Suzavac po peti put u kosovskoj skupštini, flaše na poslanike, policija u parlamentu

Subota, 24. oktobar, 14:30 – "Pada" ZSO, ili pada i Vlada

Protesti opozicije se nastavljaju sve dok kosovski premijer, Isa Mustafa, ne povuče potpis sa sporazuma o Zajednici srpskih opština. Ili će pasti Zajednica srpskih opština, ili će pasti i Vlada – poručili su danas lideri Samoopredeljenja na vanrednoj konferenciji za medije.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je poručio da je kosovska vlada formirana kako bi "sprovodila zahteve i interese Srbije u Republici Kosovo", te da ona nije "ni transparentna" u svom radu, "niti demokratska", dok "uništava Republiku preko noći."

"Naši protesti će se nastaviti," rekao je Imeri, dodajući da će oni trajati "sve dok Mustafa ne povuče potpis sa sporazuma o Zajednici srpskih opština," i da "Skupština Republike ne treba da bude mehanizam za krijumčarenje Zajednice" i "mehanizam za pranje prljave posteljine Vlade."

On je sinoćno održavanje sednice u "improvizovanoj sali" nazvao nedemokratskim činom, istakavši:

"Održavanje sednice u restoranima i izbegavanje jedne trećine članova skupštine je kršenje demokratije."

A nekadašnji predsednik Samoopredeljenja i sadašnji poslanik ove političke stranke Aljbin Kurti je poručio da će pasti kosovska Vlada, ukoliko "ne padne Zajednica".

"Kosovo ne može da gradi Republiku i Zajednicu. Tako da, ili će Zajednica pasti, ili će pasti i Vlada. Nema druge solucije," rekao je on.

12:10 – Jahjaga žali zbog sinoćnih događaja; vanredna konferencija Samoopredeljenja

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, oglasila se saopštenjem u kojem je "izrazila duboku zabrinutost povodom sinoćnih događaja u Skupštini Kosova i van nje".

Kako prenosi Koha.net, Jahjaga poziva kosovsku opoziciju da se "odrekne nasilja", apeluje da se "politički spektrum Kosova vrati u normalu", kao i da se "nastavi sa radom", jer je, kako ona navodi, "pred kosovskim institucijama još mnogo izazova".

U međuvremenu, pokret Samoopredeljenje je za 14 časova zakazao vanrednu konferencija za medije, prenosi portal Lajmi.net.

09:15 – Sednica Vlade Kosova u 10 časova

Za 10 časova najavljena je sednica Vlade Kosova na čelu sa Premijerom Isom Mustafom, prenosi Kosovapress. Kako ovaj portal navodi, iz Kancelarije Premijera je saopšten dnevni red, ali nisu razlozi sazivanja sednice.

08:30 – U Prištini mirno; deset demonstranata uhapšeno, jedan policajac povređen

Nakon sinoćnih nereda, u Prištini je trenutno mirno. Prema izveštaju Kosovske policije, uhapšeno je deset demonstranata, dok je jedan policajac povređen. Iz KP-a navode da su uspeli situaciju da "stave pod kontrolu i da je sada ona mirna i stabilna."

Iz KP-a navode da su policijske jedinice noćas bile "primorane da intervenišu kako bi rasterale demonstrante na nekim od lokacija", jer su "nasilni demonstranti sve vreme raznim predmetima gađali zgradu Skupštine, uključujući pirotehniku, vatromete, boce dima u boji, vatru, šipke, veliko kamenje, molotovljeve koktele" .

U izveštaju se navodi i da su demonstranti na nekim delovima ulica Prištine postavljali "prepreke i kontejnere" kako bi "sprečili slobodan protok drumskog saobraćaja".

"Policijske jedinice su u svojim akcijama uhapsile deset nasilnih demonstranata", navodi se dalje u izveštaju KP-a i dodaje da je "kao rezultat nasilja demonstranata" povređen i jedan policajac.

Većina kosovskih medija se jutros bavi sinoćnim događajima, izveštavajući uglavnom o sledu događaja, kao i uzrocima koji su doveli do njih. Prištinski dnevnik Koha navodi da je "politička kriza gurnula zemlju u haos", a list Zeri se u tekstu pod naslovom "Sramota" bavi retrospektivom sinoćnih dešavanja u Prištini.

