Ustavni sud Kosova: Sporazum o ZSO nije u potpunosti u skladu sa Ustavom ali će ZSO biti formirana

Sporazum o Zajednici srpskih opština nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, upravo je saopšteno iz Ustavnog suda Kosova. Međutim, u odluci se navodi i da je Ustavni sud utvrdio „da će Asocijacija/Zajednica opština za srpskom većinom biti uspostavljena, kao što je predviđeno Prvim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo.“ Današnja odluka suda stupa odmah na snagu.

24.12.2015 – 09:15 – Kancelarija EU u Prištini: Poštovati odluku suda kako bi dekret i Statut ZSO-a što pre bili izrađeni 

A iz Kancelarija Evropske unije na Kosovu je saopšteno da očekuju da „sve strane poštuju odluku“ suda, tako da dekret Vlade Kosova i kasnije Statut ZSO-a „mogu da se razrade što je brže moguće“.

„Ustavni sud je zaključio da Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom treba da se osnuje kako je predviđeno Prvim sporazumom, u skladu sa Ustavom,“ saopšteno je iz ove Kancelarije.

Jahjaga vladi i opoziciji: Poštujte odluku, iskoristite ovaj trenutak i razgovarajte, vratite „zemlju“ u  „normalno stanje“

U prvim reakcijama, oglasila se kosovska predsednica Atifete Jahjaga, koja je, kako se navodi iz ovog predsedništva, „primila odluku“ Ustavnog suda u vezi sa saglasnošću sa principima Zajednice opština sa srpskom većinom sa Ustavom Kosova. Ona je istovremeno uputila poziv svim institucijama i „političkom spektru“ Kosova da poštuju odluku Ustavnog suda, a vladajuću koaliciju i opoziciju je pozvala da „iskoriste ovaj trenutak“ kako bi ponovo započeli politički dijalog na Kosovu i kako bi „zemlju vratili u normalno stanje.“

Jahjaga je prethodno ovom sudu, 30. oktobra, uputila zahtev da se razmotri saglasnost principa Zajednice opština sa srpskom većinom sa Ustavom Republike Kosova.

Vlada Kosova: Striktno ćemo sprovoditi odluku suda

Vlada Kosova je pozdravila odluku Ustavnog suda u vezi sporazumom o ZSO-u, pozvavši istovremeno, „ceo politički spektar“, uključujući i opozicione stranke, da poštuju odluku suda.

„Vlada Republike Kosovo se obavezuje da će striktno da sprovodi odluke Ustavnog suda u vezi sa fazom izrade Statuta i dekreta Asocijacije,“ dodaje se u saopštenju i ističe da je „od vitalnog značaja za zemlju da ispuni zakonske uslove i da se svi politički akteri vrate institucionalnom životu i političkoj debati.“

Kako se navodi u presudi, sud je odlučio „da utvrdi da principi, elaborisani u ‘Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi’, nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava, član 3. (jednakost pred zakonom) stav 1, Poglavljem II (prava i osnovne slobode) i Poglavljem III (prava zajednica i njihovih pripadnika) Ustava Republike Kosovo“.

Odluku Ustavnog suda Kosova o sporazumu o ZSO, uz detaljno obrazloženje suda, možete pogledati OVDE.

Takođe, Ustavni sud Kosova je odlučio da bi „zakonski akt“ Vlade Kosova (dekret) i „Statut koji sprovodi principe“ ZSO-a bili u „skladu sa duhom Ustava Kosova – oni „treba da ispunjavaju ustavne standarde i posebno da budu u skladu sa članovima 3, 7, 12, Poglavlje II (prava i osnovne slobode) članovima 21, i 44, Poglavlje III (prava zajednica i njihovih pripadnika), članovima 57, 59, 60, 61, i 62, takođe i članovima 79, 81, 93, 101, 113, 123, 124 i 137 Ustava Republike Kosovo.“

Ustavni sud Kosova je 10. novembra doneo odluku da se sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji je potpisan 25. avgusta, privremeno suspenduje.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poslala je krajem oktobra sadržaj sporazuma o ZSO Ustavnom sudu, kako bi sud doneo odluku o ustavnosti sporazuma, a nakon snažnog protesta kosovske opozicije predvođene pokretom „Samoopredeljenje“, blokade rada kosovskog parlamenta i upotrebe nasilja – uz korišćenje suzavca nekoliko puta u samoj skupštinskoj sali, kao i na ulicama.


Pročitajte još:

Tahiri: Dekret o ZSO-u izrađen pre slanja sporazuma Ustavnom sudu

Kosovski ustavni sud suspendovao sporazum o Zajednici srpskih opština​​

Jahjaga uputila sporazum o ZSO-u Ustavnom sudu
Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.