Tri novoinficirana na Severu, četiri izlečeno, jedna osoba na mehaničkoj ventilaciji

Na Severu Kosova za poslednja 24 časa tri je novoinficiranih osoba na koronavirus, četvoro je novoizlečenih, dok je kod dve retestirane osobe nalaz ponovo pozitivan, saopštio je epidemiolog iz Kosovske Mitrovice, Aleksandar Antonijević. Jedna osoba je u izuzetno teškom stanju i priključena je na mehaničku ventilaciju.

U pitanju je žena, ’40 godište iz Leposavića. Ona je smeštena na infektivno odeljenje mitrovičke bolnice i priključena je već dva dana na mehaničku ventilaciju.

„Ona je u izuzetno teškom stanju. Zahteva kiseoničku potporu. Nije imala mogućnost za transport, postoji jedan respirator za teške pacijente. Ima pridružene bolesti. Hipertoničar je, imala je vaskularne krize i izuzetno kompleksan pacijent je“, kazala je infektolog Danica Radomirović.

Dr Radomirović potvrdila je da je na infektivnom odeljenju mitrovičke bolnice trenutno smešteno 15 pacijenata. Međutim, dva od njih će vrlo brzo nakon uspešnog lečenja i dobijenog jednog negativnog testa biti otpušteno. Takođe, dva pacijenta – bez simptoma, poslaće se u karantin u Studentski centar,  zato što, kako je objasnila, nije vreme za testiranje. Tako će uskoro broj pacijenata sa srednje umerenom, odnosno težom kliničkom slikom u bolnici ostati na 11.

Takođe je potvrdila da većina do sada transportovanih pacijenata ka medicinskim centrima u centralnoj Srbiji je uspešno izečena i da su se već vratili svojim kućama, ali da su u dvonedeljnoj izolaciji.

Do sada je ukupno obolelo 86 osoba, 31 je izlečen a 5 je preminulo i svi su sa Severa Kosova.

Po opštinama stanje obolelih izgleda ovako:

U Kosovskoj Mitrovici je 35 obolelo do sada (izlečeno 10, preminuo 1), u Zvečanu 21 (izlečeno 12, preminulo jedno lice), u Zubinom Potoku 19 (izlečen 1) i u Leposaviću 11 (2 izlečeno, preminula tri pacijenta).

Što se tiče mesta hospitalizacije, 30 lica sa lakšom kliničkom slikom nalaze se u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici (stići će još dvoje). Od onih sa umerenom kliničkom slikom, 15 je smešteno u bolnici u Kosovskoj Mitrovici (u toku dana biće 11), dvoje u KBC u Kragujevcu, dvoje u Dragiše Mišovića i jedan u Nišu.

Jutros je testirano 42 lica a rezultati će biti poznati večeras, odnosno, kada ih zdravstvene vlasti budu zvanično saopštile sutra. Do sada je ukupno testirano 742 lica u sredinama u kojima funkcionišu srpske zdravstvene ustanove. Testova ima dovoljno, i zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici nije limitiran ni brojem ni efikasnošću provere onih koji se testiraju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.