Noćašnja sednica kosovskog parlamenta završena je u ranim jutarnjim časovima. Kosovski mediji, međutim, ne navode tačno vreme završetka sednice. Zamenik LDK-a Muhamed Mustafa je nakon izlaska iz skupštinske zgrade rekao da je sednica koja je noćas održana redovna, "a ne improvizovana". On je dodao da su "neki važni zakoni za građane Kosova prošli skupštinsku proceduru".

 03:00 – Kosovski opozicioni lideri tvrde da je vlada pala

Kosovski opozicioni lideri tvrde da je vlada pala, jer se, kako tvrde, sednica održava ilegalno, van skupštinske sale i sa samo dve vodeće vladajuće partije PDK-LDK. Lider AAK, Ramuš Haradinaj tvrdi da sednica koja je započela "u kancelariji" pokazuje da je "parlament gotov", a lider pokreta "NISMA", Fatmir Ljimaj, takođe kaže da je "vlada pala". I Visar Imeri iz Samoopredeljenja je prethodno rekao da je sednica ilegalna.

"Radi se o improvizaciji. Ovo kako smo učinili pokazuje da se parlament završio. Novo je doba, ali je parlament gotov. Izgleda da želja da se nekako preživi u ovoj nomenklaturi pokazuje koliko daleko se može otići sa ovim procesom," rekao je Haradinaj, javio je Lajmi.net.

"Videćemo od sutra kako će se ponašati. Za nas je vlada pala. Sastanak drže samo dve partijske strukture," relao je Ljimaj, a preneo isti portal.

02:30 Lajmi.net: Sednica može da se drži van parlamenta

Sednica kosovskog parlamenta se po zakonu može održati i van skupštine, javio je Lajmi,net, pozivajući se na dokument pravilnika o radu skupštine Kosova , članove 3 i 4. Opozicija je prethodno izjavila da sednica koja još uvek traje van skupštinske sale je ilegalna i zato što ona nije na njoj prisutna.

01:45 – Sednica u toku na 5. spratu skupštine, Samoopredeljenje: Sednica ilegalna, uhapšeno više od 10 osoba, demonstranti saterani u delove grada izvan centra; bacani i Molotovljevi kokteli

Sednica kosovskog parlamenta se u ovim trenucima drži na petom spratu skupštine, javljaju mediji u Prištini. Sa druge strane, Visar Imeri iz Samoopredeljenja na konferenciji za štampu ovog pokreta rekao je da je sednica "ilegalna" jer se na njoj nalaze samo poslanici vladajućih PDK i LDK. Samoopredeljenje je saopštilo i da je više od 10 osoba do sada uhapšeno, da "nebrojeni" policajci, koji su saterali demonstrante iz centra grada, traže ih sada, kako bi "odbranili Zajednicu". Dešavanja iz Prištine uživo pratite na YouTube kanalu Kallxo.com

"Trenutno se održava sastanak ileganih stranačkih struktura LDK-PDK, koje su okupirali hol javnih institucija kako bi održale sastanak ilegalnih struktura u Parlamentu. To nije sednica ni u kom slučaju, jer je opozicija iz nje isključena," saopštio je ovaj pokret u svojoj najnovijoj objavi na Fejsbuku.

Jake snage kosovske policije su i dalje raspoređene oko kosovskog parlamenta, ali i u delovima grada, a tokom sinoćnjeg i noćašnjeg protesta ispred parlamenta, demonstranti su gađali policiju kamenicama, kao i zapaljivim predmetima, uključujući i Molotovljeve koktele. Do sukoba između demonstranata i policije došlo je i nešto posle ponoći. 

"Policija je do sada uhapsila više od 10 osoba. Demonstranti su saterani u ulice i naselja van centra grada. Nebrojeni policajci ih svuda traži kako bi se oslobodili aktivista i odbranili Zajednicu," saopštilo je Samoopredeljenje.

