Vučić: Ako bilo ko prizna Kosovo, istog sekunda krećemo u kampanju povlačenja priznanja

FOTO: Instagram stranica „Budućnost Srbije“

Ako bilo ko donese odluku o priznanju Kosova, onda mi istog sekunda krećemo u kampanju povlačenja priznanja, kazao je danas u Kragujevcu Aleksandar Vučić. Najavio je i novo ime inicijative tzv. mini šengena 29. jula u Skoplju.

Kaže da želi najbolje odnose sa Turskom i da veoma poštuje turskog predsednika Erdogana, ali istovremeno, Srbija, kako naglašava, ima svoje interese.

I juče je imao sličnu porukuOvo nije tursko i nije pripadalo Turskoj, pripada Srbiji, nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo“.

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), kazao je nedavno da će raditi na povećanju broja država koje priznaju Kosovo, a da će o tome razgovarati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).

U septembru ističe moratorijum na obostrano vođenje kampanja lobiranja – Srbije da poveća broj zemalja koje povlače priznanje Kosova, a zvanične Prištine da poveća broj novih učlanjenja u međunrodnim organizacijama. U međuvremenu ispunjena je još jedna odredba Vašingtonskog sporazuma – Izrael je priznao Kosovo, i ujedno prekinuo dužu pauzu u zadobijanju novih priznanja, istovremeno dok je Srbija bila aktivna u diplomatskoj kampanji da se povuku priznanja Kosova.

Sada u novoj diplomatskoj, ovog puta regionalnoj akciji – razvijanju ideje o tzv mini-šengenu, srpski predsednik je još jutros na Instagramu saopštio da je imao veoma uspešan razgovor sa makedonskim predsednikom Zoranom Zaevim i albanskim premijerom Edi Ramom, kao deo priprema regionalnog ekonomskog foruma koji tri države zajedno organizuju 29. jula u Skoplju.

Vučić 28. i 29. jula boravi u Skoplju, a tamo odlazi sa velikom verom u napredak Srbije ali i celog regiona. U Skoplju se očekuje potpisivanje tri dokumenta o trgovini, radnim dozvolama i uzajamnom pomaganju u vanrednim situacijama, najavio je danas.

„Regionalna inicijativa koja će nas povezati i poboljšati život svih naših građana. Gradimo zajedno novi Balkan, evropski“, saopštio je Vučić.

Ipak, obraćajući se medijima u Kragujevcu, gde obilazi nemačke fabrike koje posluju u Srbiji, poput Simensa, saopštio je još jednu vest u vezi sa onim što se očekuje u Skoplju. Inicijativa koja je do sada bila poznata kao mali šengen, a kojoj se protivi pre svega Kosovo, nazivajući je inicijativom srpskog hegemona i pokušaj stvaranja treće Jugoslavije – dobiće novi naziv. Predsednik danas otkriva da cela inicijativa „nema nikakve veze za šengenom“, ali nije otkrio i kako će se ona od 29. nazivati.

Ideju o balkanskom mini Šengenu, u javnosti su u Ohridu krajem pretprošle godine predstavili srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, potpisavši zajedničku deklaraciju  o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“. U Prištini je, međutim, ideja naišla na snažne kritike i odbijanje. Među prvima i onim najglasnijim da je odbace bio je sadašnji premijer Aljbin Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.