Mehaj: Nije tačno da je 10 srpskih pripadnika KBS-a podnelo ostavke, postoje samo tri zahteva za demobilizaciju

Bivši pripadnik KBS
FOTO: Kosovo Online

„Nije tačno da je 10 srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga podnelo ostavke. Postoje tri zahteva za demobilizaciju koje smo dugo prihvatali i za koje se poštuju sve redovne procedure“, upravo je saopštio kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj. 

U talasu ostavki koje protekla tri dana pljušte na Severu, danas je i desetoro srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga iz Zubinog Potoka podnelo ostavke, javio je portal Kosovo onlajn, objavivši i video snimak izjava navodnih pripadnika KBS-a sa mitrovačkog šetališta.

„Odlučili smo da se složimo sa našim narodom u ovim teškim trenucima, da se solidarišemo i napustimo svoja radna mesta“, rekao je jedan od njih danas na mitrovačkom šetalištu pred kamerama Kosovo onlajna.

U svojoj reakciji na Fejsbuku, kosovski ministar odbrane poručuje da je reč o dezinformaciji, te da u KBS-u postoje samo tri zahteva za demobilizaciju.

„Pozivajući se na vest koju objavljuje srpski medij, a citiraju neki lokalni mediji, obaveštavamo vas da je reč o dezinformacijama. Nije tačno da je 10 srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga podnelo ostavke. Postoje tri zahteva za demobilizaciju koje smo dugo prihvatali i za koje se poštuju sve redovne procedure“.

To što su navodni srpski pripadnici KBS-a pred medijima javno govorili o svojoj ostavci, Mehaj vidi kao „tendenciju zvaničnog Beograda da promoviše odlazak srpskih pripadnika iz kosovskih institucija, čak i kroz direktne pretnje“.

„Napori Srbije da zastraši srpske pripadnike KBS-a su neprihvatljivi, krše civilizacijske norme i evropske demokratske vrednosti. Ne očekujemo da Srbija smanji nivo pretnji, ali Kosovo kao država nikada neće podleći tim pritiscima“, naglasio je Mehaj.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.