Lebet o ubistvu Ivanovića: Strašna poruka da oni koji nastupaju i govore nezavisno mogu da budu ućutkani

„Od ubistva Ivanovića prošlo je tačno šest meseci i ne znamo kako će se istraga odvijati. Ovo je naročito teško za njegovu porodicu, koja želi da pravda bude zadovoljena, ali je takođe veoma teško za sve ljude koji žive na Kosovu koji nezavisno razmišljaju. Ovo upućuje strašnu, ali jasnu poruku – da ljudi koji nastupaju i govore nezavisno mogu da budu ućutkani i da počinioci mogu računati na nekažnjivost. Beznadežnost policije i pravosuđa na Kosovu potkrepljena je tišinom Beograda koji je pokrenuo istragu o ovom slučaju bez ikakvog rezultata do danas“ – poruka je švajcarskog ambasadora na Kosovu, Žan Huberta Lebeta (Jean-Hubert Lebet). On je danas u Severnoj Mitrovici odao polugodišnji pomen najuticajnijem lideru Srba sa Severa.

Ambasador Lebet dospeo je u žižu javnosti upravo sa još jednom porukom u vezi sa porukom o ubistvu Ivanovića – da će biti ućutkani oni koji se usude da govore.

Lebet je takođe apelovao na nadležne da ulože dodatne napore, rasvetle ubistvo i kazne počinioce, jer „ovakvi postupci ne smeju proći nekažnjeno“, kazao je.

„Mnogi ljudi, uključujući i mene, sećaju se Olivera Ivanovića kao nezavisne i jake osobe koja je izrazila svoje mišljenje bez obzira na potencijalnu štetu koju bi to moglo da mu izazove. U demokratskom društvu, svako treba slobodno da izrazi svoje mišljenje i da se ne plaši da bude ubijen zbog toga,“ zaključio je.

6 meseci pomen oliver ivanovic
Foto: Budimir Ničić

Gotovo istovremeno oglasio se i OEBS na Kosovu. Podsećajući da su krivci na slobodi i posle pola godine od ubistva Ivanovića, naglasili su da je istraga ovog ubistva veliki test za vladavinu prava na Kosovu.

Na tačno šest meseci od ubistva Ivanovića još uvek nema reakcije iz zvaničnog Beograda i Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.