Kosovski sistem: Jednokratno po 100 evra penzionerima, zaposlenima u javnom sektoru, studentima, udvostručena socijala

Novac evri evro korupcija 100 evra
FOTO: KoSSev

Kosovski premijer Aljbin Kurti na današnjoj konferenciji za medije u Prištini predstavio je finansijski paket, u kojem je predviđeno nekoliko mera nove jednokratne pomoći socijalno ugroženim i ranjivim kategorijama, ali i povećanje od 50 evra za javne zvaničnike, i to već od septembra.

Penzioneri, radnici u javnim ustanovama i studenti će jednokratno dobiti po 100 evra.

I dok za penzionere još uvek nije poznato, prema dostupnim informacijama iz Prištine, vreme isplate, studenti (na univerzitetu pri kosovskom sistemu) će ovaj novac dobiti u novembru, a zaposleni u javnim ustanovama u septembru.

Od septembra se očekuje i subvencionisanje struje za sve one koji prave uštedu u potrošnji i plaćaju struju. Račun će se subvencionisanati u dva navrata i to za one mesece u kojima će građani potrošiti manje nego u istim mesecima prošle godine.

Primaocima socijalne pomoći takođe će se udvostručiti iznos za mesec dana pomoći.

Delom paketa vrednog 150 miliona evra, predviđena je i podrška onim preduzećima koja budu povećavala plate svojim radnicima i to tako što će vlada u Prištini subvencionisati 50 odsto njihovo povećanje plata, a u maksimalnom iznosu od 100 evra za prva tri meseca.

Finansijski paket stiže u jeku štrajka radnika u javnom sektoru, zbog čega ni školska godina nije počela na vreme. Kosovski sindikalci su se danas sastali i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Kurti je inače danas pozvao nastavnike u kosovskim školama da od ponedeljka započnu sa nastavom, ali i da, kako je kazao, ne razmišljaju samo o platama, već i o kvalitetu svog podučavanja.

Šta je kazao još, podsetite se u posebnom vestima:

Kurti: Moji ministri u ponedeljak u Preševskoj dolini, mislim da su zbog toga zatražili da dođe Brnabić

Kurtijeva vlada od septembra javnim funkcionerima po 50, službenicima po 100€, studentima u novembruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.