Vladika Grigorije: Sa fon Kramon nije bilo razgovora o strukturalnoj organizaciji SPC

Nakon što su se na objavljen, pa obrisan tvit Viole Fon Kramon, nadovezali tabloidi i prorežimski mediji, potom srpski predsednik i onda – Srpska Pravoslavna Crkva, večeras se oglasio i vladika Grigorije. Na sastanku sa evropskom poslanicom juče nije razgovarao o strukturalnoj organizaciji SPC, ne želi da se bavi spekulacijama o njenom ličnom stavu i u potpunosti je saglasan sa sadržajem saopštenja SPC.

Jedan tvit Viole Fon Kramon nakon sastanka sa vladikom Grigorijem, koji je u međuvremenu i obrisan, podigao je čitavu prašinu, od naslova u srpskim tabloidima do toga da se danas na to osvrne i srpski predsednik, a kasnije danas i Srpska Pravoslavna Crkva.

Opširnije u: Od tvita Fon Kramon, preko naslova, do Vučićevog odgovora i reakcije SPC

Kada je fon Kramon pokušala da odgovori na kritiku jedne korisnice da je „SPC ruski entitet“, objašnjavajući da je ustrojstvo eparhija pri SPC – samostalnije, ona je u odgovoru napisala i: „Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva’, ovo su vrlo autonomne eparhije što je različito u odnosu na Katoličku crkvu. Razgovaraj sa Vladikom i bićeš iznenađena“.

U međuvremenu je uklonila ovaj tvit, ali je već bilo kasno.

SKANDAL Viola fon Kramon ukinula SPC“, Viola fon Kramon: „Ne postoji Srpska pravoslavna crkva“, „Grigorije najveća sramota SPC: Sastao se sa Violom, glavnom lobistkinjom za NEZAVISNO KiM (FOTO)“ – bili su momentalni naslovi u tabloidima, a to je danas u ovim medijima i glavna vest.

Nije pomogla ni izvorna objava Viole Fon Kramon: Konstruktivna i otvorena diskusija sa Episkopom Grigorijem, Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Eparhijom Diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj; kao ni zajednička fotografija u sedištu Eparhije ispred panoa na kojem dominira logo SPC i naziv na dva jezika – srpskom i nemačkom „Srpska Pravoslavna Crkva, Eparhija Diseldorfsko-nemačka“.

Vladika Grigorije: Saglasan sa sadržajem saopštenja SPC

„Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Кramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve“, saopštio je vladika Grigorije kasno večeras.

On je u kratkom saopštenju još citirao, kako je naveo, „ključni deo saopštenja“ SPC o tome kako u Nemačkoj postoji SPC kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, a njen Ustav važi svuda, te da crkvene vlasti i Sabor SPC postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, ali i eparhijskog arhijereja.

„Primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Кramon, date posle razgovora sa Episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva, te smo odgovorni da, istine radi, izjavimo: Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja“, poručila je u ranijem saopštenju Srpska Pravoslavna Crkva.

Vučić: Svaki pametan čovek razume kako je Fon Kramon došla do toga da SPC ne postoji

„Fon Kramon učinila je sve kako bi uništila Srbiju, a vi zaključite kako je došla do toga da SPC ne postoji“, ranije danas poručio je srpski predsednik, doduše, uz naznaku da on „ne mora dalje ništa da govori“, jer mu se čini „da svaki pametan čovek to odlično razume“.

Vladika Grigorije je na čelu Diseldorfske i Nemačke eparhije od 2018. godine. Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj još uvek nema status verske zajednice, već je registrovana kao udruženje građana. U toku su napori ove eparhije na čelu sa Vladikom Grigorijem da Srpska crkva dobije status verske zajednice. Prema nezvaničnim podacima SPC u Nemačkoj, u ovoj zemlji se nalazi između 700,000 i milion Srba, među kojima u poslednjem talasu stiže vesokokvalifikovani kadar.

Ovo nije prvu put da je vladika Grigorije na udaru srpskih tabloida i prorežimskih medija. Takođe, poznat je kao neko ko otvoreno ukazuje na probleme u društvu i crkvi.

Pročitajte još:

„Ljudi u naše vreme neće biti razapinjani na krst već u medijima, ko govori istinu da bude spreman za taj krst“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.