Kosovska vlada: Vojska Srbije krenula iz tri pravca ka Kosovu; Vučić za FT: Čista laž

FOTO: Kosovska vlada

Vlada Kosova je saopštila da sa posebnom pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu linije sa Kosovom.

U saopštenju objavljenom ranije danas se navodi da su pokreti srpske vojske vršeni iz tri različita pravca.

„Jedinice Druge brigade Vojske Srbije krenule su iz pravca Raške ka severnoj granici naše zemlje, jedinice Treće brigade Vojske Srbije krenule su iz rejona Niša ka severoistočnoj granici naše zemlje, a jedinice Četvrte brigade krenule su iz rejona Vranja ka istočnoj granici Republike Kosovo“, napominje se u saopštenju kosovske vlade.

Kako dalje dodaju, vojne jedinice Vojske Srbije rasporedile su juče svoje vojne i žandarmerijske kapacitete u 48 isturenih operativnih baza, koje se nalaze uz liniju sa Kosovom, nekoliko kilometara duboko u teritoriju Srbije.

Tvrde da u okviru raspoređivanja jedinica, uključeno je i raspoređivanje protivvazdušnih sistema i teške artiljerije.

„Mnogo puta smo iznosili zabrinutost za postojanje ovih 48 prednjih baza srpske vojske i žandarmerije i isticali već dokazanu činjenicu da ove baze služe kao podrška mogućoj vojnoj agresiji na Kosovo. Vlada Kosova je u stalnom kontaktu sa SAD i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom pretnjom iz Srbije i reakcija SAD na ovaj agresivni pristup Srbije bila je trenutna i direktna“, ističu u kosovskoj vladi.

Pozvali su predsednika Srbija i institucije da „odmah povuku“ sve vojne trupe sa pogranične linije sa Kosovom i da „zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju“.

U saopštenju se naglašava i da su institucije Kosova, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, „odlučnije nego ikada da zaštite teritorijalni integritet, očuvaju suverenitet, ustavni poredak, javni red i živote građana“.

Evropski i američki visoki zvaničnici, odnosno EU i Stejt Department juče su u više navrata izrazili neposrednu jaku zabrinutost zbog prisustva Vojske Srbije ka administrativnoj liniji sa Kosovom.

„Raspoređivanje vojske duž Administrativne pogranične linije (sa Kosovom) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Snage treba da se povuku“, izjavio je Žozep Borelj.

Prethodno su se posebno obratile i SAD.

„Pratimo velika pomeranja srpske vojske uz granicu sa Kosovom koja obuhvata i do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica. Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja“, rekao je Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost. On je, međutim, istakao da nema detaljnije obaveštajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa.

S druge strane u intervjuu za Fajnenšel Tajms, Aleksandar Vučić poručuje da je u pitanju „čista laž“.

On nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat“, kazao je Vučić u ovom intervjuu.

Prethodno je telefonom razgovarao i sa Entonijem Blinkenom.

EU: Zabrinuta zbog raspoređivanja vojske Srbije pored granice sa Kosovom

Kurti traži pomoć protiv „ratnih planova Srbije“, a SAD da BG prestane s nagomilavanjem…

Britanija prenela komandu nad bataljonom na NATO, za podršku KFOR-u

Blinken sa Vučićem: Moraju da odgovaraju odgovorni za napade, koji su sada u Srbiji

RSE: SAD traže da Srbija povuče trupe raspoređene u području ka teritoriji Kosova

Kosovsko predsedništvo: „Zatražili smo da KP i NATO zajednički patroliraju u pograničnom području“

Kurti ne veruje Radoičiću: Vučić organizovao napad; 24. je trebalo da bude početak rata

Vučić siguran: Organi će da pozovu Radoičića; O ubistvima Srba – „gonićemo hladnokrvne ubice“


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.