Vučić dao odobrenje za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dao odobrenje za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca za stupanje u pravosudni sistem Kosova.

Što se mene tiče, dao sam odobrenje kao predsednik, a Vlada Srbije je posle današnje sednice dala odobrenje, izjavio je Vučić na aerodromu Batajnica, gde je prisustvovao poslednjim pripremama za sutrašnju centralnu manifestaciju obeležavanje Dana oslobođenja Beograda.

"Mi smo spremni, što obećamo i potpišemo, mi to i uradimo. Važno je da je Srbija pouzdan partner."

"A i ovima, koji su garant ispunjavanja obaveza, ni 1.643. dan im neće pasti na pamet da ih opomene." 

U uključenju u Vesti RTS, odgovarajući na pitanje o odlaganju zakletve pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, Vučić je rekao "upravu su, mi smo cela dva dana zakasnili, a danas je 1.643. dan kako oni nisu primenili prvi bazični Briselski sporazum".

Nijedno slovo iz Briselskog sporazuma nisu primenili, a optužuju Srbiju za nešto, izjavio je Vučić.

Gotovo istovremeno, identičnu poruku je iz Zvečana gde je govorio na završnoj konvenciji Srpske liste uputio i direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić:

"Ali ono što je za mene potpuno fascinantno, to je činjenica da i deo međunarodne zajednice i Priština lamentiraju nad odlaganjem od dva ili tri dana, a ne vide da su 1.643 dana u docnji za osnivanje Zajednice srpskih opština, pa im smeta tri dana odlaganja Sporazuma o pravosuđu." 

Đurić je takođe potvrdio da će srpska strana već sutra biti spremna za osnivanje, kako je opisao "novog suda i novog tužilaštva sa srpskom većinom na Severu Kosova i Metohije".

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.