Koha javlja i da su dva demonstranta nakon sukoba sa policijom tokom noćašnjih protesta prebačena hitno u bolnicu, dok je sedmoro uhapšeno.

00:24"Mustafino, Tačijevo i Veseljijevo insistiranje da ostanu lojalni Srbiji još više nailazi na otpor opozicije da brani Republiku"

"Kriminalac Kadri Veselji pokazao je svoje pravo lice. Oko 100 policajaca je ušlo u Skupštinu. Opozicija je bacila suzavac. Mustafino, Tačijevo i Veseljijevo insistiranje da ostanu lojalni Srbiji još više nailazi na otpor opozicije da brani Republiku. Policija je intervenisala. Demonstranti nastavljaju sa svojim protestima," upravo je saopštilo Samoopredeljenje na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, uz snimak bacanja noćašnje doze suzavca u skupštini Kosova.

Novinarka Una Hajdari koja redovno ažurira tvitove u vezi sa sada već jučerašnjim i noćašnjim dešavanjima, javila je da je do sada ukupno u kosovskoj skupštini pet puta bačen suzavac, a treći put danas, odnosno juče, te da je opozicija na pripadnike vladajućih partija bacala flaše.

23:55 – Novi suzavac u skupštini, odložena sednica, jake policijske snage u i pred kosovskim parlamentom

Opozicioni aktivisti bacili su pred istek dugog dana, za kosovski parlament novu dozu suzavca – u sali, u kojoj su vladajuće partije, uz policijsko obezbeđenje i noćas pokušale da održe sednicu, više puta odlaganu tokom dana. Tako se, uprkos naporima predsedništva i vladajućih partija, kao i obećanja kosovskog premijera Hašima Tačija da će sednica biti održana, i prisustva velikog broja pripadnika Kosovske policije usred parlamenta, to danas definitivno nije dogodilo. Sednica je odložena, upravo su javili mediji u Prištini. Ispred kosovskog parlamenta nalaze se jake policijske snage.

PRATITE UŽIVO na Kallxo YouTube kanalu: 

23:45 – Parlament prepun policije, tuča između opozicionih poslanika i policije?

Pripadnici Kosovske policije nalaze se u parlamentu, pre nego da poslanici zauzmu svoja mesta, a u pokušaju da omoguće održavanje sednice, javljaju mediji u Prištini. Očekuje se početak sednice. Obezbeđenje se u kordonu nalazi ispred govornice.

Novinarka Una Hajdari, uz fotografiju, na svom tviter nalogu javlja da je parlament pun policije, ali i da je došlo do tuče između opozicionih poslanika i policije.

Samoopredeljenje javlja da je oko 200 policajaca u parlamentu.

22:57 – KFOR spreman da interveniše ukoliko protesti eskaliraju a Kosovska policija ne uspe sa svojom intervencijom

KTV je javila večeras da bi KFOR mogao intervenisati kako bi se "održala bezbednost države" i to kao treća instanca u redu za održavanje bezbednosti, nakon parlamenta kao prve i Kosovske policije kao druge. Ova televizija u svom izveštaju večeras je citirala skoru izjavu komandanta KFOR-a, da su oni, prema rezoluciji 1244, odgovorni za bezbednost na Kosovu, i ukoliko se ukaže potreba za tim, oni su voljni da intervenišu. Ovu izjavu preneo je večeras i Lajmi.net, takođe pozivajući se na KTV.

"Intervencija KFOR-a se može desiti u slučaju da protesti eskaliraju na ulicama, a policija ne uspe sa svojom intervencijom, i ukoliko dođe pod upitom da li je u stanju da održi bezbednosnu situaciju pod kontrolom," rekao je komandant KFOR-a, podsećajući da su oni treća instanca za delovanje kada je u pitanju osiguranje javne bezbednosti.

