Lajčak sa Bisljimijem u Prištini, sutra u Beogradu sa Vučićem

Lajčak sa Bisljimijem u Prištini Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, na kraju svog mandata obilazi Prištinu i Beograd. U toku je sastanak ovog zvaničnika sa šefom prištinskog pregovaračkog tima. Već sutra sastaće se u Beogradu sa srpskim predsednikom.

Miroslav Lajčak učestvovao je juče na Međunarodnoj konferenicji u Atini i to na panelu posvećenom evropskim integracijama na kojem je govorio i premijer Srbije, Miloš Vučević.

Upravo je Vučević sinoć iz Grčke najavio da će Lajčak posetiti Beograd. Tokom dana stigla je potvrda iz kosovske vlade – da danas dolazi u Prištinu.

Lajčak je u 18.00 časova započeo sastanak sa glavnim pregovaračom Prištine u dijalogu sa Srbijom, Besnikom Bisljimijem.

U međuvremenu je stigla potvrda iz srpskog predsedništva, da će Lajčak već sutra biti u Beogradu.

Tamo će se sastati sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Susret je zakazan takođe za 18.00 časova.

Sudeći prema zvaničnoj najavi – da će medijima biti prosleđeno saopštenje, pretpostavlja se da Vučić i Lajčak neće održati zajedničku konferenciju za štampu.

Uoči dolaska na Kosovo, Lajčak je na svom nalogu na društvenoj mreži „X“ izvestio o sinoćnom susretu sa srpskim premijerom u Atini.

„Dao sam mu najnovije informacije o stanju u dijalogu i govorio o odnosima EU i Srbije“, naveo je kratko Lajčak, bez iznošenja detalja o razgovoru.

„Nema ni govora da će Aljbin Kurti ući u formiranje ZSO“

Sa druge strane, Vučević je nakon sinoćnog nastupa na Međunarodnoj konferenicji u Atini bio dosta konkretniji.

Razgovarali su više od sat vremena, pre svega o aktuelnoj situaciji na Kosovu, potvrdio je Vučević srpskim medijima nakon susreta.

Kazao je da nije optimističniji ili da je dobio uveravanja da Priština ima dodatnu volju da smiri situaciju na terenu. Čak kaže da je stekao utisak da „nema ni govora da će Kurti ući u formiranje ZSO“.

„To je moj utisak, ja ne mogu da kažem da je to zvanična poruka Miroslava Lajčaka, ali sam stekao utisak da Kurtiju ne pada na pamet da formira ZSO. Do kraja ove godine niko ni ne vidi plan njegove aktivnosti na formiranju ZSO. Da ne ulazim uopšte kakav bi bio sadržaj te zajednice”.

Srpski premijer je naglasio da je „veoma zabrinut“ za situaciju na KiM, ali i za „sudbinu našeg naroda“.

„Moramo da čuvamo naš narod na KiM, da mu pomognemo a istovremeno da budemo strpljivi. Da razumemo geopolitičke okolnosti, da ne nasedamo na provokacije da nas ne uvuku u ono što bi želeli”, poručio je Vučević.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.