Vladika Teodosije i Đurić u Banjskoj potpisali sporazum o projektu "Rajska banja"

Vladika raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, potpisali su danas u Banjskoj kod Zvečana sporazum o projektu "Rajska banja" – o obnovi termi i manastira u ovom mestu. Oni su danas, takođe, svečano obeležili početak radova na ovom projektu, otkrivši Spomenik vodi. Njihova ključna poruka je da je ovaj projekat važan za razvoj turizma na Severu KiM-a, same Banjske i manastira u ovom mestu, ali i da je budući centar okupljanja Srba. Budući kompleks "Rajska banja" sastojaće se između ostalog od – konaka za smeštaj gostiju, etno restorana i kuće za smeštaj posetilaca, a biće izgrađen u srpskom nacionalnom stilu. Završetak radova se očekuje krajem letnje sezone iduće godine, a na projektu će raditi stručnjaci koji, kako je objasnio Direktor Kancelarije za KiM, rade na projektu "Beograd na vodi".

"U projektu 'Rajska banja', na prvom mestu imamo meštane ovog sela i manastir Banjska. Trudimo se na delu na kom se trudio i sveti kralj Milutin i svi naši preci da bi unapredili i ovo mesto, a sve na korist meštana i ovog sela i šireg područja – da se ovo mesto u svakom pogledu razvija i da dolaze ljudi u što većem broju, kako bi se ovde intenzivirao život, a da se uporedo i manastir Banjska obnavlja i fizički i duhovno," rekao je vladika Teodosije i dodao:

"Daće Bog da ovo započeto delo ostvarimo i da budemo svi srećni i radosni i deca koja su ovde, danas prisutna – da imaju svoju budućnost."

Vladika je, takođe, objasnio i da obnova manastira podrazumeva da "mi ne želimo da napustimo ove prostore", već da će manastir Banjska i sve što se bude radilo u njegovoj okolini biti "putokaz našem narodu, a na prvom mestu onima koji ovde žive da imaju budućnost, opstanak i da na njih misli kako država, tako i crkva", kao i za raseljene i "one koji bi želeli da žive na ovom prostoru."

"Zaista, Milutinova Banjska je za nas veoma značajna i mi želimo da joj povratimo sjaj onoliko koliko je to moguće u naše vreme, a mislim da smo na dobrom putu," zaključio je on.

Đurić: Banjska budući centar srpskog okupljanja

Direktor Kancelarije za KiM je, poručivši da je danas "početak rođenja nove banje na Severu Kosova", istakao da je cilj projekta "Rajska banja" – "uspešan duhovni centar koji će da privlači i okuplja".

On je dodao da ovaj projekat "objedinjuje Vladu Republike Srbije i Eparhiju raško-prizrensku" i da podseća na to da su "crkva i država stubovi našeg opstanka na KiM-u".

"Već na leto 2016. trebalo bi da možemo da se radujemo prvim posetiocima koji će doći u ovaj lečilišni kompleks i koji će doći na nove bazene sa termalnom vodom i u centar za posetioce koji do kraja letnje sezone 2016-te treba da bude završen. Mislim da je ovo jedno zdravo klice razvoja turizma na ovom delu KiM-a, da ova banja, koja je nekada privlačila turiste iz čitave bivše Jugoslavije, zajedno sa manastirom Banjska može da bude novi centar srpskog okupljanja na KiM-u," rekao je Marko Đurić.

On je istakao i da će ovaj "centar duhovnosti" biti obnovljen zahvaljujući zajedničkim naporima Vlade Srbije i Eparhije raško-prizrenske.

"Na izgradnji banjskog kompleksa radiće naši najbolji stručnjaci koji, između ostalog, rade i na projektu 'Beograd na vodi', a izvođače ćemo veoma pažljivo nadzirati i terati ih da rade u roku. Ovaj kompleks, posetilački centar, biće izgrađen u srpskom nacionalnom stilu – dakle, konak za smeštaj, etno restoran, kuća za smeštaj posetilaca," objasnio je, takođe, Direktor Kancelarije za KiM. 

On je dodao da će kompleks biti izgrađen u srpskom nacionalnom stilu, jer je "za nas važno da na ovom delu teritorije negujemo naše vrednosti u arhitekturi i svest o nacionalnom identitetu."

Todosijević: Projektom će biti upošljen veliki broj lokalnog stanovništva 

A Predsednik privremenog organa opštine Zvečan je u izjavi za KoSSev poručio: 

"Projekat Rajska banja više nije san, već postaje stvarnost. Realizacijom ovog projekta, biće, pre svega, upošljen veliki broj lokalnog stanovništva i obnoviće se banjski turizam."

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i iguman manastira Banjska otac Danilo, zamenik direktora Kancelarije za KiM – Dušan Kozarev, predstavnici Srba u kosovskoj vladi – ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ministar za administraciju lokalne samouprave Ljubomir Marić, predsednik Srpske liste Slavko Simić, kao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, gradonačelnik kosovske opštine Severna Mitrovica Goran Rakić, gradonačelnik kosovske opštine Zvečan Vučina Janković i gradonačelnik kosovske opštine Zubin Potok i predsednik privremenog organa ove opštine – Stevan Vulović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.