Negativne reakcije u Prištini i Tirani na „Otvoreni Balkan“

„Ovu inicijativu nije odobrilo Kosovo“ prva je reakcija koja stiže iz kabineta kosovskog premijera Aljbina Kurtija za prištinsku Kohu povodom inicijative „Mini-Šengena“ odnosno sa novim nazivom „Otvoreni Balkan“, uz tri nova sporazuma koje su danas u Skoplju potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama. Negativne reakcije stižu iz Prištine i Tirane.

Iz Kurtijevog kabineta poručuju i da Kosovo „nije zvanično“ pozvano da prisustvuje ovom sastanku, a ponovili su i već poznat Kurtijev stav da njegova vlada kao oblik regionalne saradnje, umesto dosadašnje CEFTA-e, predlaže SEFTA-a, u kojem Kosovo nema jednak status u odnosu na druge potpisnice ovog regionalnog sporazuma.

Za Kosovo je ova incijativa „bez vizije za region“.

„Naši stavovi o ideji Novog Sada, takozvanom ‘mini-šengenu’, već su poznati. Inicijativa Novog Sada nema naše odobrenje i zbog toga nismo zvanično pozvani da prisustvujemo sastanku. Za nas je takozvani ‘mini šengen’ inicijativa bez vizije za region. Predložili smo unapređenje regionalne saradnje sa CEFTA-e na SEFTA-u, prema modelu EFTA-EEA, od čega bi sve zemlje Zapadnog Balkana imale koristi u isto vreme“, navodi se u odgovoru iz kabineta kosovskog premijera za Kohu.

Uprkos tome, što su trojica lidera danas listom ponavljala da je Otvoreni Balkan u skladu sa evropskom agendom, kosovska vlada je uprkos tome, pozvala čelnike regiona da se obavežu samo na evropsku agendu.

„Vlada Republike Kosovo poziva vlade regiona da ostanu posvećene agendi Evropske unije i transatlantskim odnosima“, navode iz kabineta premijera.

KMDLNJ: Srbija samo trlja ruke, perući ih poput Pontija Pilata za zločine

Reakcija stiže i od Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj).

Oni poručuju „da, regionalna saradnja, ali tek nakon razjašnjavanja prošlosti“, u saopštenju koje prenose kosovski mediji.

Podsetili su na Kurtijevo odbijanje da učestvuje u ovoj inicijativi jer se njom „pokušava da obnovi i oživi nova Jugoslavija“.

Odgovarajući na današnje poruke „tri oca ove balkanske mini unije“, kako su nazvali Vučića, Zaeva i Ramu, o tome da se ne može ostati talac prošlosti, već da se mora graditi budućnost naroda Balkana, a da je njihova inicijativa jezgro za sprovođenje tih ideja, KMDLNJ, je podsetilo na to da tri države, nasuprot Kosovu „dugo imaju viznu liberalizaciju“, pa su čak i učinile velike korake ka napredovanju u procesu integracija, i to u vreme kada je, kako kažu, Kosovu potpuno nepravedno uskraćeno jedno od njegovih osnovnih ljudskih prava.

„Kosovo je jedina zemlja u Evropi koja nema viznu liberalizaciju, iako je ispunilo sve tehničke kriterijume, ali izgleda da se to tiho uslovljava postizanjem političkog sporazuma sa Srbijom o kojem se javno ne govori“.

Kažu i to da Kosovo nema interesa da bude hermetički zatvoreno i da to ne čine, ali je ono „mnogo pretrpelo u poslednjem ratu, pa je nemoguće prevazići ovo pitanje bez razjašnjenja prošlosti“.

„Srbija tvrdoglavo i sa arogancijom odbija da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću, ne želi da prihvati samu konkretnu odgovornost i krivicu za zločine počinjene na Kosovu“, piše KMDLNJ, listajući potom zločine – od „ratnih zločina i zločine protiv čovečnosti, sve do genocida“.

„Srbija primenjuje u praksi osećaj nekažnjivosti za svoje zločince i projektuje i proizvodi ‘zločince’ u redovima Albanaca (žrtava), čak i ne prihvatajući početni simbolički čin poput izvinjenja, što je samo prvi korak ka normalizaciji odnosa sa Kosovom“, tvrdi ova organizacija.

