Osmani i Kurti sa Makronom: Optužili Beograd za destabilizaciju – „zastrašuje Srbe, podstiče kriminalne grupe“

Osmani Kurti Makron
FOTO: Kosovsko predsedništvo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani i premijer, Aljbin Kurti, sastali su se danas u Parizu sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom. Razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, regionu, ali i novonastaloj situaciji na Severu Kosova.

Nakon završenog sastanka Osmani i Kurti su se oglasili zajedničkim saopštenjem, u kojem navode da su se zahvalili Makronu na posvećenosti Francuske i Nemačke s ciljem davanja nove dinamike procesu Briselskog dijaloga.

Sa druge strane, poručili su da su kosovske institucije posvećene ovom procesu, ali ukoliko se zasniva na „očuvanju suvereniteta, ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova“.

Kurti i Osmani su ujedno poručili Makronu da je Kosovo predložilo opšti okvir sporazuma, ali i ocenili da francusko-nemački predlog služi kao dobra osnova za dalje razgovore.

Osvrnuli su se i na nedavna dešavanja na Severu Kosova, te kazali francuskom predsedniku da kosovske institucije ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane.

Sa druge strane, i na sastanku sa francuskim predsednikom su optužili Srbiju za „destabilizujuće tendencije“.

Kažu da zvanični Beograd to čini putem „jačanja svojih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanja građana Srba i podsticanja kriminalnih grupa da narušavaju red i zakon na Severu“.

Osmani i Kurti su, sa druge strane, kazali da će Kosovo „nastaviti da bude koordinisano sa međunarodnim partnerima za rešavanje bezbednosnih izazova“.

Makronu su ujedno poručili da Priština „nastavlja da bude primer u regionu i šire u pogledu zaštite prava nevećinskih zajednica“, ali i da je pouzdan i kredibilan partner Francuske i drugih evroatlantskih saveznika.

Prištinski zvaničnici su sa francuskim predsednikom razgovarali i o konkretnim koracima koje preduzimaju za članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama.

Još jednom su zatražili nastavak podrške Francuske za članstvo u Savetu Evrope, u NATO-ovom programu – Partnerstvo za mir, kao i zahtevu Kosova za članstvo u EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Sa Makronom se nešto ranije sastao i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Kazao je da je imao dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama, da su pričali i o situaciji na Kosovu, ali i da postoje stvari o kojima ne može javno da govori.

Saopštio je da se najverovatnije neće sastati sa kosovskim premijerom, a povodom medijskih spekulacija o planu da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana, poručio je da „o’ ta posla nema ništa“, te da „nije idiot“.

On je, sa druge strane, optužio Prištinu za nesprovođenje dogovorenog u Briselu, pomenuvši kao glavnu obavezu formiranje ZSO.

Vučića i Kurtija sutra ujutru očekuju bilateralni susreti sa visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.