SNF: Kud se dede „Ne dam Gazivode“?

Nakon što je Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) u ponedeljak izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno, reakcije pohvale su stigle od najviših kosovskih zvaničnika, kao i evropskih zvaničnika, te ambasada Nemačke, SAD i Velike Britanije. U Beogradu i dalje tišina. Još uvek nema ni reakcije Srpske liste.

I posle tri dana bez zvaničnih reakcija, na ono što je u Prištini ocenjeno kao prekretnica za Kosovo.

KOSTT koji je sve do sada funkcionisao u okviru regulatornog područja Srbije (EMS) u SMM bloku (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), kako se očekuje, izlazi iz ovog područja i pripaja se bloku sa albanskim operatorom prenosnog sistema OST.

Reakcije su izostale iako je poznato da se Srbija do sada protivila prijemu KOSTT u Evropsku mrežu prenosnog sistema, ali isto tako i da je u tački 10 Zaključaka EU posrednika u sprovođenju sporazuma o energetici, predviđeno da KOSTT postane član Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO).

Srpski narod sa KiM zaslužuje barem jednom da mu se nešto iskreno saopšti

U odsustvu zvaničnika, reakcija stiže od Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice.

„Na ovaj način Kosovo je zajedno sa Albanijom postalo jedinstveno energetsko područje, što znači da je Srbija izgubila energetski suverenitet na čitavoj teritoriji AP KiM. Prema zvaničnicima iz Prištine, ovo je samo implementacija energetskog sporazuma iz 2013. godine“, ocenjuju iz SNF.

Iz SNF podsećaju da se dobro sećaju „da je predsednik SNS sa raznih funkcija koje je obavljao, odlučno obećavao da to neće dozvoliti, uz ono čuveno: Ne dam Gazivode te ga pitaju sada: „Šta ovo bi“?

Srpski nacionalni forum se pita da ako je ovo glasanje bilo jednoglasno, znači li to da je Srbija prestala sa lobiranjem u svoju korist?

Takođe, konstatuju da sa obzirom na to „da je država Srbija već predala Kosovu* bitne poluge suverenosti, šta će još da čini na jačanju kosovske nezavisnosti?“ Postavljaju i pitanje i da li će sačuvati zdravstveni i obrazovni sistem na Kosovu i Metohiji ili će i te ostatke suverenosti predati?

Konačno, oni se dalje pitaju i da li će se nakon prestanka lobiranja saglasiti i sa članstvom Kosova* u UN?

„Srpski narod sa Kosova i Metohije zaslužuje barem jednom da mu se iskreno nešto saopšti“, poručuju iz SNF-a.

Do objavljivanja ove vesti reakcija nije bilo ni iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, takođe ni od resornog ministarstva rudarstva i energetike, a reakcija je za sada izostala i od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.