Lajčak: Usaglasili se o koracima u dijalogu; Vučić: EU ima partnera u Srbiji, a Srbi sa Kosova oslonac

Usaglasili se o koracima u dijalogu Aleksandar Vučić I Miroslav Lajčak sastali su se danas u Beogradu gde su razgovarali o procesu dijaloga Beograda i Prištine
FOTO: Aleksandar Vučić/Fejsbuk

Usaglasili se o koracima u dijalogu; Vučić: EU ima partnera u Srbiji, a Srbi sa Kosova oslonac…

Evropska unija je u Srbiji imala i imaće ozbiljnog i odgovornog partnera, oglasio se predsednik Srbije nakon današnjeg sastanka sa Miroslavom Lajčakom. Izaslanik EU, sa druge strane, poručuje da se danas sa Vučićem usaglasio o narednim koracima u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Miroslav Lajčak ponovo posećuje region, a kako bi „postavio fokus na proces normalizacije odnosa“.

Ovaj zvaničnik EU kojem je mandat uskoro trebalo da istekne, potvrdio je da je dobio zahtev od svojih preptostavljenih da ostane na funkciji do januara sledeće godine.

Juče je bio u Prištini gde se sastao sa šefom pregovaračkog tima Kosova, Besnikom Bisljimijem.

On mu je poručio da je Kosovo konstruktivna strana i da je posvećeno „punoj normalizaciji odnosa i uzajamnom priznanju“. Sa druge strane, optužio je zvanični Beograd da krši dogovorene sporazume.

Usaglašeni naredni koraci

Sa istom namerom – odnosno da se ubrza proces dijaloga i krene sa implementacijom sporazuma, Lajčak je danas otišao u Beograd.

Tamo se u kasnim popodnevnim satima sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je, po običaju, u kratkoj objavi na društvenoj mreži „X“, nakon sastanka poručio da su se usaglasili oko narednih koraka u dijalogu, bez preciziranja da li će, kada i šta konkretno biti preduzeto.

„U Beogradu sam imao otvorenu diskusiju sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem o trenutnom stanju u dijalogu. Dogovorili smo se oko narednih koraka za naredni period“, poručio je Lajčak.

Hitno formirati ZSO

O sastanku se oglasio i srpski predsednik, navodeći da je sa Lajčakom vodio otvoren i korektan razgovor.

Razgovor se ticao situacije na Kosovu i „gotovo nemogućih uslova za život srpskog stanovništva, izazvanih konstantnim pritiscima i samovoljom vlasti u Prištini“.

„Ponovio sam da povratak konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizacija odnosa leži, prvenstveno, u implementaciji Briselskog sporazuma, odnosno hitnom formiranju Zajednice srpskih opština“, poručio je Vučić u objavi na Fejsbuku.

Sa druge strane, kaže da je Evropska unija u Srbiji imala i imaće ozbiljnog i odgovornog partnera.

„A za naš narod na KiM ostajemo beskompromisan oslonac i zaštita njihovih ognjišta i budućnosti“, dodao je.

I dok je Vučić na današnjem sastanku zatražio hitno formiranje ZSO, premijer Srbije, Miloš Vučević, pre samo dva dana je takođe nakon susreta sa Lajčakom, kazao da je stekao utisak da kosovskom premijeru „ne pada na pamet“da to učini.

Petković: „Beograd čvrsto opredeljen za nastavak dijaloga“

Osim sa Vučićem, Lajčak se danas sastao i sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem, kao i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Petković je nakon sastanka saopštio da je sa izaslanikom Eu za dijalog razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Ukazao je na težak položaj srskog naroda, zbog kako je kazao „brojnih eskalatornih poteza koje svakodnevno povlači Aljbin Kurti“.

Podcrtava da je Beograd čvrsto opredeljen za nastavak dijaloga, te i on kaže da je formiranje ZSO jedini put ka napretku.

„Preneo sam mu čvrstu opredeljenost Beograda nastavku dijaloga u kom je jedino moguće tražiti kompromisna i održiva rešenja na prostoru KiM, nasuprot jednostranim i nasilnim potezima kojima pribegava Priština. Formiranje ZSO onako kako je dogovoreno u Briselu, ostaje jedini put napred kojim je moguće postići normalizaciju odnosa. A na Kurtijeve trikove i pokušaje manipulacije, nećemo nasesti“, kazao je.


Pročitajte još:

Bisljimi: Priština je konstruktivna, Srbija krši sporazum

Lajčak iz Prištine: Ubrzati implementaciju sporazuma, sutra diskusija o izveštaju Borelja o merama

Lajčak sa komandantom KFOR: Odluke o mostu u Mitrovici donositi u Briselu

Lajčak sa Bisljimijem u Prištini, sutra u Beogradu sa Vučićem


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.