Ubistvo Olivera Ivanovića pred puna četiri meseca: O "magli" i "satelitskim snimcima"

Gotovo četiri meseca prošlo je od ubistva Olivera Ivanovića. Ubice i nalogodavci i  dalje nisu poznati, ali ni to u kom pravcu se kreće istraga. I dalje nema osumnjičenih, niti je pokrenut sudski proces. Iz Beograda i Prištine obostrane optužbe o nesaradnji u istrazi. U moru pitanja, postavljaju se dodatna, a u najnovijim izjavama ponovo je otvorena tema satelitskih snimaka sa lica mesta, za koje srpska strana tvrdi da postoje. "Nismo dobili snimke" – kazao je Predsednik Srbije. "Imam istu informaciju koju je i predsednik Aleksandar Vučić obelodanio, a to je da satelitski snimak navodno ne postoji, jer je tog dana bila magla" – poručila je danas Milena Ivanović, podržavši tako jučerašnju tvrdnju srpskog predsednika. 

Nove optužbe o nesaradnji na relaciji Beograd-Priština, neposredno nakon ubistva, ponovo su pokrenute krajem aprila. 

Kosovska policija i EULEX "neće da urade gotovo ništa" – tvrdio je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović. 

Dva dana kasnije, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, naveo je

"Nedostatak saradnje sa Srbijom o ubistvu Ivanovića ometa brže rasvetljavanje tog zločina".

"Želeli smo saradnju sa Srbijom i razmenu informacija, ali nije bilo nekog kretanja u tom pravcu. Mi ostajemo odlučni da se istraga na Kosovu dovede do kraja", kazao je Haradinaj, odgovarajući na pitanja poslanika u kosovskoj skupštini. 

Vučić više puta pominjao snimke sa lica mesta 

Predsednik Srbije je satelitske snimke pominjao i neposredno nakon ubistva Ivanovića, odnosno 18. februara. 

"Biću vrlo strpljiv i trpeljiv još nekoliko dana i nedelja da sačekamo rezultate istrage," rekao je Vučić, te dodao da će nakon tog perioda Beograd "da izađe i da kaže o svim pričama kojih smo se naslušali prethodnih dana i nedelja, i o čudnim stvarima, do toga da vas pitam kako nema satelitskih snimaka". 

Da će Beograd izaći sa informacijama najavljivano je više puta, a slično je najavljivala i zvanična Priština. Međutim, do danas informacije koje su najavljivali nisu saopštili ni beogradski, ni prištinski zvaničnici. 

"Od odgovarajućih organa sam informisan da se vodi intenzivna istraga i da nije isključen niti jedan pravac istrage," kazao je.  

Međutim, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u jučerašnjem intervjuu za Kurir poručio je: 

"Indikativno je da su nam, kada smo tražili satelitske snimke, rekli da je bio maglovit dan, prekriven oblacima. Nismo dobili snimke da to proverimo. Jer sve bismo tim snimcima utvrdili."

Na pitanje da li bi se satelitskim snimkom razrešilo ubistvo, kazao je: 

Vučić: Kamere navodno nisu radile, a radile su…

I dok Vučić tvrdi da snimaka kamera nema, upravo je snimak sa sigurnosnih kamera sa prostorija stranke Olivera Ivanovića izazvao polemiku između mitrovičkog tužioca i sudije šta se vidi na snimcima sa mesta ubistva, u slučaju dvojice policajaca, koji su okrivljeni za manipulisanje dokazima na licu mesta.  

"Na satelitskom snimku se sve vidi – gde se nalaze lica koja su spaljivala automobil, u kom smeru su pobegli… I smešno je da ne možete da preko snimaka vidite. A i da baš u tom trenutku navodno kamere nisu radile, a radile su. I hiljade nekih drugih stvari koje su bile čudne… Sve nam je bilo čudno od samog početka, naše službe imaju različitih indicija, tragaju za dokazima. I siguran sam da je to nešto što ne može doveka da bude neotkriveno. A i ljudima hoću da kažem da je sve, od samog uviđaja, i to po direktnom nalogu stranaca, bilo u rukama Albanaca. Od početka do kraja." 

