(VIDEO) Aktivisti PSD Kosova prosuli brašno na glavu ministra finansija

Trojica aktivista Socijaldemokratske partije Kosova (PSD) su u Prištini prosuli brašno na glavu ministra finansija Hekurana Muratija.

Nekoliko aktivista SDP su u naselju Dardanija izveli akciju „bacanja brašna“ na ministra Muratija, potvrđeno je iz te stranke.

Murati je došao u žižu interesovanja javnosti nakon odluke da ne isplati lična primanja radnika u javnom sektoru koji su u štrajku.

To je odlučio iako zaposleni u univerzitetskom obrazovanju, primarnom zdravstvu i opštinskoj administraciji, imaju ugovorni odnos sa opštinama a ne sa centralnim institucijama, te shodno tome odluke o obustavi primanja mogu doneti jedino gradonačelnici.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture ne odustaje od štrajka uprkos odluci Vlade.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK) neće odustati od štrajka iako je Vlada Kosova odlučila da od septembra do kraja fiskalne godine svakom zaposlenom u javnom sektoru dodeli po 50 evra mesečno.

Štrajk je počeo 25. avgusta, a USONK zahteva 100 evra svakog meseca, do usvajanja i stupanja na snagu Zakona o platama.

Koordinator u tom sindikatu Imer Imeri je rekao da izdvajanje 50 evra pomoći ne ispunjava zahteve sindikata.

„Pozdravljamo svaku pomoć koju premijer (Aljbin Kurti) pruža radnicima i svim građanima Kosova, ali premijer se uopšte nije pozabavio našim zahtevima“, kazao je on.

Napomenuo je da je „odluka premijera o hitnom paketu zbog inflacije dobrodošla“, ali da, kako je kazao, nema pomaka u pravcu ispunjavanja sindikalnih zahteva.

Dodao je da se štrajk nastavlja pošto je premijer ponudio pomoć, a „nije povećao plate“.

Predsednice Kosova Vjosa Osmani imala je sastanak sa predstavnicima Unije samostalnih sindikata Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare u subotu izjavio da odluka o pomoći nije ispunjenje zahteva sindikata, već pomoć u prevazilaženju finansijske krize.

Kosovski sistem: Jednokratno po 100 evra penzionerima, zaposlenima u javnom sektoru, studentima, udvostručena socijalaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.