Srpski ministar odbrane došao u Rašku, obilazi pripadnike VS

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Miloš Vučević, stigao je u Rašku gde će obići pripadnike Vojske Srbije koji su stacionirani u tom garnizonu, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Njega je u kasarni „Stefan Nemanja“ dočekao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković.

On ga je, kako navodi ministarstvo, upoznao sa bezbednosnom situacijom na terenu i stanjem u jedinicama.

Ministarstvo navodi da se očekuje da u toku dana Vučević obiđe još jedinica koje se nalaze u zoni odgovornosti Druge brigade Kopnene vojske.

Za to vreme, Vučić je iz Beograda još jednom poručio da se gotovo rasplakao dobrom popunom i stanjem vojske, najavivši da će već u četvrtak Vlada Srbije doneti odluku o slanju zahteva KFOR-u za povratak dela srpskog bezbednosnog osoblja na KiM.

Poseta srpskog ministra odbrane raškom regionu dolazi u jeku pojačanih tenzija na Severu Kosova. Na najmanje pet mesta u subotu postavljene su barikade. Organizovano Srbi na njima protestuju, a postavljene su nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, što je ukupno treće hapšenje u jednoj nedelji.

Blokiranje puta od strane demonstranata potom je bio povod da se u subotu zatvore i prelazi Jarinje i Brnjak. Samo dva dana pre toga, u severnom delu Mitrovice u multietničkim sredinama stacionirale su se policijske snage iz drugih sredina, u cilju „zaštite albanskog stanovništva“, a nakon što su Srbi tu policiju novembra napustili.

Svemu su dodatno prethodnili incidenti u kancelarijama OIK-a u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, a kosovska predsednica potom je odložila najavljene lokalne izbore za Sever.

Dan za nama zabeležili su pozivi Evropske unije, ali i Velike Britanije i SAD da se barikade uklone i hitno deeskalira situacija, a iste zahteve danas je ponovio šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, uz naglasak da „zna da su obe strane spremne za deeskalaciju“.

Juče su održane i sednice Saveta bezbednosti u Beogradu i Prištini.

Sa jedne strane, Kurti i Svećlja sa nje poručuju da oni imaju snagu da barikade uklone, a da je KFOR zatražio više vremena da međunarodne snage brzo završe posao.

Sa druge – Beogradu KFOR garantuje da njihove misije neće dozvoliti kosovskim specijalcima sa juga da uđu na Sever.

Da treba da se poštuje KFOR i da Srbi treba da veruju toj misiji, kao bezbednosnoj snagi UN koja garantuje bezbednost na Kosovu, poručio je sinoć srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

U sličnom tonu potom se oglasio i Goran Rakić, uz molbu građanima da poštuju EULEX i KFOR i da im, ukoliko je to potrebno – pomognu.

EULEX je prethodno saopštio da su u subotu uveče njihove izviđačke patrole napadnute šok bombom, što je takođe izazvalo burne reakcije međunarodnih zvaničnika.

Rakić je ujedno naveo sinoć da je formiran Krizni štab koji će, kako je kazao, redovno izveštavati medije o situaciji na terenu.

Nedavno je upravo u svom prvom obraćanju, poručio da Srbi žele mir, ali i da od Prištine traže puštanje uhapšenih i povlačenje jedinica sa Severa.

O svemu opširnije u:

Barikade ušle u 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.