Ne tvrdi da su "strani faktori" umešani u ubistvo, ali:

"Tvrdim da imaju više saznanja, nego što bi im odgovaralo da to kažu."

Beograd i Priština o "motivima", "izvršiocima", "organizatorima"…

"I histerija koju su pojedini Srbi pokrenuli, uz podršku nekih ambasada, da iza ubistva sigurno stoje Srbi, od početka nam je jasno govorila da su tu u pitanju veoma čudne stvari" – rekao je Predsednik Srbije u intervjuu za Kurir 7. maja. 

"Upravo su to bile insinuacije koje su plasirane iz Prištine da su neka lica – Srbi koji žive u Kosovskoj Mitrovici – ili izvršioci, ili organizatori. Onda se Haradinaj sa tim istim licima sastao više puta u periodu posle ubistva Olivera Ivanovića," kazao je Stefanović krajem aprila za Pravi ugao, ne precizirajući o kojim se to licima radi. 

Predsednik Kosova Hašim Tači, mesec dana nakon ubistva, u intervjuu N1, rekao je da nema indicija da je u pitanju etnički motivisan slučaj, kao i da prvi podaci ukazuju na "kriminalne, mafijaške motive".

"Beograd ne treba da se brine ili strahuje otkrivanju istine o ubistvu Ivanovića," naveo je Tači.

"Mislimo da je zločin na Severu rezultat mešanja van Kosova, nezakonitih mešanja," rekao je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, na konferenciji za medije nakon sastanka Saveta za bezbednost, a na dan ubistva Ivanovića.

Danas, a samo dan nakon tvrdnji Aleksandra Vučića – oglasila se Ivanovićeva supruga – Milena Ivanović. 

U tekstu lista Kurir, sa naslovom "Milena Ivanović: Vučić je u pravu, stranci kriju snimke ubistva mog Olivera!", podržala je tvrdnje Predsednika Srbije i uputila identične poruke. 

"Imam istu informaciju koju je i predsednik Aleksandar Vučić obelodanio, a to je da satelitski snimak navodno ne postoji jer je tog dana bila magla" – navela je. 

“Ne pije mi to vodu i ne sviđa mi se. Evo, kao laik se pitam – kako onda u Londonu, gde godišnje ima 300 maglovitih dana, sateliti rade besprekorno,” kazala je Milena Ivanović za "Kurir".

“Mogu samo da nagađam. Ali kad nešto nema logike, meni se ne sviđa u kom pravcu sve to ide. Para mi uši jednostavno i bojim se da neko negde pokušava da sakrije pravu istinu o ubistvu Olivera,” dodala je ona za "Kurir".

Upravo je Milena Ivanović, međutim, na dan ubistva svog supruga, kako su preneli Blic, Sputnjik i beogradski mediji – navela da se „zna ko je i šta uradio“. 

"Ovo se neće dobro završiti, zna se ko je i šta uradio," rekla je tada ona.

Istragu za to vreme vodi Specijalno tužilaštvo Kosova, koju je preuzelo od Osnovnog tužilaštva nakon dva meseca. 

Osim da su istragu preuzeli zbog složenosti slučaja, da su ispitani svi svedoci i da „nije vreme da se priča o istrazi“ – u javnosti nema drugih informacija iz ovog tužilaštva. 

Šta je do sada poznato u javnosti o ubistvu? 

Oliver Ivanović je, prema do sada dostupnim informacijama u javnosti, ubijen s leđa, sa šest hitaca, 16. januara, oko osam ujutru, ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. 

Veruje se da je ubica za beg sa lica mesta koristio automobil koji je potom zapaljen u drugom kraju Kosovske Mitrovice. 

Utvrđeno je i da vozilo pripada Srbinu iz Austrije, koji je preminuo, i da je vozilo prodavano nekoliko puta od tada. 

Zbog navodnog manipulisanja dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića privedena su dva pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti, a potom pušteni da se brane sa slobode. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.