Od tvita Fon Kramon, preko naslova, do Vučićevog odgovora i reakcije SPC

Vest je ažurirana

U međuvremenu oglasio se i vladika Grigorije. O tome čitajte u: Sa fon Kramon nije bilo razgovora o strukturalnoj organizaciji SPC

Jedan tvit Viole Fon Kramon nakon sastanka sa vladikom Grigorijem, koji je u međuvremenu i obrisan, podigao je čitavu prašinu, od naslova u srpskim tabloidima do toga da se danas na to osvrne i srpski predsednik, a potom, večeras i Srpska pravoslavna crkva.

„Primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Кramon, date posle razgovora sa Episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva, te smo odgovorni da, istine radi, izjavimo: Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja“, ovo je najnovije saopštenje srpske Patrijaršije.

Fon Kramon učinila je sve kako bi uništila Srbiju, a vi zaključite kako je došla do toga da SPC ne postoji, ranije danas poručio je srpski predsednik, doduše, uz naznaku da on „ne mora dalje ništa da govori“, jer mu se čini „da svaki pametan čovek to odlično razume“.

Pre ovih reakcija, najkonkretnije poruke sadržali su naslovi u prorežimskim medijima i tabloidima: „SKANDAL Viola fon Kramon ukinula SPC“, Viola fon Kramon: „Ne postoji Srpska pravoslavna crkva“, „Grigorije najveća sramota SPC: Sastao se sa Violom, glavnom lobistkinjom za NEZAVISNO KiM (FOTO)“ itd.

Šta se dogodilo?

Vladika Grigorije i izvestiteljka evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon sastali su se juče u sedištu eparhije SPC u Diseldorfu u Nemačkoj.

„Konstruktivna i otvorena diskusija sa Episkopom Grigorijem, Srpskom Pravoslavnom Crkvom, eparhijom Diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj“ objavila je nakon sastanka na svom Tviter profilu Viola fon Kramon uz zajedničku fotografiju.

Na panou ispred kojeg su se fotografisali, dominira logo SPC i naziv na dva jezika – srpskom i nemačkom „Srpska pravoslavna crkva, Eparhija Diseldorfsko-nemačka“.

FOTO: Tviter/ Viola von Kramon

U eparhijskom saopštenju potom, Vladika Grigorije je potvrdio da je fon Kramon upoznao sa načinom funkcionisanja Eparhije kojom rukovodi, te angažovanjem u međureligijskom dijalogu u okviru nemačkog društva, ali ju je i zamolio da sa kolegama evroparlamentarcima uloži napore kako bi kosovske vlasti sprovele odluku o povratku manastirske zemlje Visokim Dečanima.

Nakon što je fon Kramon objavila fotografiju iz eparhije i informaciju sa kim se sastala, na Tviteru se odmah otvorila i polemika, mahom Albanaca koji su sa negodovanjem primili vest o ovom sastanku, ali i onih Srba koji kritikuju i fon Kramon i vladiku Grigorija.

U preko 130 komentara, brojni su oni sa uvredljivim sadržajem, uključujući čak i na račun srpskog patrijarha Pavla.

Kada je fon Kramon pokušala da odgovori na kritiku jedne korisnice da je „SPC ruski entitet“, objašnjavajući da je ustrojstvo eparhija pri SPC – samostalnije, ona je u odgovoru napisala i: „Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva’, ovo su vrlo autonomne eparhije što je različito u odnosu na Katoličku crkvu. Razgovaraj sa Vladikom i bićeš iznenađena“.

U međuvremenu je uklonila ovaj tvit, ali je već bilo kasno. Postao je naslov. Nije pomogla ni fotografija, ni njen izvorni tvit:

Konstruktivna i otvorena diskusija sa Episkopom Grigorijem, Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Eparhijom Diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj.

Tvit koji je ubrzo uklonjen

Vladika Grigorije je na čelu Diseldorfske i Nemačke eparhije od 2018. godine. Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj još uvek nema status verske zajednice, već je registrovana kao udruženje građana. U toku su napori ove eparhije na čelu sa Vladikom Grigorijem da Srpska crkva dobije status verske zajednice. Prema nezvaničnim podacima SPC u Nemačkoj, u ovoj zemlji se nalazi između 700,000 i milion Srba, među kojima u poslednjem talasu stiže vesokokvalifikovani kadar.

Ovo nije prvi put da je vladika Grigorije na udaru srpskih tabloida i prorežimskih medija. Takođe, poznat je kao neko ko otvoreno ukazuje na probleme u društvu i crkvi.

Pročitajte još:

„Ljudi u naše vreme neće biti razapinjani na krst već u medijima, ko govori istinu da bude spreman za taj krst“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.