Prema njihovim rečima, još gore je to što se Srbija „očigledno se meša u unutrašnje stvari suverene i nezavisne države, pokušavajući da dugoročno destabilizuje Kosovo kroz instrumentalizaciju srpske manjine na Kosovu“.

KMDLNJ potom tvrdi da žrtvama smatra „sve, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, političko, kulturno uverenje ili društveni status“ i ocenjuju da su „isti kriterijumi neophodni za one koji su naručili, sprečili ili počinili zločine kršeći međunarodno humanitarno pravo“.

„Jednom rečju, nema budućnosti bez razjašnjavanja prošlosti, nema budućnosti bez pružanja pravde za žrtve i odgovornosti onih za koje se dokaže da su počinili zločine“, naglašavaju iz ovog Saveta uz opasku da je situacija na Kosovu po tom pitanju drugačija nego u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

„Štaviše, ako Vlada Kosova ne ispuni ustavnu obavezu da obezbedi pravdu za sve žrtve i odgovornost za sve zločince, biće identifikovana kao kršilac ljudskih prava zbog nepoštovanja zakona, što očigledno ne predstavlja problem za Albaniju i Makedonija ni pravni ni moralni. Od svega ovoga, Srbija samo trlja ruke, perući ih poput Pontija Pilata, za zločine počinjene na Kosovu i u bivšoj Jugoslaviji“ poručuju iz KMDLNJ-a.

Bivši ministar za evropske integracije: Novosadska trojka sahranila mini šengen i inaugurisala trilateralu

Reakcija stiže i od bivšeg kosovskog ministra za evropske integracije, Bljerima Reke.

„Oproštajni ‘mini-šengen’. Danas je u Skoplju novosadska ‘trojka’ sahranila ‘balkanski mini-šengen’ i inaugurisala trilateralu“, napisao je Reka.

I on se u optužbama poziva na pokušaj stvaranja nove Jugoslavije, odnosno srpske hegemonije.

Tako tvrdi da od 2019. Beograd pokušava da proda ideju „evropske Jugoslavije“, sa drugim imenom „Balkanski Mini-Šengen“, ali opet pod „srpskom komercijalnom, vojnom i političkom hegemonijom“.

„Promena naziva nije promenila sadržaj. Tada kao država južnih Slovena, danas kao ‘regionalna integracija’ sa Albanijom plus. Ali ni Crnu Goru (poslednji konstituent poslednje Jugoslavije), pa čak ni Bosnu i Hercegovinu (sa Republikom Srpskom unutra), nije namamila ponuda Beograda“, ističe ovaj bivši ministar.

Kaže da je ovu inicijativu „kategorički odbilo“ Kosovo.

„U međuvremenu, Kosovo ga je kategorički odbacilo, ne samo zato što nije pozvano kao suverena i nezavisna država, već i zbog rizika od zamene članstva u EU“ regionalnom integracijom „pod srpskim nadzorom“, naveo je.

Reka je u objavi na Fejsbuku ustvrdio da je Aleksandar Vučić „bio primoran“ da promeni „samo naziv novosadske inicijative“, ali ne i cilj: „Ceo Balkan u okviru ‘srpskog sveta’ – sledeća strategija Beograd“.

EPIK: Inicijativa nema podršku EU

Direktor Instituta EPIK, Demuš Šaša kazao je da uprkos promeni imena inicijative sadržaj ostaje isti – osnaživanje Srbije.

Navodi i to da ova inicijativa nema podršku EU, jer nisu izdvojena finansijska sredstva, stoga dodaje da se izvršna vlast treba osloniti na Berlinski proces, gde je za narednih sedam godina za Zapadni Balkan predviđeno 29 milijardi evra.

Mišljenje deli i Jeta Krasnići iz kosovskog Demokratskog instituta (KDI) koja kaže da kosovska vlada ne bi trebalo da prihvati inicijative koje zamenjuju inicijative koje dolaze iz EU, poput Berlinskog procesa.

Međutim, ona kaže da je na izvršnoj vlasti da donese ekonomsku i političku procenu ove inicijative, da li će joj se pridružiti ili ne, javlja KosovaPress.

Samoopredeljenje iz Tirane: Na današnji dan 1913. samo polovina teritorije priznata kao Nezavisna Albanija, danas potpisima Rama povredio pravo Kosova i Albanaca

Osude današnjeg događaja u Skoplju, pre svega ulogu albanskog premijera Edija Rame, listom kritikuje i opozicija u Tirani.