22:30 Sednica u 23? Protesti ispred skupštine traju

U još jednom iščekivanju početka sednice kosovskog parlamenta, koju opozicija na čelu sa Samoopredeljenjem već treći put bokira bacanjem suzavca u skupštni, a nakon i više odlaganja u toku današnjeg dana, u Prištini su u toku protesti ispred skupštine. Protestuju pristalice Samoopredeljenja i drugih opozicionih partija. Kosovski mediji javljaju i da vatra koja se pali ispred skupštine služi da se demonstranti ugreju na niskim temperaturama. Srpski mediji javljaju da su oko zgrade parlamenta raspoređene jedinice KFOR-a, ali u kosovskim medijima za sada nema ove potvrde. Predsedništvo skoro sve vreme zaseda u pokušaju da se sednica održi. Najnovija najava je da će se sednica održati u 23 časa. Kosovski mediji su upravo javili i da se potpredsednica kosovske skupštine, aktivistkinja Samoopredeljenja, Aida Derguti, pridružila predsedništvu u skupštini Kosova.

Dnevni red sednice čije održavanje sprečava kosovska opozicija:

1. Vreme za izjave van dnevnog reda
2. Vreme za skupštinska pitanja
3. Usvajanje zapisnika sa prethodne sednice
4. Drugo razmatranje N/zakona o mentalnom zdravlju
5. Drugo razmatranje N/zakona o zaštiti dojenja
6. Imenovanje člana Rukovodećeg odbora Sudskog instituta Kosova,
7. Imenovanje člana Saveta za besplatnu pravnu pomoć,
8. Imenovanje člana Komisije za imovinske zahteve,
9. Formiranje Ad hoc komisije za izbor jednog člana Borda RTK-a, iz redova srpske zajednice,
10. Predlog parlamentranih grupa za zamenu članova u parlamentarnim komisijama.

Opozicija je "još jednom" pozvala da se ne nastavi sednica kosovske skupštine bez povlačenja sporazuma sa Srbijom i demarkacije sa Crnom Gorom. "Mi ćemo braniti Republiku i nećemo prihvatiti nikakav kompromis o tome", navodi se u večerašnjem saopštenju Samoopredeljenja. 

"Kadri Veselji nije održao reč o jednom satu pauze, on je pauzu produžio do 20 časova. Održavanje sednice noću, pod policijskom opsadom i pod velikim merama obezbeđenja unutar Skupštine, uz promenu sale i uz opasnost da se ne dozvoli medijima da prate sednicu, dovešće do daljeg pogoršanja situacije. Kadri Veselji nije tek tako odlučio da se sednica održi noću. On želi da pokuša da sednicu održi noću pošto je noć uvek bila vreme za njegove protivdržavne aktivnosti," navodi se u večerašnjem saopštenju Samoopredeljenja. 

21:00 – Protesti u Prištini

U iščekivanju sednice u 22 časa, aktivisti Samoopredeljenja nalaze se ispred kosovske skupštine i protestuju, u nameri da spreče njeno održavanje. 

20:30 – Sednica nije počela ni u 20 časova

Uprkos najavama da će već odlagana sednica kosovske vlade početi u 20 časova, to se još uvek nije desilo, javljaju kosovski mediji u Prištini. Članovi kosovske skupštine ulaze u salu, ali su glasine da će sednica ponovo biti odložena za 22 sata. Opozicija, na čelu sa Samoopredeljenjem, najavljuje da ni ovog puta neće dozvoliti održavanje sednice. Vatromet u boji je više puta ispaljivan u dvorište skupštine, ali i suzavac.

18:20 – Sednica zakazana za 20:00

Kosovski mediji javili su da će se sednica kosovskog parlamenta nastaviti u 20 sati večeras, ali i da poslanici napuštaju zgradu. Kosovska opozicija najavljuje da se sednica neće održati.

17:30 – Samoopredeljenje i AAK u holu kosovske skupštine, sednica predsedništva u toku

U holu zgrade kosovske skupštine nalaze se članovi Samoopredeljenja i AAK. Koha javlja da Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj u holu čekaju nastavak, odnosno početak sednice koja kasni već sat vremena. Za to vreme sastanak predsedništva je u toku kojem ne prisustvuju članovi kosovske opozicije.

Podsećamo, opozicija naglašava da se sednica neće održati, dok vladajuće partije tvrde da hoće

17:15 – "Opozicioni militanti" ispalili vatromet u boji, policija formirala kordon pred skupštinom

Ispred kosovske skupštine nalaze se okupljene pristalice Samoopredeljenja, javljaju kosovski mediji. Ispaljuje se vatromet u boji. Policija je formirala kordon.

