Stefanović i Mojsilović u Raški, jedinice u prvom stepenu pripravnosti

„Jedinice Vojske Srbije se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, visoko motivisani i spremni da zaštite svoj narod“, potvrdio je u Raški ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Stefanović i načelnik Generalštaba general Zoran Mojsilović obišli jedinice u garnizonu u najbližem srpskom gradu iza Jarinja, a prethodno i u Novom Pazaru.

U pitanju je deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije koje se, kako je saopštilo Ministarstvo Odbrane Srbije, nalaze u prvom stepenu pripravnosti.

„Mnogi nisu verovali predsedniku Vučiću kada je rekao da će naša vojska biti mnogo snažnija i da neće dozvoliti bilo kakav pogrom našeg naroda, ali sada mogu da vide koliko smo napredovali, odlučnost Vojske Srbije i našu opremu i naoružanje“, kazao je Stefanović.

Ponosan sam na starešine i vojnike koji su danas pokazali „koliko vole svoju Srbiju“ – siguran su faktor odvraćanja svakog ko planira da nanese neko zlo Srbiji, istakao je ovaj ministar.

„Naša vojska ne provocira, naša zemlja želi mir i svako rešenje koje daje bolji život svima, ali kao što je predsednik rekao – nikada više neće biti bilo kakvih pogroma srpskog stanovništva, neće biti novih ‘Oluja’, ‘Bljeskova’ i sličnih operacija“ – poručio je ministar odbrane.

Štaviše, on tvdi da Aleksandar Vučić povlači odlične poteze u pravcu deeskalacije.

„Ono što ste mogli da vidite i na Jarinju i na Brnjaku, kao i na žalost najnoviji događaji prebijanja Srba, ukazuje na to koliko je predsednik bio u pravu kada je govorio da je to deo organizovane kampanje i da je reč o provokaciji, koja je smišljena ne bi li se Srbi proterali sa Кosova i Metohije. Užasna je stvar da se na to ćuti ili da se šalju birokratska saopštenja u kojima se obe strane pozivaju na smirivanje tenzija. Predsednik je bio veoma jasan kad je rekao „Nismo poslali ni vojsku ni policiju. Nismo povukli ni jedan potez kojim bi ugrozili živote ljudi na bilo koji način. Nismo preduzeli ništa što bi moglo da se tumači kao provokacija“.

Podsetio je na stalan kontakt generala Mojsilovića sa komandantom КFOR-a, dodavši da se srpska strana trudi da spusti tenzije, ali da neće da ćuti na provokacije.

„Ovo što se sada dešava potpuno je suprotno Briselskom sporazumu, koji očigledno za neke ne važi. Mi se već osam godina trudimo da primenimo Briselski sporazum, koji su i vlasti u Prištini potpisale i dobrovoljno prihvatile, a Evropska unija garantovala. Ni posle osam godina nemamo primenu, pogotovo onih odredbi koje garantuju Srbima normalan i lakši život, a na šta su se i članice Evropske unije obavezale kao garant sporazuma – naglašava ministar Stefanović i dodaje da Srbija danas ima mnogo više snage nego što je imala u prethodnim decenijama i da je Vojska spremna da po nalogu predsednika zaštiti svoj narod“.

Sa druge strane Jarinja, u toku je četvrti dan blokade puteva. Blokirani su magistralni putevi preko Jarinja i Brnjaka, a nakon što je kosovska vlada u ponedeljak započela sa primenom odluke o uvođenju probnih tablica RKS za vozila iz Srbije, odnosno uklanjanjem srpskih tablica.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić.

Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.