Vučić najavio smanjenje vojske prema Kosovu: Sa 14.000 vojnika prošle godine, na 7.000 danas i to ćemo smanjiti na 4.000

Vojska Srbije mojsilović
FOTO: Ministastvo odbrane Srbije

Izvor: Financial Times – (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Srbija neće slati vojne snage na Kosovo, insistira Vučić

Pišu: Marton Dunai u Budimpešti i Lauren Fedor u Vašingtonu

Beograd demantuje američke tvrdnje o ‘neviđenom’ gomilanju trupa i naoružanja na granici

Predsednik Srbije kaže da nema nameru da naredi vojnim snagama svoje zemlje da pređu granicu sa Kosovom, uprkos upozorenjima američkih zvaničnika o ‘bez presedana’ jačanju od strane Beograda.

U izjavi za Fajnenšel tajms u subotu, Aleksandar Vučić je rekao da će povući snage Srbije u tom području jer bi eskalacija sukoba bila kontraproduktivna za aspiracije Beograda u EU.

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd?“ rekao je Vučić. „Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti ovo za jedan dan? Srbija ne želi rat.”

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u petak da su SAD primetile „neviđeno raspoređivanje napredne srpske artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica“ na granici sa Kosovom i nazvao to „veoma destabilišućim razvojem događaja“.

„Pozivamo Srbiju da povuče te snage sa granice i da doprinese snižavanju temperature i tenzija“, rekao je Kirbi i dodao da su Vučić i Entoni Blinken, američki državni sekretar, razgovarali o načinima za smirivanje situacije.

Međunarodni napori za smirivanje tenzija pojačali su se poslednjih dana nakon što su u nasilnom sukobu u blizini manastira na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom poginule najmanje četiri osobe, uključujući jednog kosovskog policajca.

Kirbi je rekao da je napad bio „dobro koordinisan i planiran“, dodajući da je količina zaliha oružja pronađena nakon toga ugrozila bezbednost kosovskih zvaničnika i međunarodnog osoblja, uključujući trupe NATO-a.

Vučić je za FT rekao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj srpskih snaga na terenu smanjuje.

„Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000“, rekao je on.

„Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju je čista laž . . . Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

U saopštenju kasno u subotu, vlada Kosova je rekla da je srpska vojska zaista postavila dodatne trupe i opremu u 48 vojnih i policijskih baza u krugu od nekoliko kilometara od granice sa Kosovom.

„U ovo raspoređivanje je uključeno i postavljanje protivvazdušne i teške artiljerije… Ove baze služe za podršku mogućoj vojnoj agresiji na Republiku Kosovo“, saopštila je prištinska vlada.

Zahtevala je da Srbija „odmah povuče sve vojne trupe sa granice i zatvori i demilitarizuje baze koje predstavljaju trajnu pretnju našoj zemlji”.

EU je rekla da neće primiti Srbiju ili Kosovo u savez dok ne normalizuju odnose.

Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, razgovarao je u petak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, gde su razgovarali o dijalogu pod pokroviteljstvom EU kao jedinom izlazu iz krize.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. nakon kratkog, ali krvavog rata krajem 1990-ih, ali Srbija i većina etničkih Srba koji žive na Kosovu nikada nisu priznali njegovu državnost. Srpski nacionalisti odbacuju vlast Prištine.

EU, SAD i druge zapadne sile pokušale su da posreduju u pregovorima, ali uprkos tome što su se približili sporazumu u martu, predlozi su se raspali kao rezultat spornih opštinskih izbora na severu Kosova, koje ima većinsko srpsko stanovništvo.

„[Srbi] žele da vrate vreme“ u doba kada im je Kosovo još uvek pripadalo, rekao je Kurti za Asošijeted pres. „Oni su u potrazi za vremeplovom. Žele da vrate sat 30 godina unazad. Ali to se neće dogoditi.”

Milan Radoičić, tvrdokorni srpski politički lider na severu Kosova, preuzeo je odgovornost za napade ovog meseca, rekavši da želi da izazove otpor Kurtijevoj vladi. Beogradske vlasti nisu znale za njegov plan, niti su mu pomagale, dodao je on.

Vučić i Kurti su obojica poslednjih dana pozvali Mirovne snage KFOR-a predvođene NATO-om da pojačaju svoje prisustvo na severu Kosova. NATO je u petak rekao da će to učiniti, uključujući raspoređivanje stotina dodatnih britanskih vojnika.

„Uvek ćemo nastavljati da se staramo da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat“, rekao je u petak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. „Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja KFOR-a po potrebi.

KFOR čini oko 4.500 vojnika.

Suočen sa srpskim nezadovoljstvom zbog nasilja, Vučić je nedavno bio primoran da reformiše svoju političku grupaciju i raspiše opšte i lokalne izbore. Predsedništvo, međutim, neće biti na izborima.

„Želimo da u budućnosti imamo čist mandat i da budemo suverena država“, rekao je Vučić u televizijskom obraćanju u petak. „Opozicija je tražila izbore, oni [su uspeli], neka se pripreme.

Kosovska vlada: Vojska Srbije krenula iz tri pravca ka Kosovu; Vučić za FT: Čista laž

EU: Zabrinuta zbog raspoređivanja vojske Srbije pored granice sa Kosovom

Kurti traži pomoć protiv „ratnih planova Srbije“, a SAD da BG prestane s nagomilavanjem…

Britanija prenela komandu nad bataljonom na NATO, za podršku KFOR-u

Blinken sa Vučićem: Moraju da odgovaraju odgovorni za napade, koji su sada u Srbiji

RSE: SAD traže da Srbija povuče trupe raspoređene u području ka teritoriji Kosova

Kosovsko predsedništvo: „Zatražili smo da KP i NATO zajednički patroliraju u pograničnom području“

Kurti ne veruje Radoičiću: Vučić organizovao napad; 24. je trebalo da bude početak rata

Vučić siguran: Organi će da pozovu Radoičića; O ubistvima Srba – „gonićemo hladnokrvne ubice“


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na Severu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.