Kosovsko predsedništvo: „Zatražili smo da KP i NATO zajednički patroliraju u pograničnom području“

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedništvo Kosova reagovalo je danas na izjavu premijera Albanije, Edija Rame, koje je, odgovarajući na kritike povodom njegove ideje da KFOR bude raspoređen na Severu, reklo da je to i zahtev predsednice Vjose Osmani, piše Gazeta Express.

Portparol Predsedništva Kosova, Bekim Kupina, rekao je da je predsednica Osmani na svakom sastanku sa partnerima i saveznicima razjašnjavala da je KFOR treći reagujući u podršci Kosovskoj policiji koja je prva koja reaguje, na svakom delu njene teritorije.

Kupina je dalje rekao da je Kosovo zatražilo podršku NATO-a za zajedničke patrole u ​​pograničnom području, gde bi bili uključeni i vojnici KFOR-a, kako bi se sprečio ulazak terorističkih grupa iz Srbije.

„Predsednica Osmani je u svakom razgovoru i na sastanku sa partnerima i saveznicima razjasnila da je mandat KFOR-a samo kao treći reagujući i podrška Kosovskoj policiji koja prva reaguje i koja je ključna institucija za vladavinu prava i bezbednost u svakom delu njene teritorije. Institucije Kosova zatražile su podršku NATO-a, tako da u patrolama u pograničnom području budu i vojnici NATO-a, uz Kosovske policajce, kako bi se sprečio ulazak terorističkih grupa i napadi iz Srbije”, rekla je Kupina, piše Express.

Pročitajte još:

Rama pozvao KFOR da preuzme kontrolu nad Severom kako bi sprečio veći sukob


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.