Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da se on bori da dobijemo šta možemo na Kosovu, šef kosovskog pregovaračkog tima Avni Arifi napisao je na svom Fejsbuk profilu da ,,suverenitet i teritorijalni integritet Kosova  neće biti ugrožen ni sa jedne strane i da će Priština pre prihvatiti zamrznut konflikt nego dati i metar svoje teritorije”.

E, tu smo te čekali. Zamrznuti konflikt. Ali kako sada u to da ubedimo ovog našeg? Kako da mu kažemo da vrati krpice Amerikancima i da to i vama više odgovara? Šta vas briga, vi ne date ni metar teritorije jer je i nemate. Ne dobijete pri tome ništa ali je važno da ništa i ne date. Tako on nama priča.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je jasno da nismo u lakoj situaciji kada je reč o Kosovu i Metohiji, i da ne žele svi kompromis, imajući u vidu stavove, koji se iznose, uključujući i neke današnje.

Molim te nemoj današnje. Boli nas glava.

Loši odnosi Kosova i Srbije stvaraju nestabilnost u regionu i unazađuju obe zemlje, izjavila je danas Predsednica Vlade Norveške Erna Solberg koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Ona je ocenila da je model saradnje koji su posle Drugog svetskog rata uspostavile nordijske zemlje, moguć i na Balkanu.

Naročito ako bismo negde pronašli naftu. I model saradnje bismo našli i zaboravili bismo Drugi svetski rat i drugima bi davali pomoć i popravili bi nam se ekonomski i socijalni uslovi. Predlažem da tražimo naftu… I da, ako je moguće, više ne glasamo za Vučića.

Siki i hindusi se suočavaju s diskriminacijom u Avganistanu, konzervativnoj muslimanskoj zemlji, a pošto su na meti napada islamskih ekstremista, mnogi napuštaju zemlju. Njih je 70-ih godina bilo više od 80.000, a danas ih je ostalo svega oko 1.000.

Nas je na Kosovu i u Metohiji bilo 1999. oko 350 000. Ako procentualno to poredimo sa Avganistanom, za 30 godina biće nas na Kosovu 4375. Ako tada budemo živi a nećemo, bićemo ponosni. A nećemo.

Turska je danas izdala naloge za hapšenje 68 pripadnika vojske osumnjičenih za povezanost sa organizacijom islamskog propovednika Fatulaha Gulena, kojeg Ankara optužuje za pokušaj državnog udara. Zbog navodnih veza sa gulenistima, u Turskoj je od tada uhapšeno više od 50 000 ljudi.

Ovako to kod nas izgleda. Srbija je izdala naloge za hapšenje ili likvidaciju osumnjičenih za povezanost sa organizacijom pravoslavnog propovednika Slaviše Ristića kojeg Beograd optužuje za pokušaj državnog udara. Svi osumnjičeni su pripadnici srpskih patriotskih snaga.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.