Lajmi.net javlja da su "opozicioni mlitanti" koji su se ispred kosovske skupštine okupili pre početka sednice, bacili vatromet u boji – u dvorište parlamenta, zbog čega je policija odmah došla. 

17:00 – Konjufca: Sprečićemo nastavak sednice "svim neophodnim sredstvima" 

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje Glauk Konjufca je, nakon što je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, zatražio pauzu od pola sata zbog bačenog suzavca u sali Skupštine, poručio da se sednica neće nastaviti ni nakon pauze. On je istakao da će opozicija koristiti sva sredstva da se sednica ne nastavi.

"Mi ćemo koristiti sva neophodna sredstva da bismo sprečilo da se održi sednica nakon pauze. Videćete za sat vremena", rekao je Konjufca, prenosi Lajmi.net.

On je dodao i da Veselji i kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, doprinose "porastu i produbljivanju tenzija".

16:45 – Ponovo suzavac u sali kosovske skupštine; nakon pauze nastavak sednice

Nakon što su kosovski poslanici posle suzavca u zgradi Skupštine, ipak ušli u salu kako bi se počelo sa sednicom, te se poslanici kosovske opozicije okupili pred klupom predsednika Skupštine, Kadrija Veseljija, suzavac je u sali ponovo bačen.

"Suzavac u sali Skupštine se ponovio i sprečio je početka sednice," navodi Koha i dodaje da su poslanici počeli da napuštaju salu.

Lajmi.net javlja da je ovog puta suzavac bacila Donika Kadaj-Bujupi, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Veselji je, kako prenosi Lami.net, zatražio pauzu od sat vremena.

15:50 – Suzavac u zgradi kosovske skupštine; aktivisti opozicije: "Hašim izdajnik, lopove u zatvor" 

Iako je pokret Samoopredeljenje juče najavio da danas neće baciti suzavac kao prethodna dva puta kada su blokirali sednicu Skupštine Kosova – suzavac je danas ipak bačen i to u gotovo celoj zgradi Skupštine, prenose kosovski mediji. Da su suzavac bacili poslanici kosovske opozicije, potvrđeno je i u saopštenju Samoopredeljenja. Ipak, još uvek je neizvesno da li će sednica Skupštine zakazana za 16 časova i početi, dok se aktivisti kosovske opozicije u sve većem broju okupljaju pred zgradom Skupštine.

Kako prenosi portal Gazeta Express, pre početka sednice "opozicija je napala suzavcem" delove zgrade Skupštine, da bi nekoliko minuta kasnije Samoopredeljenje na svojoj Fejsbuk stranici izdalo saopštenje u kojem potvrđuju da su bacili suzavac, uključujući i sprat zgrade Skupštine na kojem se nalazi predsedništvo. Oni su saopštili i da se blokiranje sednice nastavlja, te da će se "protest unutar Skupštine" nastaviti sve do povlačenja sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkacije sa Crnom Gorom.

"Opozicioni poslanici su upravo bacili suzavac u blizini kancelarije predsednika Skupštine, Kadrija Veselja. On je kasnije blokirao skupštinu policijskim snagama, kao što je Mustafa blokirao članove društva koji su hapšeni, kojima je suđeno i kidnapovao je članove javnosti. Opozicija se neće povući kada je u pitanju suverenitet, interes građana, sloboda i ravnopravnost. Naš protest unutar Skupštine se nastavlja sve do povlačenja sporazuma sa Srbijom i demarkacije sa Crnom Gorom," stoji u ovom saopštenju.

U međuvremenu, kako prenosi Koha, ministri u kosovskoj vladi su se okupili u hodniku Skupštine i "čekaju da započne sednica", dok aktivisti opozicije ispred Skupštine dovikuju "Hašim izdajnik, lopovi u zatvor". Ovaj portal navodi i da broj "aktivista" sve više raste, te da još uvek nije jasno da li će sednica Skupštine početi u 16 časova, kako je i najavljeno. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.