Upravljački tim sa predsednicima SO o tome šta će biti struktura ZSO

Upravljacki tim za uspostavljanje ZSO pozira
Upravljacki tim za uspostavljanje ZSO za stolom

Članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO razgovarali su sa predsednicima kosovskih skupština opština sa srpskom većinom o budućoj strukturi i nadležnostima Zajednice, kao i „mogućim modalitetima saradnje sa lokalnim samoupravama“. Kako se navodi u još jednom saopštenju ovog tima, „sagovornici su razmenili mišljenja o načinima uključivanja predstavnika lokalnih samouprava u organe Zajednice srpskih opština“.

I danas u budućem vremenu:

“Skupština (ZSO) će imati pravo da usvoji izmene i dopune Statuta, poslovnike o radu i sve neophodne akte i administrativne odluke u skladu sa svojim Statutom i shodno svojim ciljevima. Sve izmene i dopune Statuta, poslovnika o radu i svih neophodnih akata i odluka koje je usvojila Skupština, važiće za sve članice, sem ukoliko neka opština članica formalno ne izrazi drugačiju odluku,” navodi se u saopštenju.

Tako će organi Zajednice srpskih opština „biti definisani u skladu sa Opštim principima, odnosno dogovorima postignutim u Briselu”, te će Skupština Zajednice srpskih opština biti najviše telo, sačinjeno od predstavnika koje imenuje svaka skupština opština članica iz redova izabranih odbornika, tvrde eksperti za uspostavljanje zajednice.

Predsednika i potpredsednika koji će predstavljati Zajednicu, biraće Skupština iz redova odbornika opština članica i njihovih gradonačelnika, objašnjavaju šemu ZSO.

Takođe: “Zajednica srpskih opština imaće Savet koji će činiti najviše 30 članova iz redova stanovnika opština članica, uključujući sve gradonačelnike opština članica, kao i Odbor, koji se sastoji od sedam članova koje bira Skupština iz redova gradonačelnika i stanovnika opština članica, i kome će u radu pomagati profesionalni kolegijumi sačinjeni od stručnjaka iz oblasti koje su obuhvaćene ciljevima i obavezama Zajednice”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedavno je, kako je u kosovskim medijima predstavljeno kao „transkript sastanka“ – kosovskog ministra Ivana Todosijevića sa predstavnicima Radne grupe za izradu statuta Zajednice srpskih opština, odnosno izveštaj o dosadašnjem radu ove upravljačke grupe, vratio Ministarstvu administracije i lokalne samouprave Kosova kojim Todosijević rukovodi.

Detaljnije o Upravljačkom timu koji treba da izradi nacrt statuta za ZSO i prethodno održanim sastancima čitajte na tematskim stranicama „ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…“ i „Briselski proces“.

Pročitajte još: Detalji sporazuma o ZSO-u

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.