Vučić: Kurti greši što misli da osvaja šovinističkim porukama i zatvaranjem Prištine umesto saradnje

„Slatko smo se nasmejali kada smo to čuli, ali je dobro da neko o sebi ima tako visoko mišljenje“ – ovako je Vučić prokomentarisao momentalnu reakciju kosovske vlade nakon danas održanog regionalnog ekonomskog foruma Srbije, Albanije i Severne Makedonije u Skoplju, da Kosovo nije odobrilo inicijativu do danas poznatu kao Mini šengen.

Sada je inicijativa tri zemlje zvanično predstavljena kao Otvoreni Balkan, sa ciljem da se do 2023. otvore granice između zapadnobalkanskih država, a čekanje na granici bude „0 minuta“.

Ovu ideju u javnosti su u Ohridu krajem pretprošle godine predstavili srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, potpisavši zajedničku deklaraciju o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“.

I tokom današnjeg samita, kao i na konferencijama za medije, moglo se čuti da trojica lidera kao podržavaju saradnju i ekonomski razvoj, kao i budućnost za koju su se opredelili, nasuprot onih koji ostaju zaglavljeni u prošlosti.

I u posebnom obraćanju srpskim medijima koji ga prate u Skoplju, Aleksandar Vučić je ponovio da mu je žao onih koji nisu podržali ideju Otvorenog Balkana i što su ostali zaglavljeni u devedesetim.

„Kurti je rekao da je Edi Rama srpski kolaboracionista, ali to govori mnogo više o Kurtiju, nego o Ediju Rami. Mislim da Rama radi dobre stvari za svoju zemlju i narod, a to što Kurti ne razume i to što misli da je vreme da šovinstičkim porukama osvaja prostor zatvaranjem Prištine a ne otvaranjem, pretnjama i ucenama, a ne saradnjom – da će time dobiti više mesta, mislim da greši“, istakao je srpski predsednik.

Misli i da su Kurtijeve reči najbolje objasnile Obradovićeve (Boško Obradović, prim.red.) reči, koji je, podsetili su ga na to novinari Pinka, optužio da su saradnja Srbije i Severne Makedonije pomaganje velikoalbanskom projektu.

„Veoma cenim g. Obradovića i njegovo mišljenje, ali na žalost, plašim se da on ne razume“, dodao je Vučić.

Saopštio je da je ekonomska saradnja u prošloj godini sa Severnom Makedonijom bila 867 miliona evra, od čega je 670 miliona srpski izvoz, te da je osnovno to da političari razumeju koji je interes da se ta roba izveze bez carina.

Objasnio je i da je uobičajeno da se u „predvorju velikih ideja“ – „dešava histerija“, kao što se to dešavalo kroz istorijske epohe, te da će i u Srbiji podrška Otvorenom Balkanu porasti, kao i u ostalim zemljama narednih godina.

Srbi i Albanci će u narednih 200 godina biti sasvim sigurno dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, ma koliko bili mali, te da je važno da odnosi između dva naroda budu bolji, ali i da je u ovom trenutku postalo nemoguće sa Prištinom razgovarati jer „imate čoveka koji je umislio da je Mesija i Isus Hrist, te da se istorija računa od njegovog dolaska na vlast“ – opisao je Aljbina Kurtija.

„Ovo je pogled u budućnost. Ovo je po prvi put da mi gledamo sami, bez pritiska spolja šta za sebe možemo da uradimo. Zato je to gotovo revolucionarna ideja i zato razumem što su mnogi protiv, i u EU, i na nekim drugim stranama. Amerikancima to mnogo manje smeta; čak, naprotiv podržavaju. Smeta nekima, jer zamislite, mi smo se drznuli da sami donosimo odluke u svoje ime i za svoje građane“, kazao je Vučić.

Osim što Kosovo nije odobrilo inicijativu koju Srbija, Severna Makedonija i Albanija promovišu već treću godinu, iz kabineta kosovskog premijera su u svojoj prvoj reakciji nakon samita u Skoplju istakli još i da Kosovo navodno nije pozvano na skup, te da inicijativi nedostaje vizija region. To su inače stavovi koji kosovski zvaničnici ponavljaju, a jedan od najsnažnijih protivnika dosadašnjem mini-šengenu od početka je sadašnji premijer Aljbin Kurti koji navodi da se radi o pokušaju srpske hegemonije kroz stvaranje „četvrte Jugoslavije“.

