Vučević: Transformacija KBS-a u „Oružane snage Kosova“ neprihvatljiva

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Srpski ministar odbrane, Miloš Vučević, sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Severne Irske, Šan Kristinom Maklaud. Vučević je, kaže, duboko zabrinut zbog trenutne situacije na Kosovu.

Vučević poručuje da je Srbija posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga sa Prištinom.

„Tome u prilog govori i poziv predsednika Aleksandra Vučića upućen Srbima na Kosovu i Metohiji tokom aktuelne krize, da poštuju KFOR i EULEX“, rekao je ovaj ministar, a saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Kazao je i da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip koji se mora poštovati, te istakao da je za Srbiju neprihvatljiv proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u „Oružane snage Kosova“.

„(Taj proces) ne samo da nanosi štetu dijalogu Beograda i Prištine, već utiče na destabilizaciju celog regiona“, poručio je.

Sa ambasadorkom je razgovarao i o bilateralnoj saradnji.

Vučević se zahvalio za uručene donacije ovom ministarstvu, kao i za školovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u britanskim vojnoobrazovnim ustanovama.

Ovaj sastanak dolazi u jeku pojačanih tenzija na Severu Kosova. Na najmanje pet mesta u subotu postavljene su barikade. Organizovano Srbi na njima protestuju, a postavljene su nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, što je ukupno treće hapšenje u jednoj nedelji.

Blokiranje puta od strane demonstranata potom je bio povod da se u subotu zatvore i prelazi Jarinje i Brnjak. Samo dva dana pre toga, u severnom delu Mitrovice u multietničkim sredinama stacionirale su se policijske snage iz drugih sredina, u cilju „zaštite albanskog stanovništva“, a nakon što su Srbi tu policiju novembra napustili.

Svemu su dodatno prethodili incidenti u kancelarijama OIK-a u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, a kosovska predsednica potom je odložila najavljene lokalne izbore za Sever.

Za novonastalu situaciju Beograd i Priština se međusobno optužuju. Vučević je takođe jedan od srpskih zvaničnika koji prst upire u Prištinu.

Ovaj ministar je prethodnih dana obilazio pripadnike Vojske Srbije u Raškoj, a potom i u Kuršumliji.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.