Boiken Abazi, iz Pokreta Samoopredeljenje, u ovoj državi, takođe je preko Fejsbuka poručio da će današnji potpis Edija Rame ostati u istoriji – potpis „kolaboracionističkog premijera na ekspanzionističke planove Srbije“, te da njima Rama Albaniju „stavlja pod ekonomsku dominaciju Srbije, dodatno je osiromašujući“.

„Ovim sporazumima, Rama pokušava da sabotira pokušaj da se Srbija izvede pred lice pravde i odgovara za genocide koje je počinala nad albanskim narodom, koja sada čisti svoj imidž na međunarodnom planu i normalizuje agresivnu politiku za koju se nikada nije izvinila“, poručio je on.

„Potpisima je Rama povredio prava Kosova i celog naroda“, dodao je ovaj aktivista iz Tirane.

Inače, problem za njega predstavlja i sam datum za potpisivanje skopskih sporazuma. Podsetio je na to da je na današnji dan pre 108 godina, na Londonskoj konferenciji odlučeno da se „samo polovina teritorije prizna kao nezavisna Albanija, ostavljajući tako preko 40% albanskog naroda van granica pod pritiskom Srbije i Grčke“.

„Odluke te konferencije stvorile su istorijsku nepravdu koju albanski narod trpi do danas“, poručio je Abazi.

Rama: Oni koji žive u paralelnom svetu misle da će ovim vaskrsnuti Jugoslavija

„Ko god kaže da je ova inicijativa projektovana u bivšim jugoslovenskim podrumima da bi ponovo uskrsla bivša Jugoslavija, da se da hegemonija Srbiji jer je ona najmoćnija zemlja u regionu i da će nam ona sve oduzeti, smatram da taj čovek koji to govori, živi u nekom paralelnom svetu i živi da bi vodio politiku preko leđa građana, a ne za dobrobit i poboljšanje života“, s druge strane kazao je danas na forumu u Skoplju albanski premijer Edi Rama.

„Znam u kom pravcu razmišlja Kosovo i zato u vezi sa ovim imam apsolutno protivan stav i smatram da sve zemlje moraju da budu deo ovog procesa i daju svoj maksimum kako bi poboljšali i unapredili ovaj proces, zato što je to za dobrobit njihovih zemalja i građana i za svaki deo njihovog sistema. Svaki izgubljen dan je dan pogleda u prošlost. U ime konflikta, ratova i svih nerešenih pitanja između nas, sva ova nerešena pitanja neće se rešiti lakše između nas ukoliko odbacimo potencijal ovakvog udruženja“, poručio je albanski premijer.

Dodao je potom da su tesnogruda razmišljanja da Srbija pokušava da preko inicijative „dopuzi do mora“.

Ističući da prošlost ne sme da diktira koliko će se balkanski narodi razvijati ekonomski, uputio je dalje kritiku „patriotama Albanije“:

„Koji pričaju o železnici. O kojoj železnici pričaju? Koji međunarodni investitori će baciti toliko novca koji je potreban da se napravi jedna železnica ukoliko voz ide samo destinacijama unutar jedne zemlje. Onda su rekli – pa taj voz može da vozi prema Prištini… i ko će sesti u taj voz?!“

Za Albaniju je ova inicijativa strateška i mi ćemo svom snagom produžiti da koračamo napred prema ciljevima koje smo sami sebi postavili da bi ovaj sistem za protok roba, kapitala, usluga, stoprocentno bio preslikan kao onaj u EU, naveo je Edi Rama danas u Skoplju.

Ideju o balkanskom mini Šengenu, u javnosti su u Ohridu krajem pretprošle godine predstavili srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, potpisavši zajedničku deklaraciju  o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“.

Do danas se ovoj inicijativi nisu pridružile ni Crna Gora, ni Bosna i Hercegovina.

Povezani članci:

Vučić: Kurti greši što misli da osvaja šovinističkim porukama i zatvaranjem Prištine umesto saradnje

„Otvoreni Balkan“ novo ime za mini-Šengen, cilj – bez granica za građane od 2023.

Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje tri sporazuma i novo ime za mini-šengen

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.