Samoopredeljenje iz Tirane: Na današnji dan 1913. samo polovina teritorije priznata kao Nezavisna Albanija, danas potpisima Rama povredio pravo Kosova i Albanaca

Inače termin „srpski kolaboracionista“ danas je upotrebio Boiken Abazi, iz Pokreta Samoopredeljenje, ali u Tirani, koji je preko Fejsbuka poručio da će današnji potpis Edija Rame ostati u istoriji – potpis „kolaboracionističkog premijera na ekspanzionističke planove Srbije“, te da njima Rama Albaniju „stavlja pod ekonomsku dominaciju Srbije, dodatno je osiromašujući“.

„Ovim sporazumima, Rama pokušava da sabotira pokušaj da se Srbija izvede pred lice pravde i odgovara za genocide koje je počinala nad albanskim narodom, koja sada čisti svoj imidž na međunarodnom planu i normalizuje agresivnu politiku za koju se nikada nije izvinila“, poručio je on.

„Potpisima je Rama povredio prava Kosova i celog naroda“, dodao je ovaj aktivista iz Tirane.

Inače, problem za njega predstavlja i sam datum za potpisivanje skopskih sporazuma. Podsetio je na to da je na današnji dan pre 108 godina, na Londonskoj konferenciji odlučeno da se „samo polovina teritorije prizna kao nezavisna Albanija, ostavljajući tako preko 40% albanskog naroda van granica pod pritiskom Srbije i Grčke“.

„Odluke te konferencije stvorile su istorijsku nepravdu koju albanski narod trpi do danas“, poručio je Abazi.

Rama: Oni koji žive u paralelnom svetu misle da će ovim vaskrsnuti Jugoslavija

„Ko god kaže da je ova inicijativa projektovana u bivšim jugoslovenskim podrumima da bi ponovo uskrsla bivša Jugoslavija, da se da hegemonija Srbiji jer je ona najmoćnija zemlja u regionu i da će nam ona sve oduzeti, smatram da taj čovek koji to govori, živi u nekom paralelnom svetu i živi da bi vodio politiku preko leđa građana, a ne za dobrobit i poboljšanje života“, s druge strane kazao je danas na forumu u Skoplju albanski premijer Edi Rama.

„Znam u kom pravcu razmišlja Kosovo i zato u vezi sa ovim imam apsolutno protivan stav i smatram da sve zemlje moraju da budu deo ovog procesa i daju svoj maksimum kako bi poboljšali i unapredili ovaj proces, zato što je to za dobrobit njihovih zemalja i građana i za svaki deo njihovog sistema. Svaki izgubljen dan je dan pogleda u prošlost. U ime konflikta, ratova i svih nerešenih pitanja između nas, sva ova nerešena pitanja neće se rešiti lakše između nas ukoliko odbacimo potencijal ovakvog udruženja“, poručio je albanski premijer.

Dodao je potom da su tesnogruda razmišljanja da Srbija pokušava da preko inicijative „dopuzi do mora“.

Ističući da prošlost ne sme da diktira koliko će se balkanski narodi razvijati ekonomski, uputio je dalje kritiku „patriotama Albanije“:

„Koji pričaju o železnici. O kojoj železnici pričaju? Koji međunarodni investitori će baciti toliko novca koji je potreban da se napravi jedna železnica ukoliko voz ide samo destinacijama unutar jedne zemlje. Onda su rekli – pa taj voz može da vozi prema Prištini… i ko će sesti u taj voz?!“

Za Albaniju je ova inicijativa strateška i mi ćemo svom snagom produžiti da koračamo napred prema ciljevima koje smo sami sebi postavili da bi ovaj sistem za protok roba, kapitala, usluga, stoprocentno bio preslikan kao onaj u EU, naveo je Edi Rama danas u Skoplju.

O događajima u Skoplju, čitajte u:

„Otvoreni Balkan“ novo ime za mini-Šengen, cilj – bez granica za građane od 2023.

Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje tri sporazuma i novo ime za mini-šengen

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.