Vučić: Da se ne lažemo, zauzimate Sever; sutra hitan sastanak Upravljačkog tima ZSO

„Veoma sam zabrinut zbog prebijanja Srba ali to je pitanje i za NATO i za EU zašto to dozvoljavaju“, prva je reakcija Aleksandra Vučića na današnju vest iz Zubinog Potoka da su specijalne jedinice kosovske policije primenile nasilje nad trojicom Srba.

I dok na Severu već 4. dan Srbi blokiraju magistralne puteve preko Jarinja i Brnjaka tik pored većih snaga specijalne kosovske policije zbog primene odluke kosovske vlade o probnim RKS tablicama za srpske tablice i uklanjanju srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu, Vučić kaže da je srpska vlast jasno rekla i to koje su granice do koje će trpeti „nasilje“ Aljbina Kurtija i specijalnih snaga.

„I to znaju i Evropljani i Amerikanci, veoma, veoma, veoma precizno smo to rekli“, kazao je.

Nije samo granice trpljenja precizirala srpska strana, već kako to otkriva srpski predsednik, i poteze koje će vući u narednom periodu.

Jedan od njih uslediće sutra.

„Očekujem sutra hitan sastanak Upravljačkog tima oko ZSO, nadam se da nećemo čekati narednih 9 godina“, kazao je Vučić.

Kao licemerje evropskih predstavnika opisao je prihvatanje „nakaradnog“ tumačenja sporazuma o slobodi kretanja iz 2011., i „nekog aneksa“ iz 2016.

„Moje pitanje za sve njih je: A što onda rušite, skidate, cepate i pri tome još i hapsite ljude koji se ponašaju nedvosmisleno u skladu sa briselskim sporazumom i kače panoe, ili table, ili, kako god hoćete – na kojima piše Zajednica srpskih opština, pošto je nesporno da se ZSO odnosi na 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom, sa izuzetkom Plemetine, Prilužja i Babinog Mosta“ – kaže Vučić.

„Kad vam nešto treba, onda sa švedskog stola možete da koristite poluinformacije i polupravila, da zloupotrebljavate na najgori način, da preduzimate unilateralne akcije i da zauzimate sever, da se ne lažemo – to radite“, ocenio je srpski predsednik koji danas u Budimpešti govori o natalitetu.

Oni sve to mogu, ali kad dođe do stvarnog ispunjavanja briselskog sporazuma, onda će da hapse jer im se može, tvrdi srpski predsednik, dodajući, štaviše, da će im u tome pomoći i EULEX.

„I ko god da zatreba“, dodaje.

Vučić 2018: Nema ništa od ta posla da prihvatimo ZSO koju će da nam prodaju kao konačno rešenje

Kada je pre tri godine bio aktuelan rok – 4. avgust za izradu Statuta ZSO, na kojem je radio Upravljački tim kako se to predstavljalo, srpski predsednik je tada tvrdio da ZSO-a ne samo da neće ni biti, jer je neće Albanci, već i od „ta posla ništa neće biti“ jer ni on neće da prihvati da im se ZSO proda kao „konačno rešenje“.

„Nisam ja vidovit, nego znam njih. Znam te ljude, sa njima sam sedeo sto puta – s tim Albancima i sa ovim iz Evrope. Znam ih ja, nema ništa od tog posla, neće oni to. Oni misle da nam to prodaju kao konačno rešenje, imaju oni svoje agenture i u Beogradu, koje to treba da nam prodaju kao konačno rešenje, da budemo srećni što ćemo da dobijemo ZSO i da kažemo – eto to je konačno rešenje, e ne može. Nema ništa od tog posla,  najavio je  predsednik Srbije.

Kurti i principi su dva različita pojma

Situacija je sada teška, kao što su teški i licemeri, objasnio je predsednik.

Kurti i principi su dva različita pojma, ocenio je i kosovskog premijera. Međutim, za srpskog predsednika, to je još izraženije kada su u pitanju oni koji Kurtija podržavaju i to je usled toga što on od Kurtija bolje nije ni očekivao.

U hrabrost Srba na barikadama veruje srpski predsednik.

„A budu li pokušaji fizičkog ugrožavanja kao 2004 i pokušaji progona kao što je bilo ’95 u RS – to se neće dogoditi“, naglasio je predsednik Aleksandar Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.