Jahjaga uputila sporazum o ZSO-u Ustavnom sudu

Kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, danas je zvanično uputila sporazum o Zajednici srpskih opština Ustavnom sudu Kosova na tumačenje, saopšteno je iz njenog kabineta. Jahjaga se, međutim, nije oglasila povodom najave kosovskih medija da će ona suspendovati sporazum dok Ustavni sud ne oceni njegovu ustavnost. 

"Predsednica Republike Kosova gospođa Atifete Jahjaga uputila je danas Ustavnom sudu zahtev za tumačenje saglasnosti principa Zajednice sa Ustavom Republike Kosova," stoji u kratkom saopštenju iz Jahjaginog kabineta.

Pročitajte još:

Mustafa: Asocijacija će biti rasformirana ako nije u skladu sa zakonima Kosova, članovi Asocijacije mogu biti uhapšeni

"Priština zabranjuje srpske tablice i lične karte"​

"Očekuje se suspenzija sporazuma o ZSO"

Sporazum o ZSO da se pošalje Venecijanskoj komisiji na ocenu, čiji je član i Kosovo bez fusnote

Suzavac po peti put u kosovskoj skupštini, flaše na poslanike, policija u parlamentu​

Kosovska predsednica je ovakvu odluku donela nakon što je kosovska opozicija blokirala više sednica Skupštine, bacajući suzavac u salu Skupštine i zahtevajući da se Sporazum o ZSO poništi. Ona je tek prekjuče i zvanično najavila slanje sporazuma Ustavnom sudu, iako su to kosovski mediji najavili još prošle nedelje.  

"Na odvojenim sastancima koje sam imala sa Premijerom i zamenikom premijera zemlje, liderima opozicije, predložila sam da je u okviru moje ustavne nadležnosti da se obratim Ustavnom sudu kako bi ispitao kompatibilnost Asocijacije sa Ustavom Republike Kosovo. Ovaj moj predlog je pozdravljen, a ja ću se obratiti Ustavnom sudu," rekla je prekjuče Jahjaga. 

Jahjaga se, međutim, nije oglasila do sada po pitanju suspenzije sporazuma, koju je prekjuče najavio portal "Gazeta Express", navodeći da će Jahjaga preduzeti privremenu meru  – suspenziju sporazuma do odgovora kosovskog ustavnog suda o njegovoj ustavnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.