Novinar sa Kosova ponovo pokazuje albanskog orla, ali sada sa tribina

Novinar sa Kosova pokazuje albanskog orla Arlind Sadiku Novinar sa Kosova
FOTO: Aljind Sadiku/Fejsbuk

Novinar sa Kosova koji je takom izveštavanja sa utakmice Srbija-Engleska u Nemačkoj kazao „Kosovo je srce Albanije“ i rukama pokazao albanskog orla prema srpskim navijačima, ostao je bez novinarske akreditacije, izveštavaju mediji pozivajući se na svoja saznanja. Posredna potvrda stiže i od samog novinara. Današnji meč Albanije pratio je sa tribina i odatle poručio „opet ponosno slavim sa orlom i niko neće moći da me zaustavi do smrti!“.

Da je UEFA odlučila da „isključi“ novinara Arljinda Sadikua (Arlind Sadiku) sa Evropskog prvenstva, danas je izvestilo više medija, kako u Beogradu, tako i Prištini.

Navode da je razlog za ovakvu odluku upravo to što je u uživo uključenju tokom prošlonedeljnog meča Srbija-Engleska na Evropskom prvenstvu rukama pokazao albanskog orla.

Arljind Sadiku je ovo učinio stojeći ispred srpskih navijača na stadionu. Govoreći o „provokacijama srpske strane“ tada je u uživo uključenju kazao „Kosovo srce Albanije“.

Sa istom porukom pohvalio se potom na svom Fejsbuk profilu uz video klip uključenja.

Izveštavajući o tome, RTV Dukađini danas opravdava Sadikua. Ovaj medij piše da je „njegov gest usledio posle rasističkih skandiranja koje su Srbi upućivali protiv Albanaca i uzvikivanja ‘Kosovo je Srbija'“.

Novinaru sa Kosova zabranjeno je prisustvovanje na medijskim konferencijama. Danas nije mogao da izveštava o utakmici Hrvatska-Albanija, kao ni o obračunima drugih timova na Evropskom prvenstvu, pisao je Dukađini.

Dan nakon meča Srbije i Engleske koji je održan u nedelju, mediji su nezvanično izvestili da je Fudbalski savez Srbije navodno zatražio od UEFA-e da preduzme mere protiv Sadikua.

Sadiku: „Nisam nikoga uvredio, niti provocirao“

Nakon medijskih navoda oglasio se i sam Sadiku na svom Fejsbuk profilu i to uoči današnjeg susreta Albanije sa Hrvatskom, takođe pokazujući albanskog orla, ali sada sa tribina.

Kaže da to „nikada neće biti krivično delo“.

Iako je tokom izveštavanja sa meča Srbija-Engleska rukama pokazao albanskog orla ispred i prema srpskim navijačima na tribinama, Sadiku sada navodi: „nisam nikoga uvredio, niti provocirao, samo sam ponosan na simbol koji nas predstavlja“.

„Ponosan sam što sam Albanac i nikada se ne plašim da to izjavim čak i ako ceo svet ustane“, dodao je.

Pominjući da je „isključen“, Sadiku je kazao da je reč o „ozbiljnom presedanu ako ovu odluku Albanci i državne institucije prihvate zdravo za gotovo, jer otvara novo poglavlje“.

„Praviš simbol orla i upućuješ rasističke pozive prema jednom čitavom narodu – isključuješ se. Otvaraš put huliganima jednog drugog naroda da slobodno čine fašističke pozive“, naveo je.

Ujedno pita šta će se desiti ukoliko se odigra utakmica između Albanije i Srbije.

„Hoće li biti isključeni svi oni koji su na funkciji i dižu orla? Hoćete li prihvatiti ovu odluku? Da li vam se to čini pošteno?“, upitao je.

„Ponosno slavim“

Sa druge strane, navodi da su se „komšije“, insinuirajući na Srbiju, „brzo mobilisale i alarmirale da prijave“ njegovu akciju:

„Jer se osećaju ugroženo ako Albanac izađe i ne plaši se da sa ponosom kaže istinu. Oni su srećni i slave ovaj događaj kao pobedu, a svako od nas koji se raduje je jedan od njih“, tvrdi Sadiku.

Na kraju poručuje da nije bitno da li je izbačen ili nije.

„To nije gubitak Arlinda Sadikua, niti novinara, to je državni i nacionalni gubitak, ako se ćuti“.

Sadiku je potvrdio da je danas bio u Hamburgu kako bi podržao albansku reprezentaiciju „sa tribina“, zajedno sa ostalim navijačima.

„Opet ponosno slavim sa orlom i niko neće moći da me zaustavi do smrti!“, zaključio je ovaj novinar.


Pročitajte još:

„Ubij, ubij Srbina“ u izvođenju navijača Albanije i Hrvatske

UEFA pokrenula postupak protiv Albanije, simboli preplavili mreže i medije kao i utakmice

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv FS Srbije – „provokativne poruke“


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.