Vučić: Nadam se da će Erdogan da ublaži stav, u suprotnom, borićemo se za svoju državu

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen, RTV Pink

„Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj, pripada Srbiji, nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo“, prokomentarisao je danas predsednik Srbije, najavu Turskog predsednika – da će raditi na tome da kosovsku nezavisnost priznaju i druge države.

„Srbija ima svoje granice, one su međunarodno priznate u Ujedinjenim nacijama, to su jedine granice koje nas interesuju, računajući i Kosovo i Metohiju kao deo Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244. To su jedine granice koje nas interesuju“, kazao je predsednik Srbije danas iz Manastira Manasija.

On je ovo poručio komentarišući navode Bakira Izetbegovića, predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) iz BiH, koji je osudio izjavu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, o „stvaranju Srpskog sveta“.

Vučić, međutim, danas kaže da neće više da ponavlja koji je stav Srbije povodom granica, a ujedno i da nikom više neće da se izvinjava.

Kaže da oni koji optužuju Srbiju da hoće da stvori „veliku Srbiju“ rade to namerno, kako bi govorili da je Beograd taj koji proizvodi destabilizaciju u regionu:

„Iako su oni ti koji proizvode nestabilnost, jer suprotno Dejtonu svakoga dana govore o ukidanju Republike Srpske i svemu drugom, da ne pričamo o pravima našeg naroda u drugim zemljama regiona“, kazao je Vučić.

Predsednik je podcrtao da ga ne interesuje ništa što pripada drugoj zemlji, već da samo želi da „čuva svoje“.

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), kazao je nedavno da će raditi na povećanju broja država koje priznaju Kosovo, a da će o tome razgovarati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).

Na najavu turskog predsednika, predsednik Srbije kaže da je „to realno“, te da je Turska „velika sila“.

Sa druge strane, tvrdi da će „pokušati“ da razgovara sa Erdoganom i američkim predsednikom.

Vučić je podsetio na obaveze koje su Priština i Beograd preuzeli u Beloj Kući potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma.

U ime Prištine, bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, tada se obavezao da neće tražiti učlanjenja u međunarodnim organizacijama, a Vučić – da neće sprovoditi kampanju povlačenja priznanja i da će se udržavati od slanja zahteva drugim državama i međunarodnim organizacijama da ne priznaju Kosovo. Ova obaveza i za jednu i za drugu stranu važi do 1. septembra.

„A ako od prvog septembra krenu, ili možda pre toga, u akciju priznavanja, Turska je velika sila, Erdogan je veliki lider, ja sam stvarno mali i zanemarljiv u odnosu na njega. Srbija je mnogo manje značajna od Turske, ali Srbija nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, zato što Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj, pripada Srbiji, nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo, kazao je Vučić.

Vučić se ipak nada da će turski predsednik da „ublaži svoj stav“.

„A ako ga ne ublaži, mi ćemo se boriti za svoju zemlju, alternativu tome nemamo. Štitićemo svoju zemlju, štitićemo svoj narod na KiM, a Boga mi i videćete da nismo onoliko mali, koliko ja to ponekad govorim“, zaključio je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.