrebnu dokumentaciju u vezi sa istragom i možda će konačno pronaći ubicu Olivera Ivanovića. GI SDP ponovo podseća i vlasti u Beogradu i vlasti u Prištini, a i međunarodnu zajednicu da imaju odgovornost za ubistvo najpoznatijeg lidera Srba sa Kosova i Metohije i oca petoro dece. Nama ostaje da se borimo za sve ono što se zalagao, to jest, prvenstveno za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji“ – stoji u saopštenju SDP-a.

Najpoznatiji lider Srba sa Severa od 1999., Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara pred prostorijama svoje stranke, kao odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica, posle medijskog linča i svojevrsne anti-kampanje koja je vođena protiv njega tokom predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore, u čemu su svojim porukama učestvovali i pojedini beogradski zvaničnici, te paljenja njegovog automobila i automobila njegovog koalicionog partnera i pritisaka da pristalice SDP-a napuste predizbornu listu ove stranke.

Iako je ubijen kao odbornik SO-a, komemorativna sednica nije održana. Građani, prijatelji, saradnici i poštovaoci oprostili su se od Ivanovića u jednoj od soba kuće u kojoj su se nalazile prostorije stranke, a kasnije i u dugoj koloni i špalirom sa strane kolone ulicama Kosovske Mitrovice.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u više navrata je najavljivao da će ubistvo Ivanovića da bude rasvetljeno, kao i informacije iz istrage. Davao je i konkretne rokove kada će izaći sa informacijama u javnost. Do danas se to, ipak, nije dogodilo.

Početkom ovog meseca, bez navođenja roka, naveo je:

„Gotovo sam siguran, ne znam koliko je vremena potrebno, ali sam gotovo siguran da to zlodelo neće biti neotkriveno.“

U javnosti će ostati zapamćene i reči kosovskog predsednika Hašima Tačija da će istina o ubistvu Ivanovića „nekog zaboleti“.

Ni on do danas tu „istinu“ nije izneo u javnost.

Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na groblju u Beogradu.

Njegova fotografija se takođe našla u spomen sobi Kosmetskih žrtava 10. juna – na dan kada je završeno bombardovanje NATO-a, među fotografijama nestalih i kidnapovanih Srba, a uz prisustvo njegove poslednje životne saputnice Milene Popović i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića.

Dan kasnije, kako su beogradski mediji javili, Milena Popović počela je da radi u kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić.

Ivanović će dobiti i ulicu u Kosovskoj Mitrovici, kako nekoliko meseci zahteva njegova stranka, ali i građani u potpisanoj peticiji; međutim, ne na ovu inicijativu, već po najavi Srpske liste i direktora Kancelarija za KiM, Marka Đurića.

Nakon što je peticija SDP-a na poslednjoj sednici SO odbačena, a mediji o tome izvestili, Srpska lista i Kancelarija za KiM saopštili su da će Ivanović, ipak, dobiti ulicu. Đurić je tada po prvi put javno izneo snažne optužbe na račun lokalnih medija za koje je ocenio da su „pod političkim i tajkunskim uticajem i sa jasnim političkim motivima“ i da „eksploatišu tragediju jedne porodice i celog našeg naroda na Kosovu i Metohiji“.

Ivanovićevog najmlađeg sina sada, kako svedoči Milena Popović za pojedine beogradske medije – stipendira manastir Hilandar.

I dok zvaničnih informacija iz istrage o ubistvu nema, u poslednjim nedeljama preovladavaju nezvanične, kao i spekulacije koje su iznošene na konferencijama za medije.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.