Vučić iz Pariza: Podrška od Makrona za kompromisno rešenje za Kosovo

Aleksandar Vučić i Emanuelom Makron
Vučić i Makron, foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„Dobili smo podršku od Makrona za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu, da obezbedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima,“ rekao je Vučić posle razgovora sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom, u Parizu. Sa francuskim kolegom je, kako je rekao, postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima, pre svega u tome da „mora da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, da treba zajednički da se traže rešenja i gleda u budućnost, a ne samo u prošlost“.

Vučič je rekao da je sa Makronom razgovarao o budućnosti Srbije i regiona, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o bilateralnim odnosima i o „srpsko-francuskom iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu koje ne traje decenijama već vekovima“.

„Zahvalan sam Makronu zato što danas Srbija i region ponovo gledaju u Pariz i Francusku, a on je zaslužan za to jer je Francuska značajnija za naš region i Evropu nego što je bila u nekim ranijim vremenima,“ rekao je Predsednik Srbije.

Makron je rekao da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u reformama, ali da je potrebno da i sama Unija bude reformisana do tada. Ocenio je i da Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao na „automatski kriterijum“ za ulazak u EU.

„I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori (o članstvu u EU) mogu da budu zaključeni“, kazao je francuski predsednik.

Ocenio je i da želja da se sprovedu reforme u Evropskoj uniji nije u kontradikciji sa željom Srbije da se približava Evropi:

„Mi smatramo da će napori Makrona uroditi plodom, jer je reč o posvećenom, marljivom čoveku, ali moramo da razumemo da sve i da Makron sada kaže ‘primićemo vas sutra’, nećemo moći da budemo član dok ne rešimo odnose Beograda i Prištine, reforme u oblasti vladavine prava i sve svoje probleme. Da li ćemo uspeti u tome? Ja nikada nisam preveliki optimista, ali boriću se i daću sve od sebe da to učinim.“

Dodao je da je Makron bio zainteresovan kako će se Srbija boriti za rešavanje problema u okviru migrantske krize.

Vučić se kratko obratio i na francuskom jeziku i čestitao pobedu reprezentaciji Francuske na Svetskom prvenstvu.

Dan posle sastanka sa Makronom u Briselu je zakazana nova runda dijaloga predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Pročitajte još:


 Vučić: Napredak u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, očekujem